| mrsaxobeat13 a întrebat:

azi am dat simularea. Propozitia "Se face ce vrea el."(cu sensul de ajunge ex:se face doctor) este predicativa?
FUNDA!

11 răspunsuri:
| MadRaven a răspuns:

Bună,
Şi eu am dat azi simularea. laughing
Da, e predicativă. Eu am pus: "Întrebarea este ce va spune."
La exerciţiul ăla unde trebuia să împarţi fraza, cum ai pus? laughing

| mrsaxobeat13 explică (pentru MadRaven):

P1=In Maramures... populare
P2=care...atelierele lor
P2 e AT pentru ca e introdusa prin "care"

| MadRaven a răspuns (pentru mrsaxobeat13):

Exact aşa am pus şi eu. Dar nouă o profă ne-a zis că erau 4 propoziţii şi nu îmi dau seama de unde să fie 4...

| LSMM a răspuns (pentru MadRaven):

Aoleu, de unde 4 propoziții? Cerința era "Precizează felul subordonatei", deci era o propoziție principal și o singură propoziție subordonată, atributivă. Profesoara ta nu a gândit bine...
Probabil a considerat că sunt propoziții eliptice, sau a luat, în secvența „pot fi surprinși", toate cele "două aparent predicate". Dar era numai "pot".

| MadRaven a răspuns (pentru LSMM):

Da, "a" nu era acolo, dar era de fapt "pot a fi". Asta a fost cam problematic, nu oricine şi-ar fi dat seama. Oricum, erau doar două. Profesorii mă dezamăgesc din ce în ce mai mult. Rari sunt adevărații profesori, care își fac cum trebuie meseria.
Oricum, simularea mi-a plăcut. Poezia cam lasă de dorit, mă așteptam la ceva mai expresiv.
Ție cum ți s-a părut? happy

| LSMM a răspuns (pentru MadRaven):

Oricum tot atributivă era răspunsul corect, deci nu mai contează. laughing
Da, ai dreptate în legătură cu profesorii. Din câte văd, există la aproape fiecare simulare/examen de evaluare națională câte un exercițiu care dă bătăi de cap profesorilor, deși n-ar trebui. Așa și acum, cu pronumele relativ și adjectivul pronominal relativ...
Și mie mi-a plăcut. Poezia mi s-a părut frumoasă. Prima dată, când am citit titlul, am zis "Ce frumos!", și apoi, după jumătate de oră: neeaah. laughing
Frumos, dar la un moment mi s-a părut că asist la cel mai lung examen din viața vieții mele. Adică în momentul în care nu mai aveam idei la compunere și eram în criză de timp. happy

| MadRaven a răspuns (pentru LSMM):

Da, faza cu "care" chiar mi-a plăcut. Trebuia să împărți fraza ca să vezi că sunt propoziții intercalate, iar "care" e subiectul propoziției. Frumos, frumos, frumos! laughing
Așa si la mine. La început mi s-a părut superbă poezia. După ce am citit-o de 10 ori pentru a scrie semnificația titlului, deja mă plictisisem de ea laughing
Eu am terminat cu jumătate de oră înainte. Am făcut o compunere "superbă" laughing Mie îmi plac descrierile, mai mult decât narațiunile. Sper ca măcar la olimpiadă să dau de descrieri. happy

| alexs99 a răspuns:

Da,propozitita respectiva e predicativa, trebuie sa aiba un predicat nominal incomplet pentru a fi predicativa.
O zi buna si succes maine!

| SGTchampion a răspuns:

Salut. Da, este bine... Bravo! Si eu am luat ceva de genu, doar ca am zis : El a devenit ce si-a dorit, si tot la doctor m-am gandit laughing

| rkosty97 a răspuns:

Da, este predicativa. Bravo!