Lumineaza-te singur.
Cand vad un prost trec pe cealalta parte a strazii.
Care e intrebarea? Sistemu solar nu e perfect plat si da are anumiti corpi care orbiteaza vertical relativ vorbind. Centrul galaxiei este Sagittarius A* si se stie dupa traiectoriile stelelor din galaxie. Galaxia nu e plata nici ea si nici universul nu e plat. Se stie de big bang datorita undelor radio primordiale lasate in urma, sunt solutii extrem de simple cand stai sa te gandesti. Viata pe marte nu e ceva ce putem observa
Eu chiar nu inteleg lucrurile astea, am tot stat si m-am gandit si degeaba, nu e de mine
"Daca celelalte planete sunt asezate fie in vest fie in est si de unde stiu cercetatorii care este nordul"
să ințelegem că tu aștepți acum și aici un răspuns, dat pe genunchi, despre univers și măreția lui?
sau ne pregătești in a ne ilumina tu cu știința ta vasta?
Tu nu intelegi nici macar ca in spatiu nu exista puncte cardinale, dar ti se pare ca esti in masura sa judeci oamenii de stiinta.
Este ca si cum un afon care nu poate nici sa numeasca notele muzicale ar spune ca Beethoven a compus numai prostii.
Eu doar am intrebat, nu am zis ca stiu despre ce e vorba. Am intrebat ce se mai afla sub noi, deasupra noastra samd. Daca vedem galaxia ca o axa 3D, atunci trebuie sa stim si lucrurile astea daca tot stim care e centrul universului si cum s-a format el cica. Nu ti se pare logic?
Pai daca nu exista puncte cardinale, atunci cum esti in masura sa-mi spui unde este centrul universului?
Cred ca faci o confuzie intre "univers" si "galaxie". Nu a spus nimeni unde este centrul universului, ci unde este centrul galaxiei.
Spre deosebire de univers, galaxia are o forma clar definita si dimensiuni finite, deci are si un centru.
" Andrei007007 : probleme cu anxietatea pana la varsta de 20-21 de ani, iar problema am rezolvat-o ducandu-ma la psiholog "
eu cred că n-ai rezolvat problema pe deplin
Da, m-am exprimat gresit cand am pus intrebarea, doream sa intreb de "centrul galaxiei", ca tot am vazut pe internet de asta.
Multumesc pentru atentie, doar am pus o intrebare, asteptam doar raspunsuri din partea membrilor TPU.
Pai tot despre centrul galaxiei ti-am raspuns si eu.
Galaxia are dimensiuni finite si o forma clar definita (in cazul galaxiei nostre, o forma de spirala). De ce e atat de greu de acceptat ca are un centru?
Am inteles de galaxie, eu doream sa vorbesc despre univers, m-am incurcat in ele. Uite, ca un exemplu de ce ma iau de cercetatori, cauta pe internet materie intunecata si o sa vezi ca ei spun ca universul este format in proportie de: energie întunecată: circa 73%[3] din totalul de masă-energie al universului; aceasta este tot o substanță, o materie, foarte puțin cunoscută, doar că numele ei de „energie" este impropriu; Sa nu mai zic de unele baliverne despre "centrul universului" (imi cer scuze pentru intrebarea stupida despre "galaxie", eu doream sa vorbesc despre univers.)
Sa nu mai zic de "panza de paianjez cosmica" in care e prins universul, ce sunt cu toate aburerile astea, repet, noi nici macar nu stim daca pe marte exista bacterii sau orice altceva si vorbim despre toate tampeniile astea.
Repet, niciun om de stiinta serios nu a spus vreodata ca stie unde este centrul universului. Pentru ca acesta nu exista. Nu stiu de unde-ti iei tu informatiile astea, dar ori nu ai inteles, ori ai avut niste surse foarte proaste
Cat despre materia intunecata, existenta acesteia este certa si rezulta din nenumarate observatii si masuratori, dar stiinta recunoaste ca nu stie deocamdata care este natura acesteia.
Chiar ti se pare ca un om fara nici o pregatire stiintifica este in masura sa aiba obiectii valide asupra metodologiei si rezultatelor acestor cercetari?
Asa este, niciun om fara pregatire in acest sens nu poate avea obiectii valide asupra acestor rezultate, dar cand vad abureli de genul ca este "circa 73% din totalul de masă-energie al universului" inseamna ca noi stim tot ce este in univers si din ce este compus acesta, ca nu poti masura din ceva necunoscut, nu? Eu ca un simplu om de rand doar intreb si ma gandesc la ce spun cercetatorii, nu afirm eu cu certitudine aceste lucruri, dar pe internet daca o sa cauti despre centrul universului sau marginea universului o sa gasesti o gramada de documentare si teorii etc. care mai de care S.F.
Săracul nene de a inventat telescopul se răsucește in mormânt când vede întrebarea...
Sa se rasuceasca, nu ma supar Rectific: "Am vrut sa zic de centrul universului nu centrul galaxiei, imi veneau in cap diverse intrebari si nu stiam cu care sa incep".
Asta inseamna ca nu stii cum si din ce surse sa te informezi. Sau poate ca te informezi din surse reputabile, dar nu intelegi ce se spune acolo pentru ca nu ai pregatirea stiintifica necesara.
Evident ca toate estimarile pe care le dau oamenii de stiinta sunt exact asta: niste estimari mai mult sau mai putin precise, obtinute prin extrapolarea unor date cunoscute. Si sunt intotdeauna marcate corespunzator, nu pretind ca sunt adevarul suprem.
Cand studiezi universul, trebuie sa incepi de undeva. Nu ai cum sa stii totul de la inceput. Ai prefera ca oamenii de stiinta sa nu mai prezinte niciodata nici o descoperire sau nici o teorie pana cand nu cunoastem absolut totul?
Normal ca nu mi-as dori asta, dar puteau sa spuna acolo unde s-a precizat asta ca masuratoarea tine de la punctul x pana la punctul y nu ca "intregul univers este alcatuit din 73% din totalul de masă-energie al universului" ca vine unu ca mine care habar nu are si se face de ras punand diverse intrebari care mai de care.
Hai sa spunem numai prostii cand noi nici macar nu stim ce am mancat acum 2 zile la pranz, despre ce vorbim. Acum vorbești despre acei - noi-. Adică voi cei care spuneți numai prostii. Prostie înseamnă lucru simpul, fără cap și coadă. Așa spuneți voi. Ca să poți răspunde la acele întrebări, trebuie să cunoști astronomie, care este o știință.
Da si iti raspund de ce am zis asta, exact cum i-am spus si lui johnnny123 despre materia intunecata cum ca este circa "73% din totalul de masă-energie al universului", daca o sa cauti pe internet asa o sa gasesti, adica cercetatorii pentru a putea estima aceasta cifra, stiau in totalitate tot universul, tot ce se afla in el, inclusiv centrul lui si din cauza asta "am sarit in sus" si am spus "noi", dar dupa m-a lamurit johnnny123 (cauta mai sus si o sa vezi)
Scuze, nu știam că este o discuție între tine și johnny123.
Pe mine mă îngrijorează de exemplu că soarele se va stinge peste 4.5 miliarde de ani. Când mă gândesc la asta, mă apucă amețeala și uit ce am mâncat ieri la prânz.
Vom trai si vom vedea sadrian46 =) Acum probabil razi de mine ca ma gandesc la "univers" si chestii din astea in loc sa-mi vad de viata, ca nu dorm noaptea ca noi inca nu stim centrul universului =) Adevarul este ca atunci cand mai citesc in timpul liber diverse lucruri despre astronomie mai stau si ma gandesc si eu ca un simplu muritor de rand ca sa zic asa
Orice intrebare,curiozitate are acelasi raspuns =dumnezeu, eu unu as renunta la scoala in locul tau, pai tu stii deja totul, plus ca ti se odihneste creierul, de ce sa te stresezi sa gandesti sa faci riduri, iar pe teste poti scrie dumnezeu stie, uite asa avem cea mai prosti elevi din ue
Inca nu am citit biblia si nici nu o voi face in viitorul apropiat cel mai probabil pentru ca sunt sigur ca nu voi intelege nimic, dar daca tot mi-ai pus intrebarea asta despre ea, explica-mi te rog la ce se refera Dumnezeu cand spune: "Cercetati scripturile" si "Crede si nu cerceta". Multumesc.
alexcatalin13 întreabă: