| Catalin77945 a întrebat:

Salut,poate sa-mi dea cineva link cu explicatia sau sa imi explice mai exact de ce cand 2 frati sau rude mai apropiate (gradul 1, maxim2) fac sex si rezulta un copil, de ce acel copil e mega predispus la tot felul de boli si alte probleme

Răspuns Câştigător
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Raspunsul este aici:

„Fiecare persoană are 46 de cromozomi și fiecare cromozom conține mai multe gene. Fiecare genă are instrucțiuni pentru o mică parte din voi. Deci există o genă care determină dacă veți avea părul roșu, una care dă culoare pielii dvs. prin producerea de melanină, o alta care ajută sângele să transporte oxigen și tot așa. Voi aveți de fapt două seturi de 23 de cromozomi. Un set de 23 vine de la mamă și celelalte 23 vin de la tată. Deoarece fiecare set de cromozomi are același set de gene, acesta înseamnă că voi aveți două copii ale fiecărei gene. Ceea ce este important ca să ne facă pe fiecare din noi unic este modalitatea prin care copia care vine de la mamă poate să fie foarte diferită decât copia pe care o primim de la tată. Deci de exemplu, gena care produce părul roșu vine într-o versiune roșie și o versiune care nu este roșie (aceste versiuni diferite sunt numite „alele". Și gena care face un pigment care se numește melanină vine într-o versiune normală care face melanină și una deficientă care nu produce acest pigment. Dacă aveți numai versiunea deficitară, veți sfârși prin a avea albinism. Având două copii din toate este de fapt un sistem cu adevărat grozav. Aceasta este realitatea deoarece dacă o copie este deficientă, voi încă aveți a doua copie pentru a o folosi ca rezervă. Acesta este cazul cu gena care produce melanină. Oamenii cu doar o singură copie deficitară nu au albinism, deoarece copia lor bună este suficientă pentru a ține albinismul departe." (ref. 137)

Si aici:
„A avea un ADN diversificat este important pentru a avea un sistem imunitar puternic. De aceea incestul poate genera copii bolnavi. Este și motivul pentru care șoarecii de laborator și anumite animale de fermă se îmbolnăvesc așa de ușor. Sistemul imunitar depinde de o parte foarte importantă de ADN numită MHC or regiunea Marelui Complex de Histocompatibilitate. Sunt o grămadă de cuvinte mari, dar de fapt regiunea MHC este constituită dintr-o grupă de gene care vă ajută să luptați cu bolile. Secretul regiunii MHC de a lupta cu bolile este de a avea cât mai multe tipuri de alele cu putință. Cu cât ai o varietate mai mare, cu atât ești mai bun la a lupta cu bolile. Diversitatea este importantă deoarece fiecare genă MHC este bună la a lupta cu un set diferit de boli. Puteți să vă gândiți la acest fenomen ca la un sistem de încuietori și chei. Fiecare boală este ca o încuietoare diferită și fiecare genă MHC este o cheie. Cu cât mai multe chei aveți, cu atât mai multe boli puteți încuia și distruge." (ref. 138)



Fiecare persoana de pe Pamant, are gene de la tata si de la mama, iar unele pot sa se transmita din stramosi ca fiind "nesanatoase". Daca exista intamplarea ca copilul sa aiba fix acele gene cu probleme... este predispus la diferite boli big grin

Numai bine!

3 răspunsuri:
| GdX a răspuns:

Si la oameni ca si la animale consangvinizarea poate duce la apariti multor probleme in randul urmasilor, deoarece se imperecheaza invizi cu aceleasi genere recesive care pot da fel si fel de boli.

| PainTech a răspuns:

Exista anumite perechi de gene care fac problemele respective.

Intr-o pereche sunt 2 gene, una de la mamă, una de la tată.

Problema apare doar daca copilul moștenește de la părinți ambele gene, ambele cu problema respectivă.

Dacă sunt rude e mai probabil ca gena respectivă care face problema să fie avută de părinții.