Acele "discuri mici si albe" sunt facute din faina si apa de obicei si se numeste Euharistie.In unele locuri, preotul scufunda Euharistia in vin, si dupa "ti le da si tu le mananci", dar in cele mai multe locuri au abandonat aceasta traditie, fiindca nu e prea sanatos procedeul de "scufundare". Sper ca te-am ajutat.
Nu la români ( pentru că există români de diferite confesiuni ), deci te referi la Biserica Ortodoxă şi la cea Catolică.
" Dar, vedeti, Hristos a lasat acest mod de a se uni cu oamenii sub forma painii si a vinului. Si El a zis asa: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu" (Matei 26, 26), nu a zis ca acea paine simbolizeaza trupul Sau sau ca El e prezent spiritual in acea paine etc. A zis foarte direct si foarte clar pentru toata lumea: "Acesta este Trupul Meu" si "Acesta este Sangele Meu" (26, 28). Nu-ti mai pune intrebari in toate felurile, caci n-o sa ajungi niciodata la vreun raspuns, ci doar la o deformare a cuvintelor lui Hristos. Este paine la gust, dar in realitate e Hristos. Tu, daca incepi sa faci analize chimice la painea euharistica, inseamna ca nu mai admiti Taina, nu mai admiti credinta.
Daca toate se explica prin experiente si analize chimice, atunci nu mai are nevoie omul de credinta. "
Ok, dar dupe cum imi aduc eu aminte, cand le-a dat oameniilor sa se impartaseasca a rupt o bucata de paine / lipie ( in Israel nu prea era paine, doar bogatii o mancau ) si a zis " Acesta este trupul meu" Si cu vinul a zis " Asta e sangele meu". Nu zi ca oi fii eu expert sau cv de genu, dar asa imi aduc aminte din ce ne-a zis profu de religie
Da, păi acea foiţă este tot din aluat.
" ÁZIMĂ, azime, s. f. Turtă de aluat nedospit, coaptă de obicei sub spuză (folosită de catolici la împartășanie). "
La cultul Ortodox : " In slujirea cultului ortodox, painea se foloseste sub doua forme: prescura si artos. Cuvantul prescura vine de la grecescul "prosfora" si inseamna jertfa, ofranda, aducere sau punere inainte. Prescura - proskura, prosfora - este o paine micuta, de forma rotunda, facuta din aluat dospit, folosita in mod special pentru savarsirea Sfintei Liturghii. Din aceasta painica se taie, pe langa Sfantul Agnet, si toate celelalte miride, cat si Anafura. "
Ai mai mult aici : http://www.crestinortodox.ro/......96406.html
Nu înţeleg ce vrei să spui. Ai întrebat ce sunt acele " discuri albe " iar eu ţi-am răspuns că e tot un fel de " pâine " diferă în esenţă doar dacă e aluat dospit sau nu folosit la preparare. Apoi ai luat-o razna, eu vorbeam de una tu de alta. La fel ca tanda cu manda.
Un om, dorind sa cumpere o iconita intreaba un preot/maicuta: Care icoana este mai sfanta?
Preotul: Ia de acolo orcare. Ca tot dracu ala ii. Cam asa ceva este si aici.