| FUVDER a întrebat:

Salut TPU! Ce s-ar întâmpla dacă roboții ar cuceri omenirea și ar prelua controlul asupra tuturor domeniilor importante, de la IT la arta culinară? Imaginează-ți un viitor nu prea îndepărtat în care inteligența artificială și roboții devin atât de avansați încât ajung să înlocuiască complet oamenii în multe profesii esențiale.

În primul rând, dacă roboții ar prelua controlul în domeniul IT, toate programele software, sistemele de securitate cibernetică și rețelele globale ar fi gestionate exclusiv de inteligența artificială. Aceste mașinării ar avea capacitatea de a se auto-învăța și de a detecta problemele înainte ca acestea să devină amenințări. Însă, într-o astfel de lume, oamenii ar pierde capacitatea de a înțelege complet cum funcționează aceste sisteme complexe, devenind complet dependenți de roboți.

Acum, să ne imaginăm un restaurant unde bucătarii sunt roboți. Aceștia ar putea găti rețete cu o precizie matematică, creând feluri de mâncare perfecte de fiecare dată. Fără greșeli, fără întârzieri, doar mâncare perfectă. Dar, fără sufletul și intuiția umană, mâncarea ar putea deveni lipsită de acel ceva special care o face memorabilă.

Dacă roboții ar prelua controlul în alte domenii, am putea vedea șoferi de taxi sau de autobuz complet automatizați, fără greșeli și fără oboseală. Profesorii ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială capabilă să adapteze lecțiile la nevoile fiecărui elev. Medicii ar putea fi înlocuiți de roboți care fac diagnostice și tratamente fără eroare, bazându-se pe date vaste și algoritmi perfecți.

Dar ce se va întâmpla cu noi, oamenii? Oare vom deveni inutili în această lume condusă de mașinării? Deși tehnologia poate aduce multe beneficii, pierderea controlului ar putea însemna și pierderea umanității noastre. Dacă roboții ar ajunge să dețină controlul total, am putea pierde creativitatea, empatia și capacitatea de a lua decizii bazate pe mai mult decât simple date. Poate că este mai bine să ne gândim cum să lucrăm alături de roboți, decât să îi lăsăm să preia complet controlul. Ce părere ai?

10 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu sunt fricos, de firea mea, dar evolutia inteligentei artificiale ma sperie.
Nu sunt clar-vazator, dar in decurs de 30 ani (sau chiar mai putini) Omul ar putea deveni sclavul robotilor.

| darrio2007 a răspuns:

Nu e rea gandirea ta. Dar nimeni nu poate sti ce va fi. Daca va fi asa cum crezi.

| Violleta2022 a răspuns:

Stai linistit ca vom fi oale si ulcele, pana se va intampla asta happy

| doctorandus a răspuns:

Sunt multe scenarii apocaliptice, in orice caz liderii politici nu vor sa cedeze puterea robotilor. Ca pot rula scenarii pe AI, da, o vor face, dar liderii vor pastra puterea de decizie.

Problema cu pierderea locurilor de munca s-a pus si in SUA si concluzia a fost ca ai lor copii trebuie sa faca scoala si liceu, in loc sa lucreze la muncile campului sau in fabrica. Au aparut profesii noi, pe care oamenii nu si le imaginau inainte de revolutia industriala.

Pana la urma concluzia a fost ca e mai ieftin sa lucreze asiaticii decat sa automatizezi complet o fabrica.

| cruceLaGatDunhillLaBot a răspuns:

Incearca sa gandesti mai mult cu mintea decat cu fundul, A.I. este facut sa ne ajute nu sa ne inlocuiasca, precum un ciocan, o cheie franceza, un clichet, este doar o unealta, imagineaza-ti ca daca nu ar mai exista angajati economia mondiala s-ar duce de rapa. Am mai avut pe unul care zicea ca oamenii se vor hranii cu pastile peste cativa ani si nu s-a intamplat.

| FUVDER explică (pentru cruceLaGatDunhillLaBot):

Ai este inteligenta artificiala care da nu are motive de cucerire eminentă dar culmea exista Ai-uri care culmea îți fura vocea când vorbești la telefon și respectivul poate sa îi eie vocea ta și să păcălească un prieten/apropiat de la tau!
Am făcut să pară cât mai dramatic nu mai bine explicat

| Lubeniță38900 a răspuns:

Poate in America dar în Romania o sa ajungă f greu roboți. Ar fii ceva horror dar nu cred că se v a întâmpla asta vreodată pentru că noi oamenii avem buldozere, excavatoare ii facem praf imediatlaughing. De la Elon musk a plecat totul, mi se pare un om ciudat, dar cu f, f multi bani. Tu ce părere ai de el?

| gugugugu a răspuns:

Pentru ca AI sa evolueze in acest fel descris de tine, ar insemna ca AI/robotii sa aiba dorinta de control, sa doreasca putere. Ori, doar oamenii au astfel de dorinte, nu si robotii. DIn acest motiv niciodata nu va "dori" nici un robot/AI sa controleze omenirea. Doar ne vor servi, exact ca o masina, unealta, etc. Tot din acest motiv nici macar un autovehicul nu se va conduce singur niciodata- pentru ca omului ii place sa detina controlul, omul va conduce. Poti sa te culci linistit acum.