In Romania, pe langa integrarea EFSA, functioneaza A.N.S.V.S.A.
Ei stabilesc ce e sigur pentru consum, conditiile necesare pentru pastrare in comert, norme de igiena in industria alimentara, sau in ce proportii se pot folosi aditivi in alimente.
http://www.ansvsa.ro/legislatie/igiena-si-sanatate-publica/
Iar asigurarea respectarii normelor (deci inspectia, etc) nu se face de ei, ci de catre inspectorii "Unitatilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor" judetene.
Exista una sau mai multe organizatii speciale in acest sens, in fiecare tara, si pe fiecare continent.
De exemplu:
SUA (FDA - Food and Drugs Administration)
https://www.fda.gov/
Canada (FIA - Food Inspection Agency)
https://inspection.canada.ca/......9029097256
Europa (EFSA - European Food Safety Authority)
https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/general-food-law_en
Asia-China (CFDA - China Food and Drug Administration)
https://resourcehub.bakermckenzie.com/......regulation
https://regulatoryhub.foodindustry.asia/
**************************************************
Dar ce conteaza, sunt implementarile la nivel teritorial, si coruptia.
O tara poate sa aiba SUTE de reglementari si legi, daca coruptia e atat de ridicata incat orice control si amenda in teren facuta de inspectorii locali ramane fara ecou.
Insa in general, in lumea civilizata, unde globalizarea este cuvantul cheie, lucrurile functioneaza, mai mult sau mai putin perfect.
Daca o tara doreste sa exporte produse agricole (de tip perisabil) catre o alta tara, e nevoie sa ateste calitatea si siguranta produselor, prin certificate de calitate.
Certificate de calitate care sunt eliberate de producator, sub atenta supraveghere a institutiilor in vigoare.
Si controale, AUDIT-uri, prelevare periodica de probe pentru laborator, etc.
Mersi de informatii, dar ma interesa mai mult in tara noastra.
In Romania, pe langa integrarea EFSA, functioneaza A.N.S.V.S.A.
Ei stabilesc ce e sigur pentru consum, conditiile necesare pentru pastrare in comert, norme de igiena in industria alimentara, sau in ce proportii se pot folosi aditivi in alimente.
http://www.ansvsa.ro/legislatie/igiena-si-sanatate-publica/
Iar asigurarea respectarii normelor (deci inspectia, etc) nu se face de ei, ci de catre inspectorii "Unitatilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor" judetene.