| Dyana_2114 a întrebat:

Am si eu o nelamurire pe care vreau sa v-o adresez.Am varsta de 15 ani si 4 luni, si am o inaltime de 1, 87 cm si o greutate de 67kg. Sunt foarte rare cazurile cand se inampla sa vad un baiat de varsta mea, mai mare ca mine ( din punct de vedere fizic ), si sunt mai mare decat foarte multi baieti trecuti de 18 ani. Intrebarea este, aceste masuri care le am, sunt strict din cauza genei? Deoarece parintii mei nu sunt asa inalti, tata are 1, 75 iar mama 1, 55. Pot fi acestea influentate si din cauza unei alimentatii pe care am avut-o cand eram mic?

3 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Mostenire genetica nu inseamna neaparat asemanarea cu parintii. Poti mosteni gene responsabile de dezvoltarea fizica de la un stramos mai indepartat, poate ai avut un bunic foarte inalt.

| Robert_Iriminescu_1996 a răspuns:

Alimentatia poate influenta organismul

| Andumitru a răspuns:

7 posibile:
1. Mostenirea genetica

In timp ce culoarea ochilor sau a parului sunt trasaturi pe care copilul le mosteneste doar de la unul dintre parinti, in ceea ce priveste inaltimea – aceasta se incadreaza de obicei intre inaltimea mamei si a tatalui.

2. Mediul inconjurator

Mediul in care traieste o persoana este, practic, suma totala a stimulilor pe care ii primeste inca de la nastere. Acesti stimuli pot fi de natura fizica (clima, relieful), psihica (ambianta din familie) sau sociala (nivelul de dezvoltare socio-economica). Copiii din familiile instarite tind sa fie mai inalti decat cei din famiile mai sarace, pentru ca sunt mai bine ingrijiti si hraniti, sustin unele studii.

3. Bolile

Imbolnavirile frecvente pot incetini cresterea in inaltime a unui copil, dupa cum si unele boli, precum disfunctiile metabolice, bolile de rinichi, cardiovasculare, ale tractului intestinal, ale plamanilor sau oaselor pot afecta acest proces. De cele mai multe ori, aceste boli sunt insotite de o serie de alte simptome, dar sunt si cazuri cand stagnarea in crestere este unul din primele semne de boala.

4. Alimentatia

Daca o alimentatie corecta, echilibrata nu iti poate face copilul sa creasca mai inalt, in schimb, o alimentatie insuficienta sau bazata pe fast food il poate impiedica sa-si atinga idealul de inaltime, la care ar fi ajuns daca ar fi avut o nutritie corespunzatoare. In general, un regim alimentar sanatos, bogat in vitamine si minerale, fara excese de dulciuri, sare sau grasimi saturate asigura toti nutrientii de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta optim.

5. Sportul si exercitiile

Exercitiile fizice facute in mod regulat ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate, iar in cazul copiilor ii ajuta sa isi dezvolte osatura si incheieturile. De asemenea, sporturile care ajuta copiii sa creasca in inaltime sunt considerate a fi baschetul, inotul, voleiul, tenisul de camp, dar si dansurile.

6. Postura corecta a corpului

Invata-ti copilul sa stea drept pe scaun si cand merge. Spatele drept, pieptul in fata si privirea inainte! In picioare, o postura corecta este atunci cand capul, corpul si picioarele sunt in linie dreapta. O pozitie incorecta a corpului poate "rapi" cativa centimetri buni din inaltimea reala.

7. Somnul

In timpul unui somn profund si linistit, hormonul de crestere functioneaza la cote maxime, iar o odihna insuficienta inseamna si o incetinire a activitatii hormonului de crestere. Acesta este o substanta naturala care controleaza cresterea in inaltime si este produsa de glanda numita hipofiza.