| MitroAlex94 a întrebat:

Vreau sa fac o sceneta, impreuna cu cativa colegi, ceva legat de cenaclul Junimea.Ne-am ales fiecare cate un scriitor si am gasit cate-o opera mai interesanta pe care o vom citi. Ceea ce nu am gasit pe internet este :cum se faceau aceste intalniri ale scriitorilor? Aveti vreo idee cum am putea face? Va multumesc!

2 răspunsuri:
| noktambul a răspuns:

Aceste intalniri se faceau foarte simplu : aveau o crasma preferata in care se intalneau si la un pahar de vorba mai povesteau la ce si cum lucreaza, ce editor sau ce proprietar de ziar le-a promis ceva, la ce se mai gandesc sa scrie. la ce au mai citit etc. La al doilea pahar de vorba incepeau sa recite din versuri inca nescrise sau sa-si scoata de prin buzunare hartiile pe care aveau notate idei despre sau in legatura cu opera lor ce va fi sau n-o sa fie niciodata publicata. Pe la al treilea pahar de vorba (si la urmatoarele, mai ales) toti participantii se intreceau in vorbe de duh, citate celebre, pornoshaguri spuse elevat si critici la adresa criticilor vremii, in boraturi pe sacoul vecinului de masa si de spirit si in mers in patru labe, daca nu ajutat de alti "patrupezi" literari, pana la trasura. Exact ca si acum, nimic nou sub Soare!

April
| April a răspuns:

Sedintele Junimii aveau loc in Casa Pogor din Iasi, devenita astazi Muzeu al Literaturii Romane.Trebuie sa stii ca junimistii erau oameni cu mult umor iar sedintele erau neprotocolare; nu se statea in jurul unui birou asa cum credem noi ca se desfasoara o sedinta; fiind casa de boier, nu crasma, nici institutie, era mobilata cu mese, fotolii si scaune confortabile iar participantii stateau in locuri preferate de fiecare.In general se faceau glume, sarje prietenesti, dar prezenta sobrului Titu Maiorescu impunea totdeauna respect. Se povesteste ca atunci cand aparea Eminescu, toti erau siguri ca are vreo poezie prin buzunare si insistau sa o scoata si sa o citeasca, iar prezenta lui Creanga totdeauna indemna la povestit tot felul de intamplari, uneori chiar dintre cele numite"cam fara perdea"Toata aceasta atmosfera amicala, plina de discutii libere intre membri, devenea sobra cand un autor trebuia sa citeasca o poezie, un fragment dintr-o opera epica sau dramatica, un fragment de critica literara; toate glumele incetau, se asternea tacerea si numai glasul cititorului se auzea in camera inalta.
Ideea voastra este foarte interesanta; puteti, desigur, alege orice scriitor care a participat la sedintele Junimii:Alecsandri, Eminescu, Creanga, Caragiale dar sa nu-l uitati pe Titu Maiorescu in jurul caruia gravita tot grupul.Succes!