Sunt in clasa a 7-a si iti spun cum fac eu, scriu cuvantul si apoi spun de ce se foloseste cratima.(ai mai in jos motivele folosirii cratimei)
1.Reda rostirea impreuna a mai multor cuvinte(ex:vedea-te-as)
2. Leaga formele neaccentuate ale pronumelor personale si reflexsive de cuvantul determinat(ex:l-as aduce)
3.Marcheaza caderea unei vocale sau ajuta la evitarea hiatului prin realizarea unui diftong(ex:minune-albastra)
4. Leaga articolul hotarat de imprumuturi si nume de locuri care difera la scriere( ex:show-ul)
5. Ajuta la masura si ritm.
Bafta maine.
Pai cred ca daca spui ca o cratima marcheaza rostirea intr-o silaba a doua silabe diferite e suficient... Adica n-o sa fie chiar cel mai bun raspuns, dar pentru asta sigur primesti ceva, e un fel de solutie de rezerva in caz ca nu reusesti sa spui ceva mai bun.
Daca-i intr-o poezie poti sa spui ca e folosita si pentru pastrarea masurii
Cratima poate uni doua parti diferite de vorbire ( de exemplu un verb de un pronume), poate uni doua cuvinte pentru rostirea mai rapidam adica rostirea intr-o singura silaba ( de multe ori pentru a se pastra masura versurilor in poezii). Astea sunt lucrurile de baza...bafta maine!
Pai eu as vrea sa stiu cum rezolv "cuvantul respectiv"
Sa spunem ca am un cuvant cu cratima si sa spun cum s-a format cratima din acel cuvant. Deci, cum fac?;-;
R0011 întreabă: