| KrEaThYvE a întrebat:

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu ceva: as vreau sa stiu ce ar trebuie sa scriu intr-o argumentare de :
-semnificatie mesaj intr-un text epic- niste structuri, un model, un plan daca se poate
- semnificatie mesaj intr-un text liric-
-descriere artistica intr-un text epic
-titlu pe epic
va rog sa ma ajutati ca nu prea stiu ce sa scriu in astfel de argumentari sad

Răspuns Câştigător
| DaughterOfDarkness a răspuns:

- Semnificația mesajului:
-> introducere: scrii ce redă autorul poetul prin ce scrie, ce îți transmite ție --> cuprins - la liric: descrie peisaj + sentimente; la epic: faci eventual un mic rezumat în primul alineat, punând accentul pe ce se transmite, iar dacă are două mesaje/teme scrii în al doilea alineat despre celălalt (poți să scrii și despre personaje, că oarecum prin intermediul lor se transmite mesajul, dacă chiar nu ai ce sa scrii și îți cere pe 2 argumente)
-> încheiere: reformulezi introducerea

- Descriere artistică într-un text epic
Sincer nu m-am întalnit cu argumentarea asta la epic, dar poți vorbi într-un argument despre ce se descrie, iar în celălalt despre cum se descrie (expresivitate, comentezi figuri de stil și imagini artistice). La introducere, scrii o definiție personală a descrierii (unde scrii care îi e rolul etc)

- Titlu pe epic
În general, la epic, titlul e numele unui personaj (sau a mai multor personaje) și deseori o însușire a acestuia.
-> Intrducere: Pur și simplu scrii că titlul orientează spre personajul operei (la fabulă și spre defectele umane).
-> cuprins: titlul se regăsește prin prezența personajului la acțiune (faci un rezumat)
Dacă îți cere pe 2 argumente, în al doilea scrii despre motivul pentru care autorul a ales respectivul titlu sau vorbești despre celălalt cuvânt care apare in titlu (un atribut sau ce e).

Dacă nu te descurci, scrie ce ți se pare mai potrivit pe moment și încearcă să înțelegi cât mai bine textul.

Mult mult succes!

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce codificat suna. banuiesc ca la fiecare trebuie sa vorbesti despre textul studiat nu?
pai...la semnificatia mesajului: care i ideea superfilozofica si utila in romanul pe care il alegi
la liric: te iei dupa motive, simboluri, mituri la o poezie pe care o stii
descriere artistica: cred ca dai figuri de stil, si astea-s multe dar mai mult la liric. intra in cadrul descrierii subiective, care ofera impresii personale. alegi metafore epitete etc, poti sa vorbesti si de elemente de durata
cred ca la titu pe epic vorbesti despre semnificatia titlului

| JustMe4ever a răspuns:

Niciodata sa nu uiti de conectorii specifici argumentarii (in opinia mea, in primul rand, in al doilea rand, pe de o parte, pe de alta parte, intr-o ordine de idei, in alta ordine de idei, in concluzie, deci, asadar). In cazul semnificatiei mesajului trebuie sa te axezi pe ceea ce ai inteles. De exemplu in cazul fabulei ai criticarea unor defecte omenesti. Tu trebuie sa identifici ceea ce critica si sa scrii intr-o ipoteza (In opinia mea, opera x scrisa de y aduce in prim plan...). Pentru fiecare argument trebuie sa identifici in text ceea ce iti sustine opinia. Conteaza mult sa scrii acele citate care te-au determinat sa iti formezi ipoteza. La concluzie reiei ipoteza si pe scurt cele doua argumente.
Pentru text liric e asemanator. Conteaza ce intelegi tu si cum iti susti opinia asa ca e bine sa incerci sa comentezi cateva figuri de stil si sa fii atent la timpurile verbale (prezentul dinamizeaza, imperfectul sugereaza continuitatea, modurile conjunctiv si conditional-optativ contureaza un univers al dorintei, etc).
La descriere artistica conteaza mult sa te raportezi la tipurile de descriere invatate (portret, tablou, si modul in care se face - din centru spre margini sau invers - nu mai stiu termenii folositi)
La titlu trebuie sa spui daca este format din unul sau mai multe cuvinte, ce sunt acestea, daca alcatuiesc o figura de stil, daca sunt reluate in text, daca reprezinta numele unui personaj, daca prezinta un indice spatial sau temporal, importanta cuvantului in text, daca poate fi considerat tema sau motiv s.a.m.d
Daca vrei modele alege cate un text si cauta pe google ceva gen : semnificatia mesajului in textul x sau semnificatia titlului in y.