Urmezi pașii. Primul pas e să subliniezi predicatele și să vezi felul lor. O propoziție poate conține un singur predicat. Stabilește felul lor(verbal sau nominal). Caută cuvintele de legătură între propoziții și desparte fraza. Urmărești propoziția principală, dacă are subiect sau nu (dacă nu are, cea de după este o propoziție subiectivă), dacă predicatul e verbal sau nominal (dacă nominalul nu are nume predicativ, propoziția următoare este predicativă, dacă e verbal, de obicei e o completivă după).
Teoria trebuie să o știi, că altfel nu recunoști propozițiile și nu știi ce e termenul regent, apoi trebuie să știi părțile de propoziție, ca să vezi pe cine determină propoziția subordonată, deci ce e ea. Atributiva nu e mereu introdusă de care, poate fi introdusă și de alte cuvinte de legătură.
Teoria trebuie învățată ( chiar și pe de rost) pentru a nu mai fi nevoie ca, atunci cînd vorbești de sintaxa frazei și analiza propozițiilor, să fie necesar a mai utiliza mereu manualul.
Dar, această învățătură, chiar și pe de rost fiind ea, se formează prin practica curentă de zi cu zi.
Or, dacă tu nu faci exerciții atunci la vremea cînd e nevoie a le face, e normal să nu știi și să fie nevoie de a cerși explicații de la alții.
Sfatul meu este: du-te la carte, vezi care e rostul fiecărei subordonate, în ce raport se află față de regentă, care e relația dintre ele, prin ce se introduc și apoi vei înțelege singur.
De ce ar fi nevoie să stea cineva vreme de două trei ore să scrie despre fiecare în parte cînd toată această teorie o ai în manualul tău de gramatică?
Sau, caută pe google.
E mai ușor ( și pentru astea îți faci timp) să știi despre Real Madrid decît să știi despre subordonate.
Și măcar dacă ai ști și despre Real Madrid.
Dar și aici ești la pești cu cunoștințele.
Hai, pa!
De unde stii tu ce cunostinte am eu despre Real Madrid? Cand eu eram pe stadion tu probabil invatai despre subordonate.
Amice, referitor la cunoștințele tale despre Real Madrid, vis-a-vis de cunoștințele despre subordonate, din acest răspuns al tău reiese clar că eu am avut dreptate.
E mai important să știi despre Real Madrid decît despre gramatica limbii române.
În altă ordine de idei, referitor la cele două categorii de cunoștințe, la mine s-u intersectat fericit respectivele domenii: limba română și fotbalul.
Ca drept dovadă e faptul că eu am scris cel puțin două cărți despre fotbal și altele mai sînt încă în curs de realizare.
Altcumva: cînd eu am pășit pentru prima oară în incinta unei arene de fotbal (în 1953), mămicuța ta nici nu era născută.
În ultimul rînd, eu îți pun ție 10 ( nu mai multe) întrebări despre Real Madrid și, dacă tu ești în stare să-mi răspunzi la ele în mai puțin de 24 de ore, eu sînt dispus să-ți dau pensia mea pe o jumătate de lună ( cealaltă să-mi rămînă și mie pentru a supraviețui).
Ce zici, am dreptate?
Ești dispus să te supui la un asemenea test?
În rest, rămînem prieteni și să fii sănătos!
Să înțeleg că te pricepi la fotbal?
Spune-mi și mie ce carte ai scris, chiar aș fi încântat să o citesc.
De acord! Îmi dai adresa ta de email, îți scriu și convenim unde să-ți trimit cartea și cît te costă.
Să fii sănătos!
CordovanRaul întreabă: