Depinde la ce faci referatul. Pentru liceu, e un domeniu prea ingust. Regula e ca, cu cat e mai specializata lucrarea, cu atata esti nevoit sa mergi mai in profunzime. Daca scrii sase pagini despre inflatie, scrii numai generalitati, caci inflatia e un subiect enorm, dar aici e vorba numai despre inflatia importata, si numai despre efectul ei asupra comertului exterior. E cam greu si pentru ASE, caci trebuie aprofundezi mult, ca sa ai sase pagini. Cauta un subiect mai usor.
Bună jigo.
Pe intelesul tau, inflatia inseamna scaderea puterii de cumparare a banilor, datorita cresterii masei monetare. Adica, chiar daca ai bani, ei nu prea au valoare. Nu exista o rata a inflatiei optima, insa tarile dezvoltate tintesc sa o tina in jurul valorii de 2%. Daca e negativa, atunci se cheama deflatie, dar intram in alt capitol. Inflatia in Romania e foarte mare si nu este bine de loc. Si asta o simtim cu totii pe pielea noastra. Toate produsele se scumpesc, banii sunt tot mai putini si fara valoare.
Dar inflatie importata la ce se refera? La faptul ca in tari din care importam la noi, in Romania, creste inflatia, deci creste si pretul produselor importate de catre noi, de aceea materialele pe care le prelucram vor fi evident mai scumpe dupa realizarea produsului finit? Asta la randul ei va face ca tarile care cumparau de la noi sa isi reorganizeze oferta catre tara si ne va afecta economia?
Inflaţia este un dezechilibru major prezent în economia oricărei ţări, reprezentat de o creştere generalizată a preţurilor şi de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naţionale.Adica atunci cand cu bani din ce in ce mai multi poti cumpara din ce in ce mai putin. Sau cand acelasi produs costa tot mai mult, fara sa se fi inbunatatit ceva la el! De obicei acest lucru coincide cu tiparirea de bani si punerea lor in circulatie! Astfel sunt mai multi bani si mai putine produse, care incep sa coste din ce in ce mai mult!
"datorita cresterii masei monetare... banii sunt tot mai putini"
Cum sunt mai puţini bani dacă a crescut masa monetară?
Şi nu-l lua cu jigo, că crede lumea că e prescurtare de la jigodie
Este o tema destul de dificila, si sper ca ti-a fost data fiind la facultate, pentru ca asta nu e tema de liceu.
In primul rand, eu nu sunt convins ca inflatia importata exista in toate cazurile. In ultimele decenii, s-a constatat o scadere a influentei inflatiei importate asupra inflatiei nationale.
Mecanismul este urmatorul:
Sa presupunem ca in SUA are loc cresterea inflatiei, din oarecare motive (inflatia poate fi de doua feluri - ar trebui sa le stii).
Pe de alta parte, sa presupunem ca Dacia importa parbrize din SUA.
Daca cresc preturile la parbrize in $, datorita faptului ca in SUA a crescut inflatia, atunci costurile de productie ale fiecarei Dacii vor creste. Prin urmare, pretul fiecarei Dacii va creste (pentru ca firma Dacia doreste sa-si pastreze aceeasi marja de profit).
Acum, o alta firma, spre exemplu Emag, foloseste Dacii la transportul pachetelor. Cand ei cumpara Daciile, le cumpara la un pret mai mare decat inainte. Incat si Emag, pentru a-si pastra marja de profit, va fi nevoita sa-si creasca preturile la produse. Samd. Asta inseamna inflatie importata. Ea se poate reflecta doar in cazul catorva bunuri, nu trebuie sa fie neaparat afectate toate bunurile unei economii.
Dar acum mai intervine o problema. Problema cursului de schimb. Cu alte cuvinte, inflatia poate fi transmisa doar prin cursul de schimb, caci romanii de la Dacia trebuie sa cumpere $ pe cursul de schimb, iar apoi sa-i dea Americanilor.
Cand SUA sufera de inflatie, cursul sau de schimb ar trebui sa se deprecieze. Deci cu fiecare leu, ar trebui sa poti cumpara mai multi $. De aceea spun ca, inflatia importata, in virtuatea acestei reguli, nu ar trebui sa existe.
Problema care apare, probabil, este ca cursul de schimb se ajusteaza mai greu decat preturile la anumite produse importate (?), timp in care inflatia "se importa".
In sfarsit, o companie se poate proteja importriva inflatiei importate prin tehnici de hedging.
Ca sa intelegi subiectul, trebuie sa studiezi:
Ce este inflatia
Modul in care se realizeaza echilibrul pe piata valutara (rate dobanzilor, inflatia, rata inflatiei sperata etc.)
In cazul Romaniei, trebuie sa vezi cat de dependenta este Romania de importurile straine in productia nationala. Ar trebui sa calculizi corelatia intre ratele de crestere ale cursului de schimb si rata nationala a inflatiei.
Http://www.scritub.com/......r23742.php
Mutatiile economice si politice aparute dupa anii ‘60, au determinat, pe de o parte, cresterea rolului creditului international in desfasurarea schimburilor intre state prin finantarea comertului international, acesta caracterizandu-se printr-o diversiune a modalitatilor de creditare, iar pe de o alta parte o diversificare permanenta a tehnicilor financiar bancare destionate sa asigure utilizarea cat mai eficienta a operatiunilor de finantare, ca rezultat al sustinerii promovarii exportului de catre statelel lumii.
http://www.qdidactic.com/......e-c431.php
Gasesti mai multe informatii pe net, citestele si fa o selectie, o idee si scrie referatul.
Integrarea economica internationala:
http://www.qdidactic.com/......ale439.php
ANALIZA COMERTULUI EXTERIOR CU BUNURI AL ROMANIEI
http://www.referatele.com/......le-com.php
Analiza comertului al României
http://www.scritub.com/......811213.php
andreiii7 întreabă: