| AjutoameniipeTPU a întrebat:

Salut TPU. Am intrat clasa a 8 a si deja imi este putin frica de evaluarea nationala. Stiu ca se da la romana si matematica din tot ceea ce am invatat pe parcursul claselor 5-8. Deci, aveti idee de unde as putea recupera materia 5-6? Doar caietele de clasa a 7 a le mai am la romana si matematica.

6 răspunsuri:
| Celestina003 a răspuns:

Mai bine îți cumperi o carte cu teste de lb română evaluare națională, si faci teste și la matematica să faci meditații, și ar trebui sa nu îți fie așa frică, toții am trecut prin asta.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Eu zic că în loc să îți pierzi timpul recapitulând materia din clasele a V-a și a VI-a să cauți subiecte pe internet ca să vezi concret ce se dă și ce se cere.
La română, de exemplu, ai două subiecte, iar primul subiect este împărțit în două părți. La 1A ai exerciții de literatură. Primele sunt întrebări din text de tip grilă la care pun întrebări din text ("Este adevărat că Maria vrea să se mărite cu Ion?"), iar ultimele trei exerciții sunt niște "mini-texte": la 7 trebuie să prezinți un element comun ori o temă comună celor două texte suport, la 8 trebuie să-ți formezi o opinie despre subiectul X bazându-te pe viziunea despre lume a autorului dintr-unul dintre texte (atât subiectul cât și textul sunt menționate în cerință) iar exercițiul 9 îți cere să compari unul dintre textele suport (sunt două) cu un alt text literar citit de tine, prezentând un element ori o temă comună.
A doua parte a primului subiect constă în gramatică. Primele trei exerciții sunt de fonologie (consoană, vocală, semivocală, diftong, triftong, hiat și accent), urmează omonimele, omografele și omofonele, apoi cazurile etc. Chiar dacă aceste noțiuni au fost introduse prima dată în clasele a V-a și a VI-a, ele sunt folosite și reîmprospătate continuu în clasele a VII-a și a VIII-a, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji că trecerea timpului le-a învăluit într-o ceață și acum va trebui să le revizuiești. Un exercițiu e din frază, care se face într-a opta (trebuie să știi tipurile de propoziții subordonate, cum ar fi atributiva, completiva directă, indirectă, concesiva et caetera). În fine, exercițiul nr. 8 (ultimul de la 1B) conține un scurt text plin de greșeli, atât de ortografie cât și de morfologie, pe care va trebui să-l corectezi.
Al doilea și ultimul subiect îți cere să scrii un text pe o temă dată, cu anumite condiții precizate în cerință (să aibă minim 150 de cuvinte, să conțină dialog, secvențe descriptive etc).

| jettisoned a răspuns:

Bună! Să știi că am trăit fix aceleași momente ca tine. Ideea e că eu, în clasa a 7-a, m-am mutat din altă țară, unde sistemul de educație este mai puțin avansat decât cel românesc. Așadar, în clasa a 7-a, mă străduiam foarte mult să iau 6-8 la matematică, pe când la română luam note mai mari, deși nu știam să mă exprim corect (m-a salvat însă partea de gramatică, luând rezultate foarte bune la teste).
Nici vara dinaintea examenelor nu am lucrat cine știe cât. Adevărul e că mi-am cumpărat niște culegeri de la Paralela 45. Când începeam să fac exerciții la matematică, mă opream imediat, pentru că nu știam nimic, iar toate gândurile pesimiste legate de rezultatul meu la examenul la matematică îmi zdrobeau motivația de a mă uita peste lecții. La română, am recapitulat câteva lecții de gramatică, am și citit niște cărți care ar putea să mă ajute la examen. În rest, mă stresam și stăteam degeaba.
La începutul anului, am dat un test inițial la matematică și, spre surprinderea tuturor, am luat cea mai mare notă din clasă, 7laughing) "Reușita" asta m-a motivat oarecum. Din septembrie până la vacanța de iarnă, am lucrat dintr-o culegere care cuprindea teme recapitulative din clasele 5-7 și teste de antrenament. Înainte de Crăciun, am terminat toate temele recapitulative și, de asemenea, am memorat foarte bine formulele. După aceea, am făcut vreo 20 de teste înainte de reînceperea școlii. Am început să mă pregătesc temeinic, plăcerea mea pentru matematică s-a dezvoltat și parcă-mi era mai dragă materia asta decât româna, la care lucram mai puțin. La simulare, am fost puternic demoralizată din cauza notelor, și cam așa se întâmplă! La examene însă am luat 10 la matematică și la română peste 9, 50!
În ceea ce privește materia din cls 5-6, nu-ți face griji. Caută pe net, că surse sunt foarte multe! Știu că, la mate, am găsit un pdf cu toată teoria din gimnaziu. La română, am început să mă uit pe YouTube, pe site-uri, dar ne-a ajutat și d-na profesoară.
Evaluarea națională nu e așa de grea, deși pare foarte înspăimântătoare. Prin sacrificii, efort și încredere, vei lua rezultate foarte bune.
Mult succes îți doresc!

| Kate1828 a răspuns:

Pfff...EN e mic copil pe lângă ce va urma în viața ta.
BAC-UL, facultatea etc...
laughing)

| blackann a răspuns:

Exista atatea culegeri si ai profesori care te pot ajuta.

| ReZiSTorr a răspuns:

Din diferite culegeri.Incearcă să faci diferite modele de examen, te va ajut mult