| ValoareLaMinut a întrebat:

Salut, știe cineva ceva despre scoala în perioada comunismului? În special la femei, am auzit ca aveau voie sa facă doar 4 clase insa vreau da aflu mai multe pentru un subiect la scoala. Dacă ați putea lasa un link de la un articol ceva sa aflu mai multe singur as aprecia

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se pare ca ai auzit doar ceva partial.
Este adevarat ca nivelul de studii obligatorii a fost diferit in diferite perioade, dar se aplica atat baietilor, cat si fetelor si numai acelora care nu vroiau sa continue studiile.
De ex. cand am terminat eu 4 clase acesta era nivelul obligatoriu, apoi au fost 7 clase, 8 clase si apoi 10 clase, ca si acum.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu uita de S Classe.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Alo! Comunistii promovau intens egalitatea femeii cu barbatul. Am avut niste cunostinte care lucrau ca soferi la Canalul Dunare-Marea-Naegra. Luau 11.000 lei fiecare. Astazi muncitorii iau salariul minim pe economie si procurorii iesiti la pensie 79.000 lei. Eu am fost in concurenta cu o fata (in clasele primare). Normal ca ea castiga mereu premiul intai pentru ca era fata si era mai cuminte. Profesorii apreciau asta si, chiar involuntar, ii dadeau un punct in plus. Eu mai faceam si tampenii. Mai mult, daca parintii nu-si lasau copii la scoala primeau si amenzi mari si vizita militianului care-i ameninta ca le ia copilul. Cu 2-3 sute de lei pregateai un copil sa se duca la scoala in septembrie. Astazi numai adidasii costa atat. Profesorii n-aveau curajul sa dea meditatii pe bani. Astazi daca nu te duci la meditatie (pe bani) risti sa ramai corigent. M-au mai intrebat niste copii de ce ni se puneau botnite la culesul viei. Eu n-am auzit de astea si, slava Domnului, am fost de zeci de ori la munci agricole! Numai prostii se inventeaza pentru prostirea tinerilor!

Răspuns utilizator avertizat
| Violleta2022 a răspuns:

Serios, cine ti-a spus prostia asta?
Eu am terminat liceul acum 35 de ani, am dat BACUl si am facut o facultate unde am si lucrat ca inginer.
Eu nu stiu daca tu vorbesti de acum 300 de ani dar in perioada comunismului atat femeile cat si barbatii aveau aceleasi drepturi: scoala, facultati, pozitii de conducere samd.

| johnnny123 a răspuns:

Ai auzit foarte prost. Nu exista nici o lege care sa limiteze accesul fetelor la educatie.

| Vântulalb a răspuns:

Un astfel de link nu iti poate da nimeni pentru ca nu exista!
Din contra, in perioada comunismului era promovata egalitatea femeilor cu barbatii.

| RKBlue a răspuns:

Femeile puteau face si facultate, la fel ca barbatii.
Comunismul la noi, ca si in alte parti, a distrus multe si a avut multe efecte negative.
Insa, a avut destule pozitive. Educatia a fost unul dintre ele.Mai bine spus, obligatia educatiei.Romanai avea o rata a analfabetismului destul de mare pana in anii '60, insa a scazut considerabil dupa.
Nu exista asa ceva ca"femeile aveau voie sa faca doar 4 clase".
Poate acum 150 de ani, dar nici atunci daca aveai bani.
Daca nu aveau voie sa faca decat 4 clase, nu aveai atatea profesoare care au peste 50 de ani(fiindca educatia si-ar fi facut-o pe timpul comunismului, deci nu ar fi fost in stare sa predea)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă ar fi avut voie fetele să facă doar 4 clase, azi aveai doar profesori la școală.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iti dai seama ca ceea ce spui tu cu 4 clase la femei se anuleaza din start pentru ca existau profesori la scoala femei.
Ne folosim si noi putin neuronii sa gandim logic?

| ValoareLaMinut explică (pentru anonim_4396):

De asta am fost reticent cu privire la raspunsu întrebării asteia, nu trebuie sa fii răutăcios

| anonim_4396 a răspuns (pentru ValoareLaMinut):

Cand pui o intrebare ca asta te astepti la felicitari sau flori?
Si cam de unde ai fi vrut sa ghicesc eu ca esti tu reticent?
La intrebarea asta iti puteai da singur raspuns.
Ca drept dovada ai toate raspunsurile celorlalti care iti contrazic teoria cum ca ai auzit tu ca femeile aveau voie sa faca maxim 4 clase. Ai fi putut sa iti intrebi parintii in prima instanta sa auzi si de la ei. Banuiesc ca mama ta nu a facut doar 4 clase.

Răspuns utilizator avertizat