| IoanaDraguta a întrebat:

Îmi da cineva o lista cu top cele mai mari județe sau top cele mai populate județe?

Răspuns Câştigător
| phonoma a răspuns:

Teritoriul României este împărţit în 41 judeţe şi municipiul Bucureşti, iar ultima reformă administrativ-teritorială majoră a avut loc în urmă cu aproape 50 ani.

TOP CELE MAI MARI JUDETE DIN ROMANIA:

1. Timiş

Suprafaţă: 8.697 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: TM
Reşedinţă: Timişoara
Cel mai mare judeţ al României ocupă 3, 6% din suprafaţa ţării, având în componenţă două munucipii, opt oraşe şi 89 comune. Mai bine de 680.000 oameni locuiesc în această unitate administrativă, al cărei nume provine de la râul Timiş.

2. Suceava

Suprafaţă: 8.553 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: SV
Reşedinţă: Suceava
Judeţul Suceava este compus din cinci municipii, 11 oraşe şi 97 comune. Peste 634.000 oameni locuiesc în judeţul al cărui nume provine de la râul Suceava. La rândul său, râul şi-a primit denumirea de la arbuştii de soc.

3. Caraş-Severin

Suprafaţă: 8.520 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: CS
Reşedinţă: Reşiţa
Cu un potenţial turistic uriaş, al treilea mare judeţ al României se mândreşte cu numeroase parcuri naţionale şi rezervaţii naturale. Având în prezent mai puţin de 300.000 locuitori, judeţul Caraş-Severin a înregistrat o scădere simţitoare a populaţiei, în ultimii 30 ani.

4. Tulcea

Suprafaţă: 8.499 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: TL
Reşedinţă: Tulcea
Înconjurat pe trei părţi de ape (Marea Neagră la est şi Dunărea la nord şi vest), judeţul Tulcea are în componenţă un municipiu, patru oraşe şi 46 comune. Delta Dunării ocupă 40% din suprafaţa acestuia (3.446 kilometri pătraţi).

5. Arad

Suprafaţă: 7.754 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: AR
Reşedinţă: Arad
Judeţul ce se învecinează cu Ungaria la vest cuprinde un municipiu, nouă oraşe şi 68 comune. Împreună cu judeţul alăturat Timiş, formează o regiune prosperă a ţării, ce atrage numeroşi investitori străini, în special datorită apropierii de graniţă.

6. Bihor

Suprafaţă: 7.544 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: BH
Reşedinţă: Oradea
Judeţul Bihor este compus din patru municipii, şase oraşe şi 90 comune, iar reşedinţa de judeţ se află la Oradea, aflat pe locul 10 în clasamentul celor mai mari oraşe din România, din punct de vedere al numărului de locuitori.

7. Dolj

Suprafaţă: 7.414 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: DJ
Reşedinţă: Craiova
Judeţul Dolj ocupă 3, 1% din suprafaţa ţării, zonă în care locuiesc 3, 3% dintre români. Compus din două municipii, trei oraşe şi 94 comune, judeţul din partea de sud-sud-vest a României îşi datorează numele râului Jiu (Doljiu – adică Jiul de Jos).

8. Constanţa

Suprafaţă: 7.071 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: CT
Reşedinţă: Constanţa
Ocupând aproape 3% din suprafaţa totală a ţării, Constanţa este cel mai urbanizat judeţ al României, precum şi cel mai căutat de turişti (acesta atrage aproximativ 60% din circulaţia turistică internă şi internaţională). Judeţul este compus din trei municipii, nouă oraşe şi 58 comune.

9. Hunedoara

Suprafaţă: 7.063 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: HD
Reşedinţă: Deva
Aşezat pe cursul mijlociu al râului Mureş, judeţul Hunedoara ocupă 2, 9% din suprafaţa României. Cu o populaţie de aproape 420.000 locuitori, judeţul este compus din şapte municipii, şapte oraşe şi 55 comune.

10. Argeş

Suprafaţă: 6.826 kilometri pătraţi
Prescurtare judeţ: AG
Reşedinţă: Piteşti
Cu trei municipii, patru oraşe şi 95 comune, judeţul Argeş îşi datorează reputaţia la nivel naţional datorită uzinei „Dacia". Cu o populaţie de mai bine de 660.000 locuitori, Argeş este între judeţele cu cea mai ridicată densitate de locuitori/kilometru pătrat.

1 răspuns: