Salut,
Parerea mea este ca micul sfat a ajuns la o concluzie eronata.
Pur si simplu ideea este ca liceul si scoala generala sunt pentru toti. Unii au inclinatii spre fizica, altii spre religIe. Sistemul trebuie sa ii satisfaca pe toti.
Apoi invatarea pana inclusiv in liceu ajuta foarte mult copilul sa aiba o deschidere, sa vada problemele din mai multe puncte de vedere si nu numai sa inteleaga ca la final poate fi cam ce doreste. Alegerea e la el.
Discutia ca este bun sau nu sistemul, devine nelegitima daca pornesti cu concluziile la care ati ajuns voi.
Daca trebuie reformat, poate da. Dar cu siguranta mai repede la nivelul facultatii. Ca el sa te pregateasca de viata. Daca s-ar putea incepe inca de la nivelul liceului... e discutabil.
Faptul ca i se permite unui elev care a terminat limbi straine sa faca medicina, este iarasi o chestie pe care o gasesc extrem de geniala: multi elevi merg la liceu pentru ca asa vor parintii. La facultate... el poate sa aleaga. Si este chiar matur. S-a intarziat cat s-a putut decizia.
6-7 ore sunt ok. Si restul este ok.
Iar de limba romana... e normal sa incerci sa aduci lumea la un nivel la care sa inteleaga sa scrie si sa citeasca cat de cat corect. Teoretic vor semna contracte la viata lor. Nu poti sa ii lasi pe toti boi. Asa cum nu stii sa articulezi 3 cuvinte in latina de ce ai stii in romana? faptul ca o vorbesti nu inseamna ca si o faci corect. Ia un exemplu: ai observat ca in general marea majoritate a oamenilor care folosesc proasta articulare gen: "ei merge" sunt cei care nu au terminat 12 clase?
In fine. discutia e lunga...
O sa iti dau ca exemplu situatia mea concreta. Sunt in situatia 1 din exemplele tale, mi-a placut matematica. Am citit si istorie, si geografie. Cand merg undeva si vad un monument, pentru mine este mai mult decat o gramada de pietre. Il pun in contextul istoric (atata cat imi mai amintesc din el), inteleg de ce a fost facut acolo, de ce arata asa, de ce la un moment dat si-a pierdut utilitatea. Istoria si geografia pe care le mai stiu imi deschid ochii. Nu ma uit ca la poarta noua si ma intreb: "ce e asa grozav aici?"
Inveti istorie, geografie si romana ca sa stii cine esti. Daca nu stii cine esti, ce diferenta ar face pentru tine ca maine vin rusii si transforma zona ta intr-o gubernie sub cizma lor? Adevaratii patrioti isi cunosc foarte bine originea, nu sunt de astia pusi pe fraude ca de-alde Ponta, venetici iloti si fanarioti cum bine ii numea cine i-a numit (btw, stii cine?). Chestia asta ar tine de raspuns si pentru 3.
2. La 13 ani nu avem minte prea multa. Vrei sa legi de gatul adolescentului pentru toata viata piatra de moara a unei alegeri gresite facuta la o varsta la care tot ce zbura se manca?
4. Fenomenul pe care il descrii se datoreaza lipsei de corectitudine din Romania. Toti s-au vazut care un Dosoftei, care un Gheorghe Lazar si au infiintat universitati frauduloase unde unul ca Duicu face 7 facultati in 4 ani sau una ca G. Firea invata sa isi holbeze ochii de parca a absolvit facultatea Nr. 9, aia de la intrarea in Berceni. Aici unde locuiesc am absolvit un program de business management la http://www.bcit.ca/ si te asigur ca toti angajatorii se uita cu respect la diploma de distance education.
Ce cred eu ca ar trebui facut este:
1. Sa se elimine spaga si frauda din sistemul de invatamant, inclusiv posibilitatea profesoriilor de a-si medita in particular proprii elevi.
