Copiază-mi fraza și îți explic!
Întotdeauna la exercițiul 5, ți se va cere următoarele:
- transcrierea integrală a propoziției subordonate (ex. "Unde elaborează manuale de zoologie, de botanică și de geologie")- 2 pct
- precizarea felului propoziției subordonate (propoziție subordonată atributivă)- 2 pct
Mai întâi, analizezi pe ciornă.
De exemplu, in fraza:
"În 1882, se desparte de catedra de istorie naturală a facultății de științe pentru a rămâne profesor de botanică la o catedră nou formată cu această ocazie, unde elaborează manuale de zoologie, de botanică și de geologie."
Vei avea in vedere următorii pași:
I) Încercuiești elementele de legătură ( conjunctii subordonatoare, pronume relative, adverbe relative etc).
- În cazul nostru este adverbul relativ "unde".
II) Subliniezi prdicatele. În cazul nostru sunt două predicate. (se desparte, elaborează)
III) Împarțirea in propoziții. Întotdeauna in fața elementelor de legătură se pune o bară, și astfel se delimiteaza fraza.
Rescriu fraza:
"În 1882, se desparte de catedra de istorie naturală a facultății de științe pentru a rămâne profesor de botanică la o catedră nou formată cu această ocazie (1)/, unde elaborează manuale de zoologie, de botanică și de geologie.(2)/"
1. PP
2. Propozitie atributivă
OBS. Dacă la examen copiezi TOATĂ propozitia subordonată, primești două puncte, iar dacă mai precizezi și felul subordonatei, mai primesti încă două puncte.
Vreau să te întreb, tu cunoști propozițiile subordonate?
Acum pe ultima suta de metri am inceput sa studiez in intregime subordonata...un procent de 70%, da, stiu propozitiile subordonate!