Eu as putea sa iti explic cu usurinta, caci asta imi este formatia intelectuala, Istoria, dar nu de la nivelul asta. Filmele artistice nu au rostul de a te informa, ci de a te distra. Si chiar filmele documentare. Dar strict ce ai intrebat, pot sa iti raspund. 1. Soldatii primeau pamant cand terminau stagiul militar, binisor dupa 40 de ani. Daca primeau pamant in Dacia, se asezau aici, dar puteau lua femeie daca sau nu, de regula aveau femeia lor cu ei. 2. Odata razboiul terminat, dacii erau supusi romani, oameni liberi si nu puteau fi redusi la sclavie, decat daca se vindeau singuri ca sa scape de datorii, dar si aici existau clauze care ii protejau. O foarte mica parte dintre sclavi erau gladiatori, existau si gladiatori liberi, caci gladiatorii buni erau extrem de populari.
In primul rand, originea noastra nu este 100% sigura, istoricii romani merg pe ideea de urmasi ai dacilor si ai romanilor, dar exista si alte variante. In toate cazurile, in ambele variante, raman multe necunoscute. In principiu se presupune ca Dacia cucerita de romani a fost colonizata de romani, iar din acest amestec ar fi rezultat poporul roman. Mai departe, dacii romanizati i-ar fi influentat si pe dacii liberi, din Dacia ce nu era cucerita de romani (nu toata a fost). Marea dilema este de ce ar fi acceptat dacii, intr-o ocupatie de cam 200 de ani sa treaca la limba latina si la obiceiurile romane atat de repede, avand in vedere ca alte regiuni au fost sub dominatie romana pentru mai mult timp si nu au adoptat latina (Marea Britanie de exemplu). Deci, exista anumite mistere. Oricum, e stupid sa mai credem in 2017 ca romanii sunt STRICT urmasii dacilor si ai romanilor. Avem clar un element slavic destul de puternic, popoarele slavice au ajuns in Europa prin secolul 10, in zona aceasta a Europei. E firesc si normal sa credem ca ne-am amestecat destul de mult cu ei. Mai apoi, in functie de regiune, exista si alte influente. In Dobrogea, influenta turca este vizibila. In Transilvania si vestul tarii, influentia maghiara si austriaca. In Moldova, influenta ruseasca. Deci, in principiu suntem urmasi ai dacilor si ai romanilor, dar cu o influenta slavica considerabila, atat in limba, cat si in ADN.
Da ai mare dreptate, am uitat sa precizez la intrebare ca slavii au emigrat mult in Romania in acele vremuri foarte mult si s-a facut o amestecatura, ma rog noi suntem corcitura deoarece mai multe natii s-au raspindit pe acest teritoriu, ba turci, rusi, vizigotii (nemtii) dar mai putin, etc. Dar as vrea sa-mi explici referitor la aceste regiuni de ex in Moldova ca eu sunt din aceasta parte de ce se aseamănă mult cu accentul rusesc? Din cauza ca au emigrat rușii in zona asta?
Pentru ca Moldova a fost mereu in contact direct cu popoarele slave. Transilvania mai putin, mai mult cu maghiarii si nemtii, motiv pentru care si regionalismele sunt preluate din aceste limbi. Moldova in schimb, chiar si cand era sub puterea otomana, avea relatii cu Polonia, mai apoi au aparut si rusii care aveau interes in partea de est a Moldovei, Basarabia. Pentru a se putea dezvolta comertul si pentru ca atunci granitele nu erau ca acum, lumea a inceput sa se amestece, sa mai invete cate ceva din limbile tarilor din jur poate si asa incet incet, accentul din Moldova a ajuns sa fie mai slavic decat cel din Muntenia. Oricum, limba romana are in general o mare influenta slava, dar Moldova chiar ceva mai mult decat restul, pur si simplu din motive geografice.
Am inteles, o ultima intrebare noi in partea moldovei, adica moldovenii sunt si descendenți a rusilor un sfert asa...
Nu stiu sa iti dau un procent, dar nu neaparat ai rusilor. La fel de posibil este sa fie polonezi sau ucrainieni.