Nu aș spune că am învățat bine, dar nici rău. Am avut materii care mi-au plăcut (chimia, biologia, fizica, limbile străine, româna, desenul tehnic, instalații de automatizare etc.) și altele la care a trebuit să trag tare ca să pot avea o medie onorabilă (rezistența materialelor, matematică și altele), ca să nu mai spun de alea pe care le uram de-a dreptul, da' tot trebuia să învăț.
Bun, să revin; la ce mi-au folosit:
- fizica e bună cam la orice. Te ajută să pricepi fenomenele din jurul tău, să înțelegi cum funcționează majoritatea aparatelor, să te descurci în anumite situații (cu pârghii, scripeți, planuri înclinate, cu circuite electrice ș.a.m.d.);
- chimia - e și asta utilă, tot așa, și ca să știi cum se fabrică anumite lucruri, și de ce au anumite proprietăți și alte chestii utile;
- matematica face practic legătura între toate astea. Fără ea, nu se poate (da știu, din păcate!) - e unealta care ne ajută să explicăm fenomenele fizicii, chimiei și uneori chiar și cele economice (statistica).
- româna e utilă nu doar ca să poți să îți exprimi într-un mod inteligibil ideile, ci și ca să înțelegi ceea ce citești.
- alte materii, în funcție de profilul liceului / facultății, cu siguranță vor fi utile. Exemple: în facultate, când s-a făcut trecerea la specializări, eu am ales „aparate de bord pentru radionavigație" (eram la Electronică) și am avut parte de cursuri de microunde, radar și alte aparate folosite în aviația civilă; ei, astea chiar mi-au folosit. Am făcut și un curs de „conducere" (acum îi spune management, deși tot aia e), care și ăsta mi-a fost pe urmă util, învățându-mă practic cum să-mi conduc echipa. Dar evident, a fost și ceva „balast". De pildă - istoria. CU toate astea, chiar și la materia asta am mai aflat niște lucruri pe care nu le știam despre istoria țării noastre. Deși nefolositoare, au fost totuși interesante și cred că mai am rămășițe prin ungherele memoriei, deși istoria nu mi-a plăcut niciodată în mod deosebit.
===
În concluzie - mereu vei avea de învățat lucruri utile; depinde doar de tine să le înveți suficient de bine astfel încât să le și poți folosi în viață! iar ceea ce nu folosești, se uită relativ repede, și nici nu trebuie să te zbați prea tare cu învățatul acelor materii. Dar NUMAI dacă ești absolut sigur că nu le vei folosi niciodată.
Baftă!
Din experienta mea legata de liceu iti pot spune ca printre toate informatiile inutile care mai mult te incurca decat te ajuta sunt si lucruri care te vor ajuta, pentru cultura ta generala si pentru a aborda unele subiecte fara sa te intrebi despre ce este vorba! Din pacate la noi prea putine informatii te vor ajuta pe termen lung, dar tot trebuie sa treci prin asta, fie ca vrei fie ca nu!
Pai dupa ce termini liceu o sa-ti dai seama ca bine ai facut ca ai invatat, o sa intalnesti in viata niste chestii pe care le-ai invatat la scoala si care nu prea le-ai dat importanta si atunci o sa-ti para rau ca nu ai invatat, peste cativa ani o sa ai copii si normal o sa parcurga si ei o scoala si te intreaba ceva ce ei nu stiu legat de scoala si ce faci daca nu stii sa-i dai un raspuns? Parintii iti vor binele!
Eu am invatat (si inca invat) mult la/pentru scoala. Acum ceva timp eram aproape tocilar. Vreau sa zic ca majoritatea lucrurilor din gimnaziu le-am uitat dupa una sau poate doua zile. De ce? Pentru ca nu iti foloseste cu nimic in viata de zi cu zi. Doar materia din 1-4 se tine mine aproape integral pentru ca doar atunci inveti lucruri care le folosesti tot timpul. Problema este ca ai nevoie de note in o masura pentru viitor, dar in principal ar trebui sa te axezi pe ce iti place foarte mult si pe lucrurile la care esti bun. Daca iti urmezi pasiunea ai numai de castigat in viata. Mai bine esti bun la 1-2 lucruri decat mediocru la 7!
Ma trebuie sa inveti ca sa poti sa te descurci, daca vrei sa continui o facultate trebuie sa inveti carte pentru a te inscrie, daca nu vrei sa continui cunostitele de la scoala sunt utile: daca nu inveti liba romana nu vei avea dictie si vei vorbi urat in societate si vei parea prost, la matematica te ajuta sa te descurci si cu cel mai grele calcule chiar daca sunt notiuni care nu le vei folosi tot trebuie invatate si tot asa pentru fiecare materie, mi-ar lua prea mult timp sa iti zic tote materile ce fac. Dar in principal scoala te ajuta sa te descurci in societate si sa fii sau sa pari inteligent fata de celelalte persoane, iti creste respecul fata de tine si vei arata mai bine in ochi celorlalti.
Fa-ti griji pentru constiinta ta, nu pentru reputatia ta.Constiinta este ceea ce esti tu, reputatia este ceea ce gandesc ceilalti despre tine.Iar ceea ce gandesc ceilalti despre tine, este problema lor. -C.Chaplin
walika6699 întreabă: