Mda,haifisch ti-a dat o formula dar nu ti-a explicat-o.
Ff este o forta care se opune alunecarii corpurilor unul pe altul atunci cind sunt in contact.Are deci aceeasi directie dar sens opus deplasarii!
Ea depinde de un indice de frecare μ care depinde in principal de gradul de rugozitate al suprafetelor corpurilor in contact(ex: anvelopa-asfalt; roata de tren-sina; patina-gheata sau ski-zapada;
pantof-pardoseala,etc.).
Ff mai depinde de forta de apasare perpendiculara pe suprafata de contact; ea mareste/micsoreaza contactul/interactiunea celor doua suprafete care sunt in contact,si se noteaza cu Fn sau daca este vorba de componenta normala a greutatii cu Gn
Sa-ti dau un exemplu: vrei sa tragi o sanie cu masa m pe un drum orizontal, cu ce forta trebuie s-o tragi pentru a aluneca(a invinge forta de frecare)?
greutatea saniei este G = m x g unde g=9, 81m/s**(ac gravitationala)
Ftractiune = Ff = μ x G = μ x m x g
Al doilea exemplu: o sanie de masa m este pe o panta care face 30 gr cu orizontala. O ia singura la vale?
greutatea: G=m x g
componentele normala/tangentiala Gn= G cos 30* Gt = G sin 30*
Ff= μ x Gn
daca Gt este mai mare decit Ff atunci sania o ia singura la vale.
Forta de frecare este folosita (sau nu scapam de ea in unele cazuri) aproape peste tot unde este contact si miscare :fara ea n-am putea sa ne deplasam,n-am putea sa tinem diverse obiecte in mina, n-am putea prelucra mecanic majoritatea lucrurilor, pina si chilotii ne-ar aluneca...
Orice este forta are unitatea de masura Newton (N). Formula: Ff=μ*N, unde μ este coeficientul de frecare, iar N este normala la suprafata.
In ce domenii este folosita forta de frecare? In domeniul culinar.
AnaliaDeepika întreabă:
CordovanRaul întreabă: