| Bisbiavatar12 a întrebat:

am 16 ani, si as vrea sa aduc in vorba un subiect destul de important, mai exact educatia si adolescenta.

Cum sa incep... Eu mereu am avut niste parinti(mai mult mama si tatal vitreg la care revin mai tarziu) care mereu aveau aceeasi opinie "ca sa faci bani in viata, trebuie sa inveti", mai exact sa am mereu note bune si sa invat la toate materiile(ma rog, excluzand sportul, desenul muzica etc). Va dati seama ca, tinand-o asa din clasa a 5-a cu opinia lor despre invat, nu am avut tupeul necesar sa-i reprosez ceva si am incercat sa invat cat am putut. Nu au fost cele mai stralucite rezultate (asta pentru ca nici eu nu invatam mai deloc ci doar inainte de teste putin), adica din clasa a 5-a pana in prezent (a 10-a) cam 8, 50-9 media generala am avut, iar mama nu era chiar multumita. Ea crede ca o medie peste noua arata ca te-ai straduit. In fine, Vine si evaluarea nationala si imi pune foarte multe ore de meditatii, ceea ce nu ma supara pentru ca asa mi-am gasit si eu pasiunea pentru matematica ca sa zic asa, mi se parea o materie foarte frumoasa, usoara (aveam o profesoara de meditatii exceptionala cu care inca fac - revin mai tarziu), si am reusit sa obtin la evaluare 9, 40 media de admitere cu 8, 92 media pe 5-8, deci va puteti da seama ca am luat destul de mult la matematica si limba romana in examen. De aici am tras concluzia urmatoare,(bazata pe faptul ca, majoritatea colegiilor mei aveau media din 5-8 cu mult peste 9 si au luat note mult mai mici la materiile de evaluare) ca sistemul asta de invatamant din Romania nu te evalueaza cum trebuie. De ce? E simplu. Cum explici ca un copil care a avut o medie generala in 5-8 9,50 ia 8 in examene iar unul cu media 8, 50 ia 9, 50? Aici intervin desigur si unii profesori care favorizeaza etc, sunt mai multi termeni

REVENIND... odata cu evaluarea nationala si toate observatiile astea fata de medii (observatie pe care mi-a atras-o si mama si m-a felicitat, faptul ca am avut o medie mica dar am compensat enorm cu media din examene si i-am intrecut pe restul majoritar) m-am gandit ca intr-un final voi fi mai liber si nu ma va mai stresa atat de mult cu invatatul si in liceu. Dar nu, dupa cateva zile imi spune "acum trebuie sa inveti si mai mult pentru ca la unele facultati conteaza si media din 9-12". Din nou nu prea i-am comentat. Trece putin timp si la un moment dat, profa mea de meditatii (care este in varsta si presupunand ca are experienta) imi spune ca acum ar trebui sa incep sa ma focusez pe materiile care m-ar ajuta intr-o viitoare meserie si sa nu ma mai stresez atat de mult cu celelalte materii "secundare". De aici s-a format o confuzie in mintea mea, mama vs profa de meditatii, o antiteza cum s-ar spune "invata sa ai media cat mai mare" si "focuseaza doar materiile de profil real(eu fiind pe mate-info".

In fine, le-am confirmat amandurora ca asa fac si mi-am continuat treaba.

Acum realizez ca, in tot ceea ce am scris eu mai sus am uitat sa mentionez de dusmanul nr 1 al mamei, calculatorul
Da, eu sunt genul care daca ar avea cum s-ar juca pe calculator 6-7 ore pe zi dupa liceu si ar acorda temelor maxim 1 ora jumatate 2. Cat despre invatat nu mai vorbesc, as invata doar pentru teste si atat. (in afara de matematica bineinteles unde nu prea functioneaza asa)

Mama si tata sunt divortati de vreo 6-7 ani, iar cand eu eram mic, tata se juca destul de mult si el pe calculator, de aici cred ca si pasiunea mea.

Cum ziceam, mama nu ma lasa deloc sa stau la calculator in timpul saptamanii spunand ca "imi distruge creierul" si nu am ce sa invat jucandu-ma. In fine, desi are in mare parte dreptate, ea spune ca eu doar ma joc si nu folosesc calculatorul pentru scopuri educative (cum ar fi pentru a creea programe pentru informatica etc), ma joc destul de mult dar invat si lucruri utile cum ar fi "life hacks", vorbit cu prietenii (care, dupa o zi plina de rele te spala pe suflet) si etc, lucruri pe care nu le pot face cand ea/tatal vitreg este acasa.
Cum mama are o opinie proasta despre calculator, tatal vitreg o aproba. Cam asta face el, ma lasa cat de cat sa fac ce vreau dar cand vine mama cu o opinie negativa asupra mea el ii da mereu dreptate. Exista un termen vulgar pentru asa ceva dar nu o sa-l folosesc aici.

