| Sync23232 a întrebat:

Salut.
Mereu am avut o gandire economica, imi place sa fac calcule, imi place sa fac statistici. Mereu am stiut cum sa administrez banii, cum sa tin evidenta si asta era planul meu de viitor. Recent m-am uitat pe anumite cursuri la facultate si pot sa spun ca am fost pur si simplu dezamagit. Nu a fost deloc ceea ce eu ma asteptam sau mai bine zis eu faceam economie de balta si spuneam ca ma atrage economia dar nu stiam de fapt cu ce se mananca materia economie.
Intrebarea mea este urmatoarea... Cati dintre voi / cei care au studiat un profil economic au folosit cate ceva din ceea ce au invatat in facultate?
Chiar se folosesc materiile precum macroeconomie, microeconomie cand se face o analiza de piata, o analiza de risc?
Sau este vorba doar de a "colecta o foaie" si dupa aceea o instruire la locul de munca?

3 răspunsuri:
| TheAce a răspuns:

Buna. Ce imi place foarte mult la tine e ca stai grozav la capitolul intelegere de sine. Ai un plan, iti doresti ceva, esti interesat, te documentezi si te analizezi ulterior obiectiv, cu bune si cu rele. Asta te aduce cu un pas mai aproape de o cariera de succes. Acum, nu lucrez in aria ta dar am studiat la randul meu spre exemplu risk management-ul, analiza de piata si macro/micro-economia, foarte utile si in MarCom spre exemplu. Asta ma face clar sa cred ca te vei lovi de ele pe viitor, eventual putand sa optezi pentru o cariera adiacenta de specialist in unul din aceste domenii care intra sub umbrela economiei (nu trebuie sa te gandesti strict la a te face contabil). Sfatul meu e sa alegi sa faci ce iti place, sa ramai la fel de sincer cu tine si sa continui sa investesti timp in educatia ta, formala si informala. Succes.

| Laura a răspuns:

Am fost la o facultate cu profil economic şi m-am lăsat după un an, pierdere mai mare de timp decât acolo nu am văzut nicăieri, m-am avântat pe cont propriu în diverse afaceri, fără nicio diplomă în spate şi mi-a fost foarte bine, urmând să fac o facultate cu profil tehnic. Dacă vrei să ştii economie, te auto-educi, nu te duci la facultate. Într-adevăr foaia aia te poate ajuta, dar ca facultate în sine e pierdere de timp, cel puţin în România; se mai nimereşte doar să dai de câte un profesor bun cu care ai ce vorbi şi de la care să înveţi, dar programa şcolară e 0. Şi da, este important să ştii macroeconomie, microeconomie, matematică, statistică, să înţelegi cum funcţionează piaţa, dar repet, auto-educă-te.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Sunt materii pe care ai vrea sa le studiezi precum tehnologii industriale, statistica, eficienta investitiilor, teoria generala a dreptului, dreptul comercial, contabilitate primara, marketing, Moneda si credit, Asigurari, management, etc care in functie de tine te vor atrage sau nu.

Mai sunt si alte aberatii precum istoria gandirii economice, logica, care poate nu iti vor ridica interesul.

Dar totusi facultatea te pregateste teoretic sa activezi in diverse domenii ale economiei si nu doar intr-unul cum te-ai specializa tu.

Si in functie de ce vei profesa, unele le vei folosi din greu, altele ocazional, altele deloc.

Daca vei lucra in domeniul bancar, managementul poate nu iti va trebui sa zicem. Dar daca vei lucra pe cont propriu, managementul ar putea fi util.

Oricum ar fi, facultatea nu e pentru oricine.