Trebuie să reții că verbul arată/exprimă o acțiune (a merge, a citi, a dansa etc).
Verbele se împart în vb predicative și vb nepredicative.
VERBELE PREDICATIVE sunt vb la moduri personale (indicativ, conjunctiv, condițional-optativ, imperativ) și moduri nepersonale (infinitiv, participiu, supin, gerunziu).
Verbele sunt împărțite în trei diateze. Diateza activă (pe care ai învățat-o în cls a V-a), diateza reflexivă și diateza pasivă (învățate în cls a VII-a).
Verb la DIATEZA ACTIVĂ:
Ex: Eu desenez.
desenez= vb predicativ, conj I (pentru ca verbul se termină în "a"- a desena), doateza activă, mod indicativ, timp prezent, pers I, sg, formă afirmativă.
OBS. Învață conjugarea verbelor la moduri predicative la diateza activă, pentru a le putea identifica și diferenția între ele.
Verb la DIATEZA REFLEXIVĂ:
Ex. Eu mă gndesc.
mă gândesc = vb predicativ, conj a IV-a(vb se termină în "i" de la "a se gândi") diateza reflexivă (vb este însoțit de pronum. reflexiv la pers I "mă"), mod indicativ, timp prezent, pers I, sg, forma afirmativă
OBS. Învață conjugarea verbelor la moduri predicative la diateza reflexivă pentru a le putea identifica.
Verb la DIATEZA PASIVĂ
Eu am fost lăudat (de cineva)
am fost lăudat= vb predicativ, conj a IV-a, diateza pasivă (formată din "a fi" + participiul verbului de conjugat "lăudat"), mod indicativ, timp prezent, pers I sg, forma afirmativă
PRONUMELE este de nouă feluri. Fă-ți rost de manualul de cls a VII-a, ed. Humanitas, unde verbul și pronumele sunt explicate detaliat.
BraiRotSkibidi întreabă: