| Utilizatorul33997289 a întrebat:

Salut TPU.
Vreau să mă ajutați cu un sfat
(În special cei cu vârste 40ani+)
Noi tinerii vrem mereu cei mai bun și de asta voiam să va întreb.
Merita sa mai rămânem în orașele mai slab dezvoltate?

Cum ar fi Vaslui,Botoșani, Vrancea, Suceava, Focșani..etc?
Multi pleacă spre Cluj, București, Timișoara, Brașov, Iasi.
Ce credeți că se va întâmpla peste câțiva ani? Sa spunem 20.
Nu cred că poate spune nimeni ce se va mai schimba în țara, dar totuși așa o părere se poate da.

Deci mai pe scurt.

Merita sa mai rămânem în aceste orașe? Sau sa încercam sa migram spre cele mai dezvoltate?

La mine în oraș dezvoltarea e praf. Drumuri proaste, salarii mici, singurul lucru bun e că avem un mall, dar degeaba daca nu-s bani.

Ce sfat ne puteți da noua tinerilor?

3 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

45 de ani la vara. In copilarie, ai mei au facut greseala sa ma intrebe daca as vrea sa ne mutam la Bucuresti (eu fiind in Rm-Sarat atunci, exista posibilitatea sa se mute unul dintre ei cu jobul acolo, celalalt gasea el). Eu, copchil idiot de vreo 12 ani cit aveam, desigur ca am zis ca nu, ca nu o sa am prieteni, prostii de astea. Desigur ca am plecat din Rm-Sarat dupa liceu, si nici ai mei nu mai au nimic acum acolo. Deci, sfaturi pe scurt ca si raspunsuri la intrebarile tale:
0. Lol, vezi ca Vrancea nu e oras, e judet. Focsaniul are potential bun de dezvoltare, e citamai baza militara acolo si vin deja trupe NATO, va creste frumos. Vasluiul ar fi bine sa dispara de pe harta. Bostonul e okish, macar nu e poluat si nici infect ca oras per total.
1. Da, plecati. Multe dintre localitatile astea mici (prin mici inteleg gen Husi sau Tg-Ocna, desi ala e acceptabil) trebuie sa dispara.

| Violleta2022 a răspuns:

Merita sa pleci din oras daca ai deja o profesie si experinta intr-un domeniu, fiindca iti poti gasi usor de munca in alta parte, unde poti inchiria ceva si trai linistit fiindca salariul nu va fi foarte mic.

Dar daca nu ai pic de experienta in nimic, sa pleci undeva si sa-ti cauti de munca inseamnand ca vei lua orice job prost platit pe care l-ai da pe o chirie scumpa, fiindca orasele mari au chirii mari, de aceea este mai indicat sa ramai in orasul tau, acasa la parinti unde nu platesti nimic, pana iti gasesti de munca, eventual faci si cursuri pentru o profesie, capatand putina experienta, ca sa poti sa-ti iei zborul mai tarziu, spre alte zone mai bine platite din orase mai mari sau chiar strainatate.

Acelasi lucru se intampla si cu cei care merg in starinatate.
Cel care are doar un liceu, fara studii superioare si fara experienta, ajunge sa munceasca in agricultura sau constructii pana isi strica sanatatea si se intoarce acasa doar cu o bruma de bani.
Cel care are studii superioare isi poate echivala studiile, invatand inca 1-2 ani, mai ales daca stie limba vorbita in tara respectiva si poate lua un job foarte bun cu un salariu frumos.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu sunt in varsta, dar avand acum 26 de ani, un loc de munca okay, o facultate la activ si un salariu decent, intr-un oras in curs de dezvoltare (Bacau), pot trage urmatoarele concluzii:

Daca esti la inceput de drum, recomand sa studiezi multe forme de invatamant si sa-ti croiesti o meserie bazata pe ele. Asta daca nu ai ceva planuri de afaceri.

Si apoi sa faci primii ani de munca ( 3-4) in orasul tau cel slab dezvoltat, pentru a acumula experienta. Dupa aceea daca salariile din zona nu iti ofera ceea ce iti doresti, poti cauta un nou loc de munca in orasele dezvoltate. Avand diploma si experienta acumulata, poti negocia lejer un salariu bun. Eu momentan astept sa termin facultatea in timp ce lucrez pe domeniu in orasul meu. Dupa ce o termin, ma interesez tot prin zona, daca pot gasi ceva mai bun. Daca nu, am de gand sa ma duc in capitala.