2. Dascalii sa fie platiti cum trebuie.
3. Sa se faca investitii seriose in infrastructura invatamantului. Nu vreau sa aud ca nu sunt bani, oamenii educati lucreaza si platesc taxe iar cei plecati trimit bani celor ramasi in tara. Politica criminala de investitii a PSD (partidul stalinist-delicvent) distruge orice viitor pentru Romania.
4. Se poate face mult ca materialul prezentat sa devina mai interesant.
Deocamdata atat. Restul cand ma veti alege presedinte :D Vorba lui Andries: "sunt sigur ca m-ati vota / insa eu n-as candida"
Sistemul trebuie sa ii satisfaca pe toti, tocmai asta era si ideea. Vrei sa faci matematica? acordai copilului sansa sa faca matematica in loc de istorie si geografie. Sau in loc de istorie si geografie, sa isi faca temele la matematica.
Nu spun acum ca sunt materii mai importante sau mai putin importante, departe de mine gandul asta. Imi este greu sa accept ca in 8-9 ani de scoala, nu se poate forma o baza pentru absolut toate materiile, in asa fel incat din liceu, sa se puna accent DOAR pe anumite materii care sunt dorite de elev. Cum spuneai si tu, unii au inclinatie spre fizica, altii spre religie. Sa faca ceea ce isi doresc, inca din liceu. SI nici macar nu imi doresc sa fie o regula clara asta. Doar sa existe posibilitatea aceasta, sa renunti la anumite materii, care dintr-un motiv sau altul nu te satisfac.
Sa existe posibilitatea, ca un elev, sa nu doreasca sa faca ora de chimie spre exemplu pentru ca nu ii place, si doreste sa aprofundeze studiul limbii engleze. Imi pare de bun simt si normal sa se poata face acest lucru.
Nu ma refeream la cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca, dar pentru Dumnezeu, nu sunt de ajuns clasele 1-8 pentru asta? Nu ma refer la lucruri "de finete", ca fie vorba intre noi, cred ca 99% mai comit greseli.
De acord, nu am spus niciun moment ceva despre cum ca nu ar conta absolut toate cele invatate in scoala, si nu ar trebui predate deloc. Dar poti inata ceva, sa ai o baza in clasele 1-8. Pentru Dumnezeu, ai 8 ani la dispozitie sa faci cate putin din fiecare si sa iti dai seama ce iti place, nu cred ca te i-a nimic pe nepregatite
Adolescentii din ziua de astazi fac sex de la 12-13 ani, de ce nu ar face si alegeri importante. Pe parcurs iti dai seama ca ai ales gresit? Foarte bine, niste examene care sa certifica ca poti sa schimbi "drumul" si mergi mai departe. Daca esti idiot, nu mai schimbi nimic, nu vad de ce ar da posibilitatea unui idiot sa faca ceva ce nu este capabil nu?
Nu cred ca a infiintat nimeni nicio facultate faudulos. Toate au acreditare si tot ce le trebuie. Eu am invatat ca atunci cand un lucru este acoperit legal, atunci chiar este LEGAL. Restul tine de mentalitate paguboasa. Ma refeream strict la Romania, cazul tau, este in afara ariei mentionate
1. Eu treaba cu meditatiile o vad astfel. Un site al ministerului, pe care sa apara toti profesorii care ofera meditatii, si elevii sa poata venii si sa aleaga. Pe site sa se fraca si plata, si banii sa ajunga la profesori odata cu salariul lunar. Asta dupa ce s-a platit si impozit pe suma respectiva
2. Dascalii sunt platiti FIX exact cum trebuie! Este o prostie sa spunem ca nu au salarii bune. Au fix exact cat merita majoritatea dintre ei.
3. PSD este la putere de doar 2 ani daca nu ma insel. Nu stiu de ce tocmai PSD, care in principiu a actionat mult mai bine ca fosta guvernare. Ma rog, nu vreau sa facem politica pe aici pe site Investitii serioase in infrastructura, NU se pot face fara sa ai o baza. Banii sunt, dar trebuie gestionati cum trebuie, nu poti arunca cu bani aiurea. Romania ca tara, nu este la fel de performanta ca alte tari, nu putem avea ce au altii. Si alte tari, iti zci eu ca au sistem educational care pune baza pe discipline optionale, nicidecum obligatorii
4. Nu devine nimic interesant daca pur si simplu NU ITI PLACE! Inveti baza in clasele 1-8 si apoi gata!
ps: Cand vad un monument, sau tabloui, sau ce mai vrei tu, eu personal prefer sa ascult ghidul si sa balesc la informatiile pe care le primesc, asta in timp ce in domeniul meu, pe care l-am ales si care imi place, sa fiu printre cei mai buni. Sau daca nu am ghid, caut pe internet, asta asa ca sa fac si o paranteza
Cred ca o sa simplific putin intrebarea. Ce este de preferat? Oameni foarte buni intr-un singur domeniu, sau oameni mediocri in domenii multiple? In tarile care o duc mai bine ca Romania, s-a ales prima varianta, la noi se pare ca nu esti bun de nimic daca nu esti un medic care stii sa dai si cu sapa, sau un programator care sa stie sa analizeze un roman al lui Rebreanu De asta o sa existe medic care sa te omaore pe masa de operatie, pentru ca a trebuit sa invete si altceva, ca deh, sa nu se uite ca prostul la niste pietre
Tu iti mai poti aminti trei lecturi din manualul de clasa a 5-a? Eu nu.
Imi mai amintesc insa clar ca prea multa minte nu aveam in clasa a 8-a. Ti se pare ca de prea multa minte fac copiii astia sex la 12-13 ani?
Sigur, facultatile sunt infiintate legal, prin legi precum cea a traseistilor, sau cea care trebuie sa il scoata pe Ponta basma curata cu doctoratul ala inrudit cu al lui coana Leana. Macar al ei era original si chiar era o lucrare serioasa, cinste cui o fi scris-o Despre "Spiru Haret" a ajuns "faima" pana la Pacific.
Am cunoscut in viata mea cativa oameni de valoare in diferite domenii. Nici macar unul singur dintre ei nu era unidimensional. In afara de domeniul in care excelau, mai aveau cunostinte vaste de filosofie, economie, istorie, geografie, literatura si nici unul din ei nu era agramat.
In care principiu a actionat psd mai bine? Un regim fanariot care a taiat panglicile la lucruri facute de altii si nici macar nu a fost in stare sa gestioneze crizele care au aparut. Sa vezi cate zeci de ani o sa mai auzi de dealul de la Aciliu cu solutia impusa de ei! Iar in domeniul invatamanului, persoana care imi vine in minte din partea psd este Abramburica. Baiatul asta cu "vulpea" lui Romulus si Remus nu e de acelasi calibru
Pana la urma ceea ce sta la baza tuturor relelor din Romania este ca in 25 de ani nu ati reusit sa intelegeti cine este psd si ce vrea el. Cat timp o sa ii votati, nu veti ajunge nicaieri. Rezultatele se obtin prin munca si prin initiativa privata, nu prin pomeni electorale pe spinarea celor care muncesc cu adevarat.
Nu era discutia daca iti amintesti o lectura din clasa a 5-a sau nu, ca asa, nu mai iti amintesti nici din liceu dupa ceva ani Ma refeream ca in 8 ani de zile, clasele 1-8, sa iti formezi o baza, minima. Nu trebuie sa ai cunostinte extraordinare despre orice.
Cat despre Ponta, problema doctoratului lui era ca nu scrisese sursa la anumite pasaje. Din punctul meu de vedere, este o greseala, si trebuie sa plateasca pentru ea, dar sa il transformi in infractor pentru asta este o povestea fantezista pentru mine. Daca vrei sa gasesti o teorie a conspiratiei in spatel; e la oprice, este posibil sa faci asta oricand. Cunostiintele acelea vaste nu le aveau din scoala, te asigur. Ai un domeniu al tau in care excelezi, apoi iti faci o viata, calatoresti, vorbesti cu unul si altul si ivneti activ ca sa zic asa. Eu vreau ca scoala sa te pregateasca pentru un anume domeniu pe care il doresti. Daca tu poti si ai timp si pentru a studia altceva, logic ca o poti face, ca si hoby, poate esti pasionat si de3 filozofie si astronomie si ce mai vrei tu. Dar parerea mea, este important sa te axezi pe un domeniu, inca din liceu
Eu nu sunt amator de polititca suburbana in care acuzi pe toata lumea fara exceptie. Eu iau oamenii ca fiind de buna credinta. Sigur ca pot sa ma insel, dar imi asum asta. Pentru mine Ponta este un om de incredere la fel cum este si Iohannes, Pana acum niciunul nu m-a dezamagit. Cel putin pe mine, daca tu te simti lezat intr-un fel de Ponta sau de altcineva, esti liber sa il dai in judecata Eu nu votez si nici nu voi vota vreodata, deci nu am votat nici PSD nici alt partid, doar ca incrancenarea ta asupra unui a[rtid mi-a parut un picut deplasata.
Ce a facut Ponta bine? A negocia cu FMI mai bine decat predecesorul sau. Apoi, cel mai important pentru mine, in mandatul lui a inceput sa mearga justitia. Si pana si oamenio din PSD sunt anchetati si condamnati. Din punctul meu de vedere nu am ce sa ii reprosez. Ma rog, acum sunt oameni care vorbesc de pomeni electorale, ca deh daca face ceva e pomana electorala, daca nu face nimic fura. Eu nu vad lucrurile chiar asa, ar fi un pic trist sa fac asta. E ok, au facut si lucruri tampite, dar cine nu a faqcut? In istoria Ro0maniei sunt atat de multe exemple incat nici nu e nevoie sa le reamintesc. De la Carol 1 nu a mai avut Romania un conducator bun, dar mergem in fata cu ce avem Cine stie, poate candidezi tu?
Te rog, nu citii printre randuri, nu am spus nicidoata ca trebuie ca un om sa fie agramat si sa nu aibe habar de lucruri elem, entare din alte domenii, ci doar ca, disciplinele sa fie OPTIONALE, nu obligatorii, sa ai sansa sa iti alegi ceea ce iti place
Salut,
Ceea ce spui banuiesc ca este corect si drept pentru tine. Si respect asta.
Punctul meu de vedere este foarte diferit. La scoala si la liceu unde vine toata lumea, trebuie sa faci invatamant pentru toata lumea. Nu poti sa il faci pe unul mai matematician si pe altul mai englez. Nu respecta un principiu social, acela al echidistantei. Vei intelege in timp ce vreau sa iti spun.
In plus, privirea ta asupra situatiei nu cred ca raspunde foarte corect in cazurile:
1. Ce te faci cu situatia in care parintii isi imping copii de la spate sa invete doar anumite materii pentru ca parintele vrea ca plodul sa devina doctor. Pe cand copilul vrea sa devina fotbalist. Exagerat vorbind, dar ideea asta ar fi. Iti ratezi copilul? Sau copilul face facultatea de medicina sa zicem si nu o sa profeseze niciodata pentru ca nu ii place si o sa se apuce de arheologie. Esti tu gata ca societate sa iti asumi acest cost social care nici macar nu se merita?
2. merge pe ideea ca in general copilul stie ce vrea si ce ii place. Iarasi, personal repet, consider ca este complet gresit. Cand eram la scoala sau la liceu stiam ce voiam: sa fiu in parc, sa chiulesc, sa fiu prin baruri, sa merg la munte, petreceri animalice, etc. Si pe cat puteam, incercam sa fac asta. Daca ar fi fost doar fotbal acolo... Cred ca doar aia as fi ales. Nici nu iti dai seama cat de recunoscator sunt profesorilor pentru ca nu m-au lasat. Vei vedea in timp...
3. Scoala te forteaza sa fii mai deschis cu privire la orice subiect. Sa ai cunostinta si de fizica si de chimie si de matematica si de toate. Faptul ca fizica se leaga cu lumea fizica, impreuna cu chimia la nivel tehnic. Ca biologia te invata la nivel de fiinta, logica si matematica te imbunatatesc la nivel analitic, limba romana si straine te invata sa vorbesti, istoria si geografie iti dau o privire de ansamblu, iar sportul te invata sa comunici in echipa... Mie personal mi se pare foarte bine. Pentru ca la final, de aceea se cheama "scoala generala". Sau "liceu". Pe urma te specializezi in orice vrei tu.
La final, totul este o chestie de costuri sociale, personale, etc.
Ma bag si eu ca musca-n lapte. Sunt de acord cu InquireWithin cu privire la partea de scoala.
1. Clasele 1...8 nu sunt suficiente. Daca pui si liceul abia atunci daca devine usor suficient sa poti sa te uiti mai departe. Ceea ce spui tu cu specializarea, asta se face in facultate. Motivele pentru care nu sunt suficiente din punctul meu de vedere sunt: informatia acumulata este insuficienta si faptul ca in general informatia si cresterea trebuie in general sincronizate.
2. Adolescentii care se cardesc la varste mai fragede decat sa zicem social acceptat nu cred ca reprezinta un lucru de adus in discutie. Pentru ca o mare parte sunt exceptii de la regula.
3. Site-ul ministerului: uiti o regula despre care in scoala ti se spune (Greuceanu, Ion, etc) dar pe care nu o intelegi atunci. Lacomia. Oamenii sunt lacomi. Vor fi persoane care intotdeauna vor abuza de acel sistem in defavoarea unora buni. E mai riscant sa faci asta si pana cand pui la punct un asemenea sistem, cateva generatii de copii vor fi ratate. Vrei sa faci parte din aceste generatii?
4. Plata dascalilor: este foarte mica in comparatie cu consumul nervos la care sunt supusi. Toata ziua sa stai in tipete de copii, sa ii vezi pe toti cretinii, sa te mai lupti pe urma si cu parintii, sa iti pese, etc... nu este usor deloc. Profesorii in general fac asta din pasiune. Ei nu sunt platiti nici pe departe atat cat trebuie. Ei iti croiesc si formeaza tie viata. Banuiesc ca niciodata nu vei face meditatii cu un profesor fara metodologie buna. O sa il alegi unul bun, pe recomandari in general vorbind. Daca viata ta merita 2 bani, atunci platesti profesorii cu 2 bani. Si uite ce iese.
5. PSD si politica: Cand esti in Romania, lucrurile se vad intr-un fel. Cand locuiesti in afara, lucrurile sunt complet schimbate. Nu ai cum sa intelegi, nici daca ti-as explica, nu ai rezona cu explicatiile mele. Nu ca nu poti, ci nu ai la ce sa te relationezi, informatii, etc.
Pe scurt... poporul roman atata merita. Si nu pentru ca nu se poate sacrifica sau lupta. Ci pentru ca are aceasta atitudine zic eu. Ca e vina lui ca o are sau i-a fost insuflata, sunt alte discutii.
6. Interesant sau nu: Sa fie interesant un lucru ar trebui sa ti se prezinte interesant. Aceasta inseamna interes maxim din partea profesorilor. Dar cand te doare burta de foame, iti tremura si mana si devine mai greu sa faci arta.
7. Ce e de perferat: Pui problema gresit si dai niste exemple destul de aiurea, care in realitate nu exista. Arata-mi fizic un singur doctor care se uita la pacient crezand ca se uita la calorifer. Iti spun sigur ca nu exista. Pentru ca de asta exista examene. Bacul este unul din ele, dar generalizat.
Modul in care privesti tu aceste domenii (ca omul sa stie de toate) este un mod gresit, venit din vremuri vechi cand trebuia sa improvizezi pentru ca nu aveai. Si astazi ar trebui sa improvizezi, dar nu la nivelul de exagerare pe care il spui tu. E parte din viata. Dar nu atat de exagerat. Iar daca se intampla vreodata, este pentru ca tu ai ales asa direct sau indirect. Nu prezenta exceptiile ca reguli.
Esti la inceput de viata. Esti in clasa a doua. D-abia incepi sa formezi cuvintele. Mai ai pana la fraze. Iar viata se discuta in fraze... din pacate.
Înțeleg si punctul tau de vedere, si il respect. Dar te-ai gândit vreodată de ce doreai doar sa chiulești si sa mergi in parc si in cluburi? Chiuleai pentru ca aveai 6-7 ore pe zi. Este enorm pentru un adolescent sa stea atât la școală. De asta este plina tara de tâmpiți. După 6 ore la școală si 2 pe drum se fac 8 ore. Un elev care învăța de dimineața ajunge acasa in jur de ora 15:00, fiind plecat probabil de la 07:00. Pana mănâncă si face un dus, se face 16:00. Ca sa se trezească a doua zi la școală ar trebui sa adoarmă undeva maxim ora 22:30. Deci are 6 ore si jumătate pentru a face teme, a învăța si a avea puțin timp pentru el. Eu deduc din chestia asta ca daca vrei sa fi un elev cum trebuie, este nevoie de sacrificii. Ori sacrificii facem toată viața, de ce sa ii chinuim.inca de la 15 ani? Plus ca nu este nici benefic, mare parte dintre ei alegând sa o apuce pe alte cai.
Posibilitatea de a alege ceea ce înveți, ar ajuta in primul rand elevii aceia care nu pot sau nu vor sa invete. Cine vrea sa traga tare si sa învețe din toate, este liber sa o facă, si cel mai probabil o va face. Dar sunt elevi care mai mult chiulesc, si au note bunicele doar la materile preferate. Lasa-i sa studieze doar ce vor, nu ii obliga sa facăsi lucruri care nu vor. Poate daca au 3-4 ore pe zi, nu 6, poate ca nici nu ar mai chiulii, ce zici?
Nu mai vorbesc despre elevii care învăța după-amiază si încheie programul undeva la ora 20:00, o chestie pur si simplu scandaloasa, care nu mai le permite prea multe lucruri.
Daca se răzgândește, o poate face oricând, spuneam, pe timpul liceului, sa poți alege la ce materii te duci, si la ce materii nu te duci. Fara o alegere stricta, pur la îndemână elevului. Daca in ăștia 4 ani se răzgândește, poate sa facă ce vrea. Daca după aceea se răzgândește, după liceu, sa își schimbe profesia si viața, dar sa își asume anumite costuri
Cat despre examenul de bacalaureat eu nici macar nu ii vad rostul. Plus ca genul asta de examen este cat se poate de greșit si de scandalos. Pai eu sa zicem ca fac filologie. Dau bacalaureatul la romana, istorie si geografie. I-au 10 pe linie, ca am tocit ceva si e si simplu. Tu faci liceu la real si dai romana ( care nu prea știi) si iei 8, apoi 10 la mate si 10 la fizica. Amândoi aplicam pentru aceeași facultate. Eu care habar nu am mate, intru înaintea ta care știi perfect matematica. Dar tu nu știi sa faci comentariu literar pentru nu tiu ce poezie. Facultatea fiind una bazata pr matematica. Pai este cinstit?
Examenul de bacalaureat trebuie mutat in cadrul facultăților.
"Și Dumneavoastră lucrați în învățămînt, ca și „amicii"?"
Chiar te iontereseaza domeniul meu de activitate?
În acest ultim paragraf există cel puțin trei greșeli gramaticale.
1) „de ce ai știi"? Corect e „de ce ai ști". Deci cu un singur „i".
2) „majoritatea oamenilor care folosesc". Predicatul trebuie să se acorde cu subiectul.Acesta este sintagma „majoritatea oamenilor" ( deci nr. singular) și atunci predicatul ( verbul) se pune la singular și corect va fi „care folosește".
„Sunt cei care...". La care subiect face trimitere acest predicat (verb)?
Plus că realizarea acestei ultime fraze, d.p.d.v. al coerenței cuvintelor, este puțin cam șchioapă.
Și în paragrafele de mai sus sunt o serie de greșeli.
„Mulți elevi..." și apoi „el poate să aleagă".
Lipsesc o serie de virgule, cele care separă unele propoziții incidente.
Ai grijă, nu te grăbi.
Controlează tot ce ai scris înainte de a da „bun de tipar"!
Eu v - am vorbit cu „Dumneavoastră" și matale mă iei cu „te".
Nu e corect!
Am întrebat pentru că în textele pe care le scrieți comiteți foarte multe greșeli de gramatică ( elementare: clasele 1 - 8).
Coerența cuvintelor în frază lasă de multe ori de dorit.
Asta, dacă tot vorbim de educație.
Plus că, între noi doi e o diferență de cel puțin 40 de ani, dacă nu chiar 50.
Să fiți sănătos!
Te asigur ca nu este diferenta de 50 de ani intre noi, si nu am spus niciun moment ca fac parte din sistemul de invatamant. Daca tot (va) intereseaza asa de mult domeniul meu de activitate, sunt sportive profesionist, si am terminat facultatea de educatie fizica si sport. Sincer sa fiu nu imi prea pasa de greselile gramaticale, nici macar nu recites textul inainte de a da send. Daca (dumneavoastra) considerati ca asta este o problema, atat timp cat eu am un domeniu in care asta nu ma dezavantajeaza cu nimic, este libertatea dumneavoastra sa credeti asta, pe mine faptul; ca am cateva greseli in scriere, nu ma afecteaza cu nimic, mai ales ca in mod sigur sunt capabil sa le revizuiesc daca vreau, dar nu face obiectul doritnei mele
Daca "matale" ai cumva 80 de ani, tot respectul. Oricum varsta nu scuza in niciun fel atitudinea jignitoare avuta in primul mesaj postat. Noapte buna
Salut, trebuie sa recunosc ca uneori mai sunt scapari. Unele lucruri de finete, cand nu prea le folosesti cat de cat curent, iti scapa sau isi pierd din importanta in favoarea ideii transmise. oricum... trebuia verificat. Si nu am facut-o. E mai dificl pe mobil. Dar in fine, e personal asta.
Apoi, lipsesc virgule si alte semne de punctuatie. Esti liber sa le consideri sau nu.
Din pacate simt totusi sa iti atrag atentia asupra faptului ca e bine sa stapanesti domeniul cand incepi sa faci corectii. Mai ales cand acestea nu iti sunt cerute. "Majoritatea oamenilor care folosesc" mi se pare ca este corecta exprimarea. "Care folosesc" se leaga dupa mine de "oameni" indeplinind functia de complement indirect. Si nu are nici o legatura cu "majoritatea" care ar fi subiect in propozitie.
Recunosc ca celelalte corectii nu le-am mai cautat si am sarit peste ele.
Din pacate, acesta il consider raspunsul unei pesoane care de fapt nu a pus o intrebare. Ci al unei persoane care a facut o afirmatie si vrea sa auda cuvinte de lauda despre asta.
