Cu liceul, dacă iei BAC-ul, poți crește în grad(sunt 4 nivele, parcă) cu 1 an, doi mai repede decât cei cu profesională.
Din primul semestru te învață și teorie și practic, dar dacă chiar voiai să faci asta, puteai merge pe profesională, acolo luai bursă lunară de 350-400 lei plus că aveai job din timpul școlii și aveai contract când terminai profesionala. Dar și la liceu poți învăța, trebuie doar să fi atent la module
După ce termini liceul, îți dă diplomă doar de 12 clase. Pentu diplomă de calificare va trebui să-ți faci un atestat.
1. Mecanica poate avea mai multe intelesuri, in general se merge spre mecanica auto, dar vei invata in primul rand baza mecanicii, adica strungarie/lacatuserie, sudura, lucrul in atelier (prelucrarea metalelor, desen tehnic).
2. Am inclus asta in punctul 1, vei face teorie, practica in atelierul scolii (sudura, lacatuserie, principiile de functionare al motoarelor cu ardere interna si alte piese).
3. Cred ca incepand cu clasa a 9-a, vei avea cateva saptamani de practica in service-uri auto. Acolo vei vedea efectiv cum se lucreaza in service.
4. Conteaza sa te documentezi in timpul liber, ca sa stii deja lucrurile care se explica la scoala. In felul asta vei fi mai atent, vei intelege mai multe.
5. Intra pe Youtube si urmareste tutoriale pentru repararea/revizuirea autoturismelor, sau ce parte ti se pare mai interesanta. Ceva de genul: https://youtu.be/F38prBzWoCs
6. La terminarea clasei a 10-a primesti prima calificare, utila deja daca vrei sa te angajezi ca mecanic (utila doar la formalitati, ca fara experienta nu te ia nimeni). La terminarea clasei a 13-a, din cate stiu, primesti un atestat de tehnician in transporturi, sau ceva de genul.
Adi1987 întreabă: