| xbastanu a întrebat:

Salut tuturor.Cine imi poate da un site foarte bun cu eseurile pentru subiectul 3 BAC romana (profil real) care sa respecte programa.Cei care ati luat 9-10 imi puteti da ceva sfaturi? cum ati reusit sa invatati toate operele, etc. OFER FUNDA!

1 răspuns:
| anamariarot a răspuns:

Nu știu dacă e cineva care chiar să fi învățat toate operele laughing. Eu, de exemplu, nu am învățat Iona, Titu Maiorescu și încă o chestie de genul, dar nu mai rețin, pentru că șansele să se dea ceva mai greu(mai ales la real, cum am fost eu) când un număr extrem de mare de absolvenți se chinuie să ia o notă de trecere, sunt minime.
În rest, trebuie să fi citit operele(ca să nu încurci personajele și acțiunile), pentru că din rezumate nu o să reții decât o mică parte și ți se va părea extrem de greu să înveți eseurile, neavând baza pe care să le construiești. Nici filmele nu reprezintă o soluție optimă. Țin minte că în Ultima noapte, în film, personajele aveau alte nume, ceea ce ar putea să te bage în ceață. Fă-ți și o axă a timpului pe care să treci operele, ca să poți învăța și anii.
În cazul poeziilor, încearcă să înveți câteva versuri, iar în cazul celor scurte, învață-le integral. „Plumb", de exemplu, e foarte ușor de reținut. N-o să înveți tot „Luceafărul", dar niște versuri sigur poți reține, cu atât mai mult că nu e un limbaj greoi, dar la punctaj contează foarte mult.
La fiecare operă, indiferent că e vorba de gen epic, liric sau dramatic, învață măcar câte o opinie a unui critic literar pe care s-o integrezi în cuprinsul eseului, chiar să închei cu ea, pentru că la fel ca în cazul versurilor, și asta cântărește mult la punctaj. Să ai un limbaj elevat, să te exprimi bine, să nu uiți de semnele de punctuație, să respecți structura eseului. Pe ciornă să îți scrii „pașii" pe care trebuie să-i urmezi în cadrul eseului: preliminarii, date despre autor, explicația titlului, surse de inspirație etc(sper că am spus ordinea corectă; nu mai țin minte dacă erau chiar așa), ca să nu omiți ceva important, eventual să-ți dai seama de asta când nu mai ai timp să rescrii. Succes happy