Sunt diferite produse obtinute prin fermentarea laptelui.
Laptele, lasat 1-3 zile la caldura camerei, se face "lapte acru", adica se desparte zerul de partea "alba", mai consistenta (care contine albumine, proteine etc.).
- Daca se elimina zerul, se obtine sana.
- Daca se fierbe, se obtine branza si cas
- Daca se amesteca, se obtine lapte batut
Iaurtul se obtine din lapte fiert, nu din lapte proaspat.
Chefirul se obtine prin adaugarea unei culturi de ciuperci chefir, care ii schimba consistenta s compozitia laptelui.
Sunt foarte multe proceduri de prelucrare si produse obtinute din lapte.
Ce este sigur: daca laptele nu se transforma in lapte acru in 3-4 zile (la temperatura camerei), atunci nu cumpar din produsele acelui brand, fiindca nu sunt facute din lapte natural.
Kefirul (chefir) este cel mai bun si mai complex probiotic natural facut cu cultura vie de bacterie (ciuperca de chefir), care populeaza stomacul si vindeca chiar si ulcerul.
Sana, iuartul si laptele batut, sunt surorile chefirului, obtinute tot ptin lapte fermentat, dar extrem de slabe.
Sana ar trebui sa fie mai gras, iaurtul de baut curge, chefirul ar trebui sa fie facut cu ajutorul unor ciuperci, in rest mare diferenta nu ar fi