Te uiti la verbe. Daca sunt la persoana a 3-a si se refera doar la ceea ce face,ce zice personajul,e vorba de narator obiectiv,detasat, omniscient si omniprezent.
Daca verbele sunt la persoana I:"Eu fac, eu dreg"ai de a face cu un narator subiectiv, cu perspectiva narativa limitata:nu mai stie totul, spune doar ce stie din ceea ce i s-a intamplat lui.
Daca in text intalnesti verbe, pronume sau adjective pronominale la persoana I sau a II, gen:eu, mea, tu, am mers, mergeam, atunci naratiunea este subiectiva, iar naratorul este homodiegetic sau autodiegetic(e acelasi lucru). daca intalnesti verbe si pronume la pers a IIIa atunci naratiunea e obiectiva iar naratorul este omniscient, omniprezent, heterodiegetic. spor la invatat!
Te uiti dupa verbe. 1) Daca verbele, adjectivele si pronumele sunt predominant la persoana a 3-a atunci inseamna ca ai un narator omniscient, sau in absenta, obiectiv care nu ia parte la actiune, el doar o povesteste. Si cazul 2) este atunci cand verbele si toate celelalte sunt la persoana intai. Aici este vorba despre un narator care este si personaj si ia parte la actiune.
Adi1987 întreabă: