| DejaVuDoc a întrebat:

ce este cavitatea amniotica, din ce se formeaza si care e rolul acestei cavitati? Daca se poate pe scurt sa pot intelege.

PS: Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Andreeush a răspuns:

Sacul amniotic este locul unde se dezvoltă fătul de-a lungul sarcinii.
Sacul amniotic crește o dată cu fătul, iar pereții săi sunt formați din mai multe membrane lipite. În cavitatea amniotică, la interiorul sacului amniotic, se afla lichidul amniotic, iar in exterior placenta.
Sacul amniotic începe să se formeze în primele săptămâni de sarcină în jurul embrionului după implantarea la nivelul uterului. Celulele din pereții sacului vor începe la acest moment să secrete lichidul amniotic. La naștere, sacul amniotic se rupe (se rup membranele), iar lichidul amniotic se scurge prin vagin, având rol de lubrifiere în vederea nașterii și, în același timp, îndepărtând bacteriile din tractul genital. În cursul nașterii, sacul amniotic este eliminat o dată cu bebelușul si placenta. Văzut în lumină, sacul amniotic se prezintă lucios si foarte fin, dar gros si greu de străpuns. În cursul amniocentezei, peretele sacului amniotic este străpuns cu un ac fin și se aspiră o cantitate mica de lichid amniotic pentru analize.
Sacul amniotic se formează aproximativ în a doua săptămână de sarcină, cam in același timp cu sacul yolk (vezicula vitelină), iar lichidul amniotic începe imediat să îl umple. Sacul amniotic este bine dezvoltat abia în a patra săptămână de sarcină și adăpostește embrionul (și ulterior fătul) pe toată durata sarcinii, asigurând o temperatură constantă și optimă, cât și protecție împotriva șocurilor și traumatismelor minore din afara uterului.
Lichidul amniotic este compus în principal de apa furnizată de mamă, dar ulterior și din urina fetală, nutrienți, hormoni și anticorpi. În uter, fătul înghite lichidul amniotic. Lichidul amniotic ajută la dezvoltarea plămanilor fetali și permite fătului sa se miște in uter, ceea ce ajuta la dezvoltarea osoasă a fătului.
Cu cât sarcina avansează, sacul amniotic se mărește din ce în ce mai mult, pentru a face loc fătului, iar cu el crește și cantitatea de lichid amniotic ce îl umple. Lichidul amniotic este un lichid clar, limpede, steril care înconjoară fătul. Cantitatea de lichid amniotic variaza intre 500 si 1000 ml, maximul fiind în jurul săptămânii 34 de sarcină.
La 40 de săptămâni, în cavitatea amniotică se găsesc aproximativ 600 ml de lichid amniotic. Cantitatea de lichid amniotic este un parametru foarte important în dezvoltarea corespunzatoare a fătului și de aceea este evaluată la fiecare examen ecografic. Medicul poate aprecia subiectiv cantitatea de lichid amniotic (normal, scăzut sau crescut) sau obiectiv, calculând cu ajutorul ecografiei indicele de lichid amniotic. În unele cazuri, cantitatea de lichid amniotic poate fi prea mare (polihidramnios) sau prea mica (oligohidramnios sau oligoamnios). Aceste situații indica potentiale probleme, atat la mama cat și la făt și necesita supraveghere medicala atenta.

| DejaVuDoc explică (pentru Andreeush):

Stii, am sa iti ofer funda ca ai incercat, caci ce am intrebat e departe de ce mi.am trimis. laughing))

| DejaVuDoc explică (pentru DejaVuDoc):

E departe de ce mi.ai*

| Andreeush a răspuns (pentru DejaVuDoc):

Ai întrebat ce este cavitatea amniotică, rolul si din ce e formată. Ce ti-am scris cuprinde ce ai intrebat. Dacă nu, atunci lumineaza-ma. La ce te refereai exact?

| DejaVuDoc explică (pentru Andreeush):

"5 randuri" ~ "sa vada ca am citi ceva". Cand am zis ca e departe ma refeream la volum, nu la exactitatea informatiei. Dar apreciez oricum, sa nu ma intelegi gresit. big grin

| Andreeush a răspuns (pentru DejaVuDoc):

Ok.

5 răspunsuri: