O descriere literara de tip special este tabloul. Provenind din fr. tableau, termenul trece m literatura din pictura si este folosit cu mai multe sensuri. in lirica si in poezia epica semnifica fixarea unei imagini importante printr-o configuratie de elemente. Este o descriere cu caracter instantaneu, ca o pictura pusa in rama, si exista mai multe tipuri de tablouri: tablouri de natura (intalnite, de regula, in pasteluri), tablouri de interior sau tablouri de moravuri (cand obiectul observatiei este viata sociala).
Tabloul de natura se caracterizeaza prin aceea ca infatiseaza o priveliste, un tinut sau un fenomen al naturii de dimensiuni impresionante, in succesiunea secventelor, vazute ca un tot armonios, unitar. Tablouri in- versuri sunt pastelurile (Iarna, Miezul iernei, de V. Alecsandri, Martisor, de Ion Pillat), iar in proza se intalnesc in acele descrieri cuprinzatoare, peisajul descris avand dimensiuni mari si fiind privit panoramic, apoi in elementele lui componente prezentate intr-o anumita relatie (Singur, de Calistrat Hogas, Ardealul, de N. Balcescu, Taine, de M. Sadoveanu etc.)
Ca sa-ti faci o idee despre acest tip de descriere, citeste poeziile lui Vasile Alecsandri: „Sfârşit de toamnă", „Iarna", „Mezul iernii", „Gerul", „Viscolul", „Dimineaţa", „Noaptea", „Malul Siretului".
Ai descriere artistica de tip tablou deci trebuie sa spui ca modul de expunere predominant este descrierea ( d'aia si primul cuvant este descriere" si sunt prezente figurile de stil si imag. artistice care descriu un tablou din natura ( d'asta si este artistica de tip tablou)
Nu pot sa ti dau prea multe explicatii, eu fiind clasa a 5a, insa iti voi spune cum vrea profa mea de romana sa argumentam:Intai trebuie sa scrii ca textul X scris de Y(titlul textului si numele autorului) este o descriere artistica de tip tablou(sau ce cere enuntul sa argumentezi ca este). Apoi cu alineat scrii definitia exact cum v a predat o in clasa.Din nou cu alineat scrii cate argumente iti cere, aceste trebuia tot sa vi le predea in claasa. daca nu ai un nr de argumente indicat ar fi 2, dar sa ai grija sa te incadrezi in numarul de raanduri.Fiecare argument trebuie introdus cu formule specifice, cum ar fi:"fiind o deacriere...","ca in orice..." etc.
In final va trebui sa spui ca deoarece textul dat(din nou numele textului si autorul)are(aici reiei argumentele) este o descriere traalala...
Cam asa ceva. Sper ca te am ajutat.Multa bafta! app in ce clasa esti?
Opomanapeviatamea întreabă: