Un telescop conţine un "obiectiv"(lentila îndreptată înspre ţinta de observare), un "ocular"(lentila pe care pui ochiul şi te uiţi), o lunetă de poziţionare (ţintire), prin care îţi fixezi la începutul observării subiectul pe care doreşti să îl remarci (după care te uiţi prin telescop la acel subiect). Necesitatea prezenţei acestei lunete este justifică de faptul că, ea având o mărire mult mai mică decât telescopul, oferă un unghi de vedere mult mai "larg" al boltei cereşti, deci elementul interesat pentru observare este mult mai uşor de regăsit cu tubul telescopului (bine-nţeles axele de poziţionare ale celor două elemente optice, sunt reglate iniţial pentru a fi convergente!).
Telecopul mai conţine nişte sisteme mecanice de deplasare ale tubului pe orizontală (ecliptică) şi ascensională, care pot fi manuale sau motorizate (automate); mai conţine un trepied de fixare, un platan pentru păstrarea comodă a ocularelor având diferite trepte de mărire, o lentilă Barlow, o piesă optică cu prismă sau oglindă rectificatoare (care îndreaptă imaginea, în cazul observatiilor terestre), ştiut fiind faptul că un telescop oferă o imagine răsturnată si inversată a realităţii, care nu prezintă nici o importanţă în cazul subiectelor cereşti, dar are importanţă în cazul observaţiilor terestre (animale; plante; insecte; clădiri; subiecte umane; etc.)
Noroc la studiul boltei creşti.....sau al activităţii vecinilor?!
Am si eu o curiozitate la ce ai scris mai sus daca ai putea sa ne explici detaliat! ce lentile se folosesc cate la numar si denumirea lor multumesc
Numarul lentilelor detinute de un telescop depinde de performantele acestuia si este direct proportional cu pretul sau de cost final. Efectul rezultant d.p.d.v. optic al efectului telescopului este unul de convergenta, ca atare lentilele sale componente sunt de tip convergent, dar in functie de calitatea sa poate contine si lentile divergente, care au rolul de a compensa diversele tipuri de aberatii caracteristice tuturor lentilelor optice luate individual (aberatia de sfericitate; cromatism; coma; planeitate; astigmatism; etc.).
Nu as putea sa-ti dau o reteta etalon asupra numarului de lentile componente ale unui telescop, acestea fiind in functie cum spuneam mai sus, de pretul de cost al telescopului, de firma producatoare si de destinatia sa (daca este profesional sau pentru amatori). Trebuie retinut insa ca, calitatea optica aunui telescop este determinata in speta de calitatea ameliorarii fata de aberatii a lentilelor care constituie obiectivul si nu atat ocularul telescopului.
Iti dau un exemplu generic asupra calitatii obiectivului unui microscop, care ca principiu general pune aceleasi probleme (doar ca distanta sa focala este foarte mica, in timp ce distanta focala a unui obiectiv telescopic este foarte mare - de ordinul metrului), un astfel de obiectiv de microscop poate contine pana la 10 lentile la un pret de cost de cca. 300-500€.
Iti poti da seama in mod aproximativ, cam ce pret poate avea un astfel de telescop, luand in considerare faptul ca diametrul lentile sale obiectiv este de ordinul zecilor de centimetri (pentru amatori) si de ordinul metrilor (pentru profesionisti), vis-a-vis de diametrul lentilei frontale a unui miscroscop avand o magnitudinea de X100 si care ocupa o valoare de cca. 1, 5 mm. Numai bine si multa sanatate.
Imi place teoria ta si totusi cate lentile convergente imi trebuie?
BUNĂ ZIUA AMICE. După cum îţi spuneam în răspunsul anterior construcţia unui telescop de amatori, cât de cât calitativ, presupune asumarea unei sarcini deloc uşoare şi care de regulă, nu prea stă la îndemana unei pesoane care nu are dotările necesare. Cum calitatea unui telescop este dictată în principal de realizarea obiectivului său, cel mai simplu obiectiv este confecţionat din două lentile (una convex-concavă şi una biconvexă, realizate din sorturi de sticlă cu indici de refracţie diferiţi, numite "flint" şi "crown") lipite una de cealaltă cu balsam de Canada (o răşină specializată unui astfel de scop, al cărei solvent este xilenul sau toluenul, un lichid extrem de toxic).
Calitatea unui obiectiv telescopic este dictată şi de "luminozitatea" sa, care este direct proporţională cu diametrul lentilei sale. Nu reuşesc să înţeleg de ce te complici să-ţi construieşti un astfel de telescop, când pe Internet se găsesc o serie de firme ca vând astfel de telescoape (atât pentru amatori cât şi pentru profesionişti), la preţuri relativ accesibile şi calităţi decente.
În acest sens îţi trimit cu această ocazie şi adresa unui site unde poţi găsi mai multe tipuri de telescoape (Ex, modelul "Celestron/607AZ2" cu diametrul obiectivului de 60 mm, la un preţ de vânzare de 330 RON). Eu am deţinut până acum cca. un an în urmă un telescop din această serie, având însă diametrul de intrare de 70 mm, fiind extrem de mulţumit de
performanţele sale. Iată adresa sitului menţionat:
. Iţi doresc numai bine şi succes în demersurile tale.