Placa video (cea mai importanta în gaming, ea generează numărul de fps-uri), procesorul (iubitul plăcii video, sa zic asa, se alege în funcție de placa video deoarece dacă procesorul e prea slab pentru placa video va apărea efectul de "bottleneck"), memoria Ram (ajuta la o experienta cat mai fluida în jocuri, iar în multi-tasking, sa poți tine cat mai multe Tab-uri deschide, e recomandat minim 8 GB ram), placa de baza, e componeta pe care se pune procesorul, are mai multe ieșiri, în ea bagi de fapt, monitorul, boxele, căștile etc,, carcasa, in ea pui toate componentele, coolerul, are rolul de a raci procesorul, dar sunt coolere și pentru placa video, carcasa..., HDD-ul, componeta pe care se stockeaza toate informațiile, SSD-ul, care e un fel HDD mai rapid, tot ce instalezi pe el se deschide/încarcă mai repede, sursa (alimentează tot sistemul), opțional : dvd room, deși în 2019 nu se mai folosesc CD-uri, ventilatoare, pentru un air flow mai bun, placa de sunet, în caz ca cea de la placa de baza e slaba și în cele din urma, ce dorește orice Gamer... Leduri RGB, pentru aspect =)
Iei minim 200 ore (teorie + practica) de specialitate si vei cunoaste bazele.
De acolo va conta experienta cumulata.
Crede-ma ca daca te documentezi nu ai nevoie de 200+ ore sa inveti bazele. Eu mi-am facut singur buildul fara sa stiu absolut nimic din start. La inceput am ales parti vai de capul lor si m-am documentat iar in cam 3 zile am cam invatat tot despre componente si rolul lor compatibilitati etc. Daca vrei sa inveti ceva o poti face.
In 3 zile ai aflat cum sa-ti montezi laolalta un sistem.
Pentru a monta /demonta orice sistem + configurare + testare 200 ore nici nu sunt suficiente.
Eu zic ca eram praf la componente. De montat, configurat (bios) si testat nu am probleme fiindca fac de mult timp chestii din astea. Asa si astea le-am invatat singur cu ajutorul internetului, nici un ban implicat.
Aici explica cel mai bine.
http://solutiipc.ro/componentele-unui-calculator/
1. Placa de baza
2. Procesor
3. Memoria RAM
4. Placa Video
5. Placa de sunet
6. Hard Diskul
7. Sursa de alimentare
Http://solutiipc.ro/componentele-unui-calculator/
Toate se leaga intre ele si daca nu merge una, risti sa nu iti mearga nici celelalte( cel mai grav in cazul sursei, procesorului, placii de baza, memoriei ram si hdd/ssd-ului).
Daca vrei sa faci un PC de la 0, trebuie sa iti stabilesti un pret pe care esti dispus sa il dai in totalitate, iar apoi sa alegi componentele in functie de buget. Trebuie sa incepi cu placa de baza, deoarece toate se leaga de ea.
Este destul de greu sa faci un PC de la 0. Daca vrei sa faci upgrade, atunci este mai usor. Spre exemplu daca vrei sa faci upgrade la procesor, te uiti la pret, te uiti la puterea lui (core-uri, thread-uri, frecventa s-a.m.d), vezi daca se potriveste cu placa de baza(socket) si cu sursa (puterea sursei/consumul procesorului) si apoi decizi daca merita sau nu upgrade-ul( te poti lega si de placa video si memoria ram)
Procesor, placa video, placa de baza, ram, hdd sau ssd, sursa, carcasa, cooler, ventilator, placa de sunet, dvd rom ETC
anonim_4396 întreabă:
BlackBlood29 întreabă: