| RainMan68 a întrebat:

Cu toate ca poate parea ciudat, m-am hotarat sa incerc ceva.
Eu sunt martor al lui Iehova si fiind curios oare ce cred alti oameni despre noi, am cautat pe TPU. A fost destul de interesant dar unele raspunsuri erau total gresite si amestecate cu alte religii.
Am hotarat deci sa fac un QnA unde voi ma intrebati nelamuririle voastre cu privire la noi. Sunt dispus sa raspund la toate pentru ca am observat ca demult s-a format o tipologie despre noi cum ca suntem incuiati la minte si indoctrinam oameni. Ei bine, noi suntem niste oameni normali care se bucura de viata dar asculta de D-zeu si principiile date de el. Multi dintre noi poate ca s-au nascut ortodocsi dar cand au observat ca unele invataturi se bat cap in cap, au cautat alte variante.
Daca vreti sa aflati mai multe despre noi sau chiar sa va fie dat raspunsul la intrebarile voastre, puteti intra pe : jw.org
Daca v-a placut nu uitati sa dati un feedback si sa spuneti ce v-a placut.
Deci fara alte adaugari, PUNETI-MI INTREBARI big grin

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu, nu vrem sa aflam mai multe despre voi, dimpotriva, dorim ca fiecare sa ne respecte religia, asa cum si noi o respectam pe a voastra, lasandu-va in pace.

| RainMan68 explică (pentru Violleta2022):

Te rog sa nu vorbesti in numele tuturor. Tocmai d-asta m-am hotarat sa fac acest lucru. Pt ca am vazut ca unii oameni erau curiosi ce se intampla la noi si in ce credem. Nu voiau sa se converteasca. Erau doar curiosi. Noi respectam toate religiile si adeptii lor dar de ce le vorbim oamenilor? Iisus cand a fost pe pamant, le-a predicat oameniilor si le-a vorbit despre tatal sau ceresc. El le-a zis discipolilor lui sa faca la fel iar ei ne-au spus noua sa facem acest lucru. Gandeste-te logic. Un martor la o sala de judecata sta mut sau depune marturie? Tocmai asta vrea D-zeu. Sa vorbim despre el pentru ca el vreaol ca orice om sa fie salvat si dupa cum orice om stie, la un moment dat va veni sfarsitul dar nu al pamantului cum multi cred ca se va distruge, ci sfarsitul adus de fiul Sau pentru a distruge toata rautatea pe care Satan a cauzat-o. Dupa sfarsit, pamantul va deveni un paradis la fel cum era si pe timpul lui adam si eva si toata lumea va locuii in pace si armonie. Vom fi perfecti si nu vom mai muri. Stiu ca pare ca din basm dar Asta a fost scopul principal al lui D-zeu. De ce un creator ar face niste lucruri subrede si care vor murii la un moment dat? Asta ii e scopul? Nu!

| Mayar a răspuns:

Ok... e bine ca esti deschis.
Stii istoria religiilor?
Cand a fost marrea schisma?
De ce martorii lui Iehova, desprinsi din religia de baza si mutiland-o, sustin ca ar fi de fapt religia de baza? se cam bat cap in cap
Voi respectati pe Maica Domnului?
Aveti icoane/Sfinti?
Puneti ceva pret pe Sfanta Traditie?

| RainMan68 explică (pentru Mayar):

Nu stiu istoria religiilor dar stiu unele lucruri de baza a mai multor religii. E bine sa fi informat si chiar mi-am propus sa aflur chiar mai mult pentru ca nu strica deloc sa stii mai mut. Marea schisma a fost in 1054.
La inceput evreii erau poporul probat de D-zeu.Ei chiar erau singurul. Mai tarziu, alte popoare s-au format dar ele se inchinau la zei si unii isi jertfeau copiii. Deci evreii erau crestini iar alte popoare : amoniti, fereziti, hetiti etc, erau PAGANI.
Din pacate, evreii i-au facut mult rau lui D-zeu neresepectand poruncile sale si au inceput sa adopte obieciurile altor popoare. D-zeu i-a iertat de extrem de multe ori dar ei tot ii faceau rau. La un moment dat el i-a respis ca popor ales de el si a zis ca isi va cauta niste oameni din orice trib, limba si semintie care ii va purta NUMELE. Deasemenea a zis ca : Voi veti fi martorii mei. Aceste versete se pot gasi in orice biblie. Poti sa ma intrebi care sunt.

De ce credem noi ca suntem religia adevarata? Chiar in biserici catolice sau catedrale este scris numele lui D-zeu. In biblii care nu sunt scrise de noi de exemplu King james version sau Cornilescu.
La exodul 17 cu 15, la nota de subsol scrie numele lui D-zeu https://biblia.resursecrestine.ro/exodul/17 si mai sunt multe versete care arata lucrul asta.
Noi o respectam pe maica Domnului intrucat ea i-a dat nastere si a avut un rol foarte important si chiar l-a aparat atunci cand copiii evreiilor trebuiau sa fie omorati.
Nu avem icoane pentru ca in biblie se spune : sa nu iti faci chip cioplit sau vreao imagine a unui lucru. Gandeste-te putin. Evreii aveau icoane, chipuri cioplite? NU. celelalte popoare aveau aceste lucruri.
Nu prea stiu ce este Sfanta Traditie.

| Mayar a răspuns (pentru RainMan68):

De ce au fost evreii poporul ales?
evreii nu erau crestini, Iisus a crestinat pe unii dintre ei, cei care au vrut sa il urmeze.

preotii ortodocsi + catolici fac liceu + facultate pentru a intelege invataturile Domnului, caci Biblia nu e gandita de om, deci nu om simplu nu o poate intelege si e chiar pacat sa iei motamo ce scrie in Biblie si sa interpretezi si rastalmacesti dupa cum ai tu chef, iar tu dai asa aiurea citate din Biblie fara sa le stii insemnatatea. De ce?
La voi nu se studiaza?! Preotii n uau facut scoli, dupa care sa explica ca tot omul sa inteleaga Biblia?

Nu am inteles de ce credeti voi ca 'martorii lui Iehova' ar fi religia 'cea dreapta' iar nu cea lasata de la Iisus : crestinismul, care in 1054 s-a despartit in catolicism si ortodoxism? Vprbeam de religia lasata de Iisus, nu altceva. Deci, de ce?

zice sa nu iti faci chip cioplit si sa te inchini la el, la materialul din care este facut. Icoanele REPREZINTA sfinti, iar noi ne inchinam sfintilor, icoanele fiind doar o reprezentare, referire la acestia. De exemplu icoana facatoare de Minuni a Maicii Domnului unde oamenii pun crini uscati, iar acestia infloresc. Sunt mai multe minuni care se intampla, inclusiv legate de icoane, pentru ca nu ne inchinam vopselelor si panzei/lemnului respectiv, ci sfintilor, ei fiind reprezentati pe icoane. Asadar, te rog sa comentezi cu privire la acest lucru.

Sfanta Traditie sau Sf. Predanie este invatatura data de Dumnezeu prin viu grai Bisericii si din care o parte s-a fixat in scris mai tarziu. Ca si Sf. Scriptura, Sf. Traditie cuprinde Desco perirea dumnezeiasca necesara mantuirii noastre. Ea este viata Bisericii in Duhul Sfant, este curentul viu al vietii Bisericii. Sf. Traditie a luat nastere inainte de Sf. Scriptura. In intelepciunea Sa, Dumnezeu a voit ca adevarurile Descoperirii dumnezeiesti sa fie date intai prin viu grai, spre a fi usor intelese si primite. Daca invatatura dumnezeiasca s-ar fi dat de la inceput in scris, credinta nu s-ar fi raspandit cu aceeasi usurinta si putere ca prin viu grai, cu care e inzestrat tot omul. Credinta se dobandeste si se intareste, la cei mai multi oameni, indeosebi prin viu grai.
La inceputul Bisericii, invatatura a venit de la Dumnezeu, prin Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu adevarat. Iisus Hristos era astfel invatatura si predica vie. Prin predica lor, Apostolii s-au facut si ei vestitori ai adevarului. Ei puneau la temelia credintei lor, si a acelora pe care-i converteau, aceeasi Evanghelie iesita din plinatatea cunoasterii vietii dumnezeesti de catre Iisus, cu care Apostolii petrecusera impreuna si in care traiau acum. Sf. Apostol PAVEL arata ca predica apostolica este insusi cuvantul lui Hristos, rostit prin gura Sf. Apostoli

Insusi Mantuitorul a poruncit Sf. Apostoli sa propovaduiasca prin viu grai: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh, invatandu-i sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua (Mat. XXVIII, 19-20; Marcu XVI, 15; Luca IX, 2). -> aici nu prea ai ce rastalmaci, caci e destul de evidenta treaba.

De ce erau evreii/israelitii poporul ales? Pai la fel ca alte triburi, ei s-au nascut din Adam si Eva dar ei de asemenea au ales sa ii slujeasca lui D-zeu. Altii si-au facut proprii zei. Noe a avut copiii lui : sem ham si iafet. Din ei diferitr popoare au inceput sa se nasca si de asemenea trasaturile lor. Atunci poporul lui D-zeu asculta. Erau reguli stricte cu privire la igiena de care alte popoare nu stiaunsi nu voiau sa le respecte. Dumnezeu voia ca samanta evereilor sa dainuie si ei sa fie la un moment dat binecuvantati in tara promisa. Daca ei se asociau cu alte popoare, riscau sa face ce faceau ei. Daca ei respectau ce D-zeu le-a poruncit, acum numai evrei erau acceptati si desigur ca puteai sa te convertesti. Dar odata ce ei l-au tradat pe D-zeu, el si-a.schimbat scopul cu privire la ei si si-a indreptat atentia asupra unui "nou israel" care va fi din orice limba si rasa. In secolul I au fost multi crestini. Pavel avea u rol foarte important in acest sens si el a facut calatorii in multe orase, tari si a format congregatii pentru oamenii care il iubeau pe d-zeu chiar daca erau greci, romani etc. Ei au devenit crestini. Nu se mai tinea cont de rasa.

Umm nu. Noi nu facem niste afirmati dupa mintea noastra. La fel.cum zici de preoti ca fac o facultate, si noi facem una. Noi studiem biblia. Avem publicatii care sunt bazate pe biblie si explica toate lucrurile care sunt mai greu de inteles chiar si prin referinte la alte publicatii nu de ale noastre. Ne straduim sa citim zilnic din biblie. Facem cercetarincu privire la unele subiecte inainte sa le spunem altora. Avem o scoala teocratica in fiecare saptamana o dat pe zi unde daca dorim, trebuie sa citim din biblie un pasaj si sa lucram la anumite calitati oratorice. Gesturi si mimica, intonatie etc. Atunci cand esti mai pregatit, poti tine chiar teme. Dar nu idei anapoda ci trebuie sa cercetezi temenic cu privire la un subiect iar apoi o poti tine. Avem si un program de intrebari si raspunsuri ca sa putem intelege mai bine biblia. Daca vrem putem sa ne pregatim de acasa cu acele raspunsuri si d-asta tabletele sunt folositoare pentru ca ne permit sa deschidem referinte si sa pregatim raspunsuri mai usor.

Tu zici ca vorbeai de religia lasata de Iisus... Daca ortodoxia este cea lasata, de ce nu predicati cum Iisus va spus? El de asemenea a zis ca numai are nevoie de preoti. El este marele preot si singurul. Noi ne rugam la D-zeu prin Iisus Cristos. Nu trebuie sa ne ducem la biserica ca sa ne putem ruga. Numai suntem cum era pe vremea israelitilor atunci cand trebuiau sa se duca la templu ca sa se roage si sa aduca jertfe. Iisus de asemenea nu a cerut bani oamenilor ce il ascultau cum fac preotii acum. El a zis : fara plata v-am dat, fara plata sa dati. Una este o donatie benevola si alta este o obligatie. D-zeu nu vrea ca cuvantul sau sa devina un lucru de care numai unii care au bani pot profita. De asemenea, cand Iisus a fost in templu, i-a gasit pe negustori sinpe oameni care isi faceau afaceri cu porumbei ca sa faca profit in casa tatalui sau. El nu a acceptat asa ceva si chiar a luat mana pe un bici si i-a dat afara. Crezi ca el aproba faptul ca preotii le cer oamenilor bani? Noi avem servicii normale. Si ei puteau sa faca asta daca se incredeau in D-zeu.

In biblie se zice sa nu ne inchinam la sfinti. O data cand pavel si barnaba au fost intr-un oras, oamenii de acolo s-au plecat inaintea lor si i-au aratat ca niste D-zei. Ei nu au acceptat acest lucru intrucat numai D-zeu merita glorie si onoare plus ca oamenii sunt imperfecti..nu au cum sa fie sfinti. Ce model ar fi ei daca sunt imperfecti? Ei sunt doar niste oameni care predica despre dzeu si niste mesageri. Dumnezeu ne-a zis cum sa ne inchinam. In spirit si adevar. Nu trebuie sa ne rugam la o icoana sau sa vedem o reprezentare. Adevarata inchinare e aceea in viata de zi cu zi rugandu.ne la dumnezeu prin Iisus. Nimic mai mult. Crestinii si Iisus nu s-au rugat la chipuri. De ce am face noi asta?

| Mayar a răspuns (pentru RainMan68):

Evreii au fost poporul ales pentru ca erau cei mai depravati si aveau cea mai mare nevoie de manturie, evident raised eyebrows

Vorbesti acolo de parca Dumnezeu ar fi Hitler - serious, tu chiar crezi ceea ce ai scris acolo?! E vorba de Dumnezeu, nu Hitler...

Cum ziceam, multi citesc, putini pricep. Trebuie un preot instruit sa explice credinciosilor Biblia, pentru ca ea nu a fost realizata de om Ci de Duhul Sfant. La voi in biserica explica preotul Biblia pe intelesul tuturor? Sau o interpreteaza motamo si apoi da exemple din viata sa? E pacat sa faca asta, pentru ca dai exemple din viata sfintilor, nu din propria ta viata, caci nu esti un sfant. Sper ca nu faceti si voi tot asa ca pocaitii, macar din acest punct de vedere.
Ma bucur ca macar o respectati pe Maica Domnului, pocaitii nu o fac, nemernicii!
Preotii instruiti pot doar explica, iar oamenii sa priceapa. La voi se stie cine e preotul, cine e enoriasul?
Iisus a zis apostolilor sa ii propovaduiasca invataturile, iar preotii le explica si raspandesc. Nu iti inteleg raspunsul. cum sa nu aiba nevoie de preoti daca El a trimis Apostolii? Te contrazici singur.
Ai voie sa nu dai banii pe care preotii ii cer, dar asa cum oriunde in lumea asta trebuie sa dai bani pentru ca acel lucru sa continue sa existe, asa se intampla si in biserici.
Daca nu mergeti la biserica, Sfintele Taine raman in aer? Slujbele facute, ce se intampla cu ele? Nu mai exista? Cine explica invataturile din Biblie?

-"Sfintii sunt oamenii care au trait si traiesc dupa legea Demnului. Cuvantul "sfant", inseamna nepamantesc, adica ceea ce este creat si curatit de Dumnezeu prin harul iubirii Sale. Dupa cum floarea creste din tarina pamantului prin vreji si frunze, tot asa si sfintenia odrasleste prin tarina pamanteasca si vrejul faptelor omenesti. Sfintenia se capata prin credinta curata si devotamentul implinirii legii Domnului. In general se numeste sfant orice om care traieste o viata curata si cand este judecat prin spovedanie, se gaseste vrednic de impartasanie: "Sa luam aminte, sfintele se dau numai celor sfinti" (I Petru 1, 15-16; 2, 5-9; 3, 15; Lcv. 11, 14; Ioan 17, 17-19; Rom. 6, 22; 15, 16: ICor. 6, 11: Hfcs 4, 24).

UIT.-"Sfintii isi desfasoara viata evolutiv si in aspre contradictii si de aceea in aceasta viata nu sunt definitivati in sfintenie, ci sunt supusi in orice moment ispitelor de a o pierde provizoriu ca Petru (Matei 26, 69-75), sau definitiv ca Iuda, care a cazut din har (Matei, 27, .3-8; F. Ap. 1, 16-20; II Petru 2, 12-22). Numai sfintenia din ceasul mortii se apropie de desavarsire, iar dupa consfintirea judecatii ea nu se mai poate pierde niciodata" (F. Ap. 7, 55-60: II Tini. 4. 6-8; Apoc. 2, 10).

1778.-"...Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si toti Sfintii sunt aceia care s-au asemanat lui Dumnezeu, atat cat este cu putinta, prin vointa lor, prin locuirea lui Dumnezeu in ei si prin conlucrarea lui Dumnezeu. Ei se numesc, cu adevarat si dumnezei, nu prin fire ci prin pozitie, in acelasi fel in care fierul inrosit se numeste foc, nu prin fire ci, prin pozitie si participarea la foc. Sfanta Scriptura zice: "Fiti sfinti, caci si Eu sunt sfant". Aceasta depinde in primul loc de vointa, apoi de ajutorul lui Dumnezeu: fiecaruia care alege binele Dumnezeu ii ajuta spre bine. Apoi Dumnezeu zice: "Voi locui in ei si Eu voi umbla intru ei" (11 Cor. 6. 16: Lev. 26, 12) si "suntem biserica lui Dumnezeu" si "Duhul lui Dumnezeu locuieste intru noi" (I Cor. 3. 16). Apoi: "le-a dat lor putere peste duhurile cele necurate ca sa le scoata si sa vindece orice boala si orice neputinta" (Matei 10. 1). "Toate cate fac Eu si voi veti face si mai mari decat acestea" (Ioan 14. 12). Apoi: "Viu sunt Eu, zice Domnul si Voi slavi numai pe cei ce Ma slavesc" si "fiindca patimim impreuna cu El este ca sa fim slaviti impreuna cu El" (Rom. 8, 17): Si Dumnezeu a stat in adunarea dumnezeilor, in mijloc va vedea pe Dumnezeu" (Ps. 81, 1)... Deci ne inchinam sfintilor ca unora ce sunt slaviti de Dumnezeu, ca unora ce sunt facuti de Dumnezeu tematori potrivnicilor si binefacatori celor ce se apropie de El cu credinta; nu ne inchinam lor ca unora care ar fi prin fire Dumnezeu si binefacatori, ci ca unor robi si slujitori lui Dumnezeu, care au dobandit din dragoste catre Dumnezeu, deplina incredere fata de El (I Ioan 3, 21). Ne inchinam sfintilor pentru ca este unora imparatul Dumnezeu, cand vede ca sluga lui iubita este inchinata nu ca imparat, ci ca un slujitor si prieten binevoitor. Cei ce se apropie cu credinta primesc ceea ce au cerut, fie ca sluga cere aceasta de la imparatul (Dumnezeu), fie ca imparatul primeste cinstea si credinta celui care cere de la sluga lui, deoarece a cerut in numele lui. Astfel, cei care s-au apropiat, prin apostoli de Iisus au capatat vindecare. In chipul acesta umbra, naframele si sorturile apostolilor au fost izvoare tamaduitoare (F. Ap. 5, 15; 19, 12). Dar toti cei care vor, prin razvratire si revolta sa fie venerati ca Dumnezeu care sunt nevrednici de inchinaciune si vrednici de focul cel vesnic, si toti cei care in chip dispretuitor si cu ingamfata gandire, nu se inchina slugilor lui Dumnezeu, sunt condamnati ca niste mandri si orgoliosi si ca niste necredinciosi fata de Dumnezeu. Martori de adevarul acesta sunt copiii, care au fost mancati de ursi, pentru ca au strigat cu dispret lui Elisei" (IV imp. 2, 23-24). -Sf. Ioan Damaschin, Sf. Icoane III. 33.

Cum trebuie sa cugetam despre sfintele icoane si inchinarea (venerarea) sfintilor? R: Deoarece exista sfinti si ei sunt recunoscuti ca mijlocitori de biserica soborniceasca, dupa felul cum s-a zis in capitolul (definitia, decretul) al VIII-lea este potrivit a se spune ca-i cinstim ca pe iubiti ai lui Dumnezeu si ca rugatori pentru noi Dumnezeului tuturor. Pe acestia ii cinstim in doua chipuri. Intr-un chip pe Maica Cuvantului lui Dumnezeu, pe care-l numim si supra-veneram. (Iperdulia, iperdulicom). Caci desi Nascatoarea de Dumnezeu este o adevarata sluga a unicului Dumnezeu, insa este si mama lui Dumnezeu, ea care a nascut tmpeste pe unul din Treime. De aceea este si preaslavila, ca fara de asemanare intrece pe toti ingerii si sfintii; pentru aceea ii si dam o inchinare (venerare, proachinisin), supravenerata (iperdulichin). Al doilea chip il numim venerare (dulicon) ne inchinam (veneram) sau cinstim pe sfintii ingeri, apostoli, profeti, martiri si in general pe toti sfintii". Pavaza Ort. Decr. XVIII, intr. IV. 1780. - "Credem ca Domnul nostru Iisus Hristos este unicul nostru mijlocitor si ca S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti si ai sangele Sau a facut impacarea omului cu Dumnezeu, si ca El este ingrijitorul, Mangaietorul si curatitorul pacatelor noastre. Marturisim de asemenea ca sfintii intervin pentru noi in rugaciuni si cereri si inaintea tuturora, Preacurata Maica lui Dumnezeu Cuvantului; tot astfel zicem si despre sfintii ingeri ca pazitorii nostri, despre apostoli, profeti, martiri, drepti si despre toti aceia pe care i-a preamarit Ei, ca pe niste slugi credincioase ale Sale, ai care impreuna ii numaram si pe arhierei si pe preoti, ca unii ce impreuna stau la Dumnezeiescul altar, cum si pe barbatii drepti, distinsi prin virtute. A ne ruga unii pentru altii, si ca mult poate rugaciunea dreptului (Iacob 5, 16) si ca Dumnezeu mai mult asculta pe cei sfinti, decat pe cei ce raman in pacate -aceasta din sfintele carti ne invatam (Ioan 9, 31). Marturisim ca sfintii sunt ajutatori si mijlocitori pentru noi inaintea lui Dumnezeu, nu numai aici in timpul petrecerii lor cu noi, ci inca mai mult dupa moarte, cand ei dupa indepartarea oglinzii (de care pomeneste apostolul) privesc curat Sf. Treime si nemarginita lui lumina. Caci precum noi nu ne indoim ca sfintii profeti, fiind inca in trup muritor au vazut lucrurile cele ceresti, prin cat se prevesteau cele viitoare, tot asemenea nu ne indoim, dar si neclatinat credem si marturisim ca ingerii si sfintii, care au devenit ca niste ingeri, cu ajutorul nemarginitei lumini dumnezeiesti vad nevoile noastre". Ep. Patr. 1723, Dcf. VIII

Desigur. La noi preotul/batranul de congregatie nu da exemple din viata sa pentru ca nu este in masura intrucat este imperfect. Plus ca trebuie sa glorificam creatorul nu creatura. Nu este ca in America daca te gandesti asa, atunci cand preotul doar vorbeste ca i s-a intamplat odata ceva si a auzit o voce de la dumnezeu si nu stiu ce. Pasaje din biblie sunt explicate pe intelesul tuturor. Fara cuvinte complicate gen : zamislire, propoavaduire etc. Sunt sinonie ale acestora numai ca sunt din zilele moderne. De ce procedam asa? Ca tot omul sa inteleaga indiferent de stat. Daca este rrom/ tigan sau incult sau oricine altcineva. Se dau exemple din biblie. Viata unor slujitori ai lui D-zeu sau profeti si le sunt analizate decizile si vietile. Astfel noi putem sa ii avem pe ei ca un exemplu vital si putem sa ne ghidam dupa acest exemplu DAR nu exageram dandu-le glorie si onoare ca a unor sfinti. Si ei au fost oameni imperfecti ca si noi iar oamenii dezamagesc. Persoanelor noi le sunt aratate in biblie versetele citite ca sa poata stii sigur ca despre acel lucru se vorbeste.
Poti sa imi explici si mie cine sunt POCAITII? Am auzit de multe ori dar nu inteleg.
Da. Se stie cine e preotul/batranul si cine e enoriasul/fratele.
Ca sa ajungi batran nu este usor. Nu se face o facultate cum faceti voi dar se face o facultate la fata locului si practica. El trebuie sa dea dovada de multe calitati si in primul rand iubirea si umilinta. O data la o saptamana, este curatenia la sala noastra. El trebuie sa ia inititativa si sa dea cu matura, mopul, sa fie la dispozitia oricui si sa fie umil. Mai tarziu, el poate tine teme la care s-a pregatit de acasa despre un subiect iar peste muult timp, un grup de batrani se hotarasc daca sa il faca batran tinand cont ca a aspirat la acest privilegiu. Daca poctineste fratii, poate fi dat imediat jos tot la acordul unui grup. Nu conteaza daca ai bani sau un statut. Nu este cu pile ca odata ce ai ajuns acolo sa numai iesi.

Da. Tu zici de Iisus ca a zis sa propovaduim iar asta fac preotii si cumva nu imi intelegi ideea.
In primul rand. Iisus a zis asta tuturor oameniilor gen eu si tu. Asta chiar nu le-a zis preotiilor. A zis sa mergi din casa in casa la fel cum a facut el si doi cate doi. Daca se intampla ca popa sa mearga din casa in casa, este cu o ocazie si nu merg 2 cate 2. El a zis noi sa mergem la oameni. Nu oamenii la biserica sau la noi. Iisus i-a respins pe preotii de atunci care se numeau farisei. Ei denaturase adevarul si il urau pe Iisus. Chiar ei l-au si condamnat. Asta de ce nu va spune? El a zis ca va fi mare preot si singurul. Inchinarea nu se mai face cum se facea inainte la templu si cu jertfe. El a instuit alta lege. Inchinarea se face prin spirit si adevar la D-zeu prin Iisus. Noi ne rugam si la "biserica" dar asta nu inseamna ca numai acolo e indicat. Poti sa te rogi oricand si la orice ora. Asadar preotii cumva au fost blestemati. Atunci cand Iisus a fost la templu i-a vazut pe negustori care vindeau porumbei pentru a face profit. El a pus mana pe un bici si i-a dat afara spunand ca a facut casa Tatalui sau o casa de negot. Ioan 2:15, 16
Acum sincer. Tu chiar crezi ca Iisus mai accepta preoti avand in vedere ca ei au ordonat uciderea lui?

| Ionut_Sur_1987 a răspuns:

O intrebare... se poate sa nu ne mai opriti pe strada incercand sa ne bagati prostiile voastre in cap? multumesc...

| RainMan68 explică (pentru Ionut_Sur_1987):

laughing) stiu ca poate fi enervant dar este enervant cand nu stii scopul. Dumnezeu ne-a spus tuturor sa predicam pentru ca el vrea ca toti oamenii sa fie salvati din sistemul lui Satan. De exemplu Iona. Probabil il stii. Omul care a fost inghitit de o balena sau un paste urias. D-zeu i-a spus lui Iona sa le predice unui popor care era foarte periculos si aveau practici pagane. Lui Iona i-a fost frica si datorita imperfectiunii el a fugit si s-a ascuns. D-zeu a vorbit cu el si pana la urma si-a intrecut aceasta frica asa ca s-a dus la acei oameni sa le predice. El credea ca il vor lovii dar odata ce el le-a predicat si le-a zis ca D-zeu vrea ca ei sa se schimbe, inima li s-a inmuiat si chiar si-au pus panza de sac pe ei si au postit iar acei oameni au devenit crestini. D-zeu vede in oameni ce altii nu vad si vrea sa ii atraga la el. Asta a facut Iisus si discipolii, asta facem si noi si asta trebuiau sa faca multe religii.