Ah, da. tatal vitreg. De treaba, dar este de aceeasi opinie ca mama. In viata trebuie sa inveti ca sa faci bani, asta e singura solutie fiind vorbele lui.
De asemenea tatal vitreg crede ca am de invatat si am teme de pe o zi pe alta. Adica mai mereu cand vine seara ma intreaba ceva de genu "ai invatat?" "ai citit?" "ti-ai facut pentru maine?"

Opinia mea? Nu au in totalitate dreptate. Da, este adevarat, scoala te formeaza dar pana la un anumit punct. Dupa aia este ca un "sidecick", un obiect din casa static, fara viata care nu face nimic.

Cat despre tatal meu biologic, el este de opinie ca in viata nu trebuie sa inveti tot ceea ce se preda in scoli pentru a face bani ceea ce mi se pare destul de logic. Da, este folositor sa stii unde e Polonia pe harta sau ca Vlad Tepes a fost decapitat de boieri dar pana la urma cine te intreaba lucruri din astea in viata de zi cu zi? Pana la urma, la un job trebuie sa-ti faci treaba pe care o ai. Cum ar veni, fapte, nu vorbe. Sau cel putin asa cred eu...

Eu sincer cred ca mama si tatal vitreg inca nu si-au dat seama ca sistemul de invatamant s-a mai modificat de cand erau ei copii si ar trebui sa se adapteze la el decat sa-mi impuna mie ce probabil le-au impus parintii lor, lor.
Faptul ca ei cred ca ar trebui sa am teme de pe o zi pe alta si ar trebui sa am si de invatat de pe o zi pe alta nu mai este cum era pe vremea lor

Sigur mai sunt detalii pe care le-am omis dar cam asta imi vine acum prin minte
Voi ce credeti? Au ai mei dreptate cu ce spun sau sunt se inseala? Daca aveti timp as dori sa va aud toate opiniile happy
Funda pentru cel mai complex raspuns! Multumesc!

5 răspunsuri:
| CarcotasulVesel a răspuns:

Cred ca o sa citesc putin, putin mai incolo, tot romanul de deasupra, iti raspund atunci
sau
poti sa repui intrebarea si sa fii MULT mai succint!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu nu o să discut despre sistemul de învățământ căci așa cum auzit, și văzut și încasat pe pielea mea, TPU-știi sunt acizi la răspunsuri.
Eu o să comentez exact situația ta.
Ai acolo în familie o diversitate de opinii, referitoare la cum și ce ar trebui să înveți.
O informație ce meniul la micul dejun al lui Vlad Tepeș înainte de lupta de la... când dușmanii turci mergând spre câmpul de luptă au fost întâmpinați de o pădure de țepe pline, cu toate că Ștefan cel Mare și Sfânt a tras în țeapă mult mai mulți tătari ca el, dar despre asta nu mai vorbește nimeni, și unde se află Botswana pe hartă și ce monedă circulă acolo. începe cu pu și se termină cu la, acestea se numesc informații așa zise transcendentale, care te ajută să treci de la una la alta ușurel, deci toate e bune, și fac salariile profilor. De ce o să ai dta nevoie, o să știi numai când îți vei căuta un loc de muncă.
Dar dacă îți place matematică, spui așa mamei și o și faci.
Găsești pe net cursuri de mate moderne pentru facultate în engleză, și spui mamei că te pregătești de pe acum pentru o carieră academică în domeniul matematicii, și ceri permisiune la calculator limitată la 3 ore pe zi, în care faci de toate. Idee.

| AC4S4 a răspuns:

"Cum explici ca un copil care a avut o medie generala in 5-8 9,50 ia 8 in examene iar unul cu media 8, 50 ia 9, 50?"
- Depinde foarte mult de pregatirea care s-a facut cu cateva luni inainte de examen. Intr-un fel e bine ca media pe 5-8 conteaza 20%, nu ar fi prea corect ca un elev care a invatat doar in clasa a 8a strict pentru examenul de matematica si romana sa aiba media de admitere mai mare decat cel care a invatat continuu. Cel care invata continuu se va descurca bine si la un liceu mai greu. Cel care a invatat doar pentru examen se va descurca rau la un liceu mai greu.
- Unele scoli dau note mai mari elevilor ca sa intre la licee mai bune.

"acum trebuie sa inveti si mai mult pentru ca la unele facultati conteaza si media din 9-12" - Nu e adevarat, la nicio facultate nu conteaza media din 9-12. Dar, intr-adevar, nu trebuie sa te relaxezi de tot, continua cu invatatul constant. Nimic nu e mai neplacut decat sa nu inveti nimic 3 ani, iar in clasa a 12a sa te trezesti ca ai 3 materii la examen si nu stii nimic.


"Da, este folositor sa stii unde e Polonia pe harta. dar pana la urma cine te intreaba lucruri din astea in viata de zi cu zi? " - Gandeste-te ca viata nu este egala cu jobul. In viata vei avea parte si de discutii politice, culturale... e bine sa stii de toate. Sunt oameni pe la tara, ei nu au acces la informatie, e de inteles... Dar aveam colegi in liceu care nu stiau sa arate unde e Romania pe harta lumii, ce sa mai zic de alte tari.
Nu poti sa te limitezi doar la cunostintele din domeniul in care activezi. Situatia proasta din tara noastra este data de refuzarea de a fi educat. Batranii nu au avut acces la educatie si se vede cum voteaza, peste 40 de ani ce putem spune despre batranii de atunci? Au avut acces la educatie dar au refuzat-o si se vede cum voteaza.


Sfatul meu este sa urmezi sfatul profesoarei de meditatii, sa te concentrezi mai mult pe materiile din domeniul care te intereseaza (matematica, informatica). Totusi, sa ai o medie decenta si la alte materii. Pentru materii de genul istorie, geografie, biologie, etc. ajunge daca inveti la teste si eventual citesti lectia 5-10 minute inainte de ora. Eu, in liceu, imi puneam ca standard minim media 8.50 generala, pentru ca aia era media de bursa.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ai dreptate, sistemul de la noi e de rahat - incluzind si facultatea. Singurul lucru care conteaza e EXPERIENTA. Conteaza sa ai rezultate notabile pe la olimpiade daca e cazul, conteaza sa ai proiecte proprii, conteaza sa ai habar ce se intampla in jurul tau. Notele? Sa fim seriosi. Zi-le alor tai sa se uite la cine ne conduce si apoi sa zica ca scoala ajuta la ceva. Nu zic sa devii un nenorocit, ci sa iti imbunatatesti la maxim aptitutidinile pe care le ai, nu sa te chinui sa cresti din nimic ce nu ai. In liceu, de exemplu, nu faci mare lucru in plus fata de generala, iar materii precum chimia/fizica/limba romana sunt efectiv degeaba daca nu mergi mai departe pe felia respectiva. Din ce vad scrii destul de corect, deci nu e o problema asta. Daca tot stai calare pe net, ai putea sa cauti povesti de succes pe afara ca sa le dai alor tai exemple. De exemplu Gates, Branson, Dell.

Bula
| Bula a răspuns:

La varsta ta trebuie sa ai deja o idee despre ce hobby-uri ai si ce ai dori sa faci in restul vietii.
Inveti concentrat materiile de care ai nevoie in viitor, iar la restul sa ai nota acceptabila, de trecere.
De exemplu, daca vrei sa devii inginer de constructii, inveti intens la matematica, fizica si chimie, dar vei avea nevoie foarte rar de istorie si filozofie, din care e suficient sa retii ideile principale.

Luand in considerare cele de mai sus, te sfatuiesc sa discuti despre ce vrei sa devii, atat cu parintii tai (mama si tatal vitreg) cat si cu dirigintele, profesorul de meditatii si ceilalti profesori pe care vrei sa te sprijini mai mult. Nu ar strica nici o "masa rotunda" unde sa fie prezenti cat mai multi din ei.

Odata dandu-le spre stiinta ce doresti, le ceri sprijinul: sa te ajute fiecare in masura cat poate.
Te vad suficient de istet sa poti trage singur concluziile, pe care sa le expui de fiecare data!
Astfel, iti poti face un program care sa fie spre avantajul tau, cu sprijinul fiecaruia.

Trebuie sa inveti cum sa inveti destept, cu rezultate bune, dar sa nu te omori.

Si, apropo de program:
DA, poti face un orar si pentru acasa, in care sa fie cuprinse orele de scoala, cele de mese, timpul pentru lectii, distractie si de somn!