Asa cum iti spuneam anterior, imi este indiferent daca forma scrisa a raspunsului iti ridica semne de intrebare asupra formei. Eu ma concebtram asupra continutului.
Bine-inteles ca nu o sa ma iau de chestii minore la tine precum inconsistenta diacriticelor in raspunsuri. Cand o sa mai cresti o sa intelegi atunci ce iti spun.
In plus poate raspunsurile ar trebui sa le citesti cu inima deschisa cum se spune. Din ceea ce mi-ai raspuns mie imi rezulta ca nici nu ai citit raspunsul. Sau daca din intamplare ai facut-o pana la mijloc atunci nu ai inteles o iota
Nu considera ca eu chiuleam pentru ca as fii fost epuizat de 6-7 ore de liceu. Nici pe departe. Poate ca voiam ceva nou? Poate ca nu mai voiam teme? Ca mi se parea la fel ca nu ma intereseaza sa zicem biologia? Iar acum studiez in domeniu ca hobby... La fel si fizica. Nu ma omoram nici cu limba engleza si acum vorbesc numai engleza. Viata ia intorsaturi ciudate. Si cum iti spuneam, nu ai experienta suficienta sau necesara sa putem avea un dialog la nivelul meu. Cum iti spuneam: nu ca ai fi prost sau ca nu poti. Nu ai informatiile la care sa te relationezi.
In plus ca sa revin, poate ar fi bine sa citesti raspunsul anterior cu atentie.
Apoi, in ceea ce priveste bacalaureatul, ca orice examen este facut sa testeze ceea ce ar fi trebuit sa inveti. Faptul ca tu iei 10 la filologie si eu iau 8 atunci asta imi spune ca tu ai invatat mai bine la liceu decat mine. Este alegerea ta daca intri la facultatea de matematica sau cea de filologie.
La facultate ai dreptul sa intrii inaintea mea pentru ca ai invatat mai bine.
Daca insa ai terminat filologie si vrei matematica, acesta este un exemplu care intareste ideea ca dupa liceu poti sa schimbi ceva.
Este dreotul tau sa alegi si sa intri la facultatea pe care o consideri. La examenul de licenta insa vei vedea daca tu, absolvent de filologie, ai luat atunci cabd ai intrat la facultate decizia potrivita.
in plus, daca te uiti putin la sistemul de invatamant romanesc, copilul este avantajat de doua ori mai mult decat in cel occidental: poti sa iti alegi odata cat de cat directia in momentul in care intrii la liceu: filologie sau teoretic sau mai stiu eu ce, si inca o data cand ajungi la facultate.
Iar faptul ca tie nu iti place aceasta optiune... sorry. Se cheama bine social. Ce societatea considera bine, poate tie ca individ se intampla sa nu iti fie bine.
Cît de liniștitoare este ipostaza de a nu ști că nu știi.
Trai neneacă!
Cît despre faptul de a scrie fiecare după cum ne duce capul, îmi face plăcerea să vă comunic că această comunitate „TPU" nu ar trebui să fie o tribună pentru proliferarea agramatismului.
Considerați că absolvenții IEFS-ului nu trebuie să știe vorbi și scrie corect românește?
Am dat-o pe engleză de-acum ( ne învîrtim în sfere înalte!) și româna nu
mai are importanță, în viața cotidiană.
Tocmai prin această atitudine vă depreciați.
Scuzați, vă rog, că v-am inoportunat!
Cînd cineva are răbdarea și bunăvoința să vă atragă în acest fel atenția, considerați-o ca un fapt pozitiv, în viața Dumneavoastră și nu ca un afront.
Sub masca anonimatului, în fața mea nu puteți roși.Dar ce va fi, cînd veți construi în acest fel fraze în românește, aflîndu-vă în fața unei persoane cunoscute și care, în față, sau prietenește, pe din dos, va rîde de Dumneavoastră.
Să fiți sănătos!