Nu există un sistem special de învăță tură pentru calitatea de profesor supli nitor.
Fiecare individ care vrea să devină profesor urmează o anume facultate, specializată pe producția de profesori( secția pedagogie): de muzică, de matematică, de geografie, de desen etc.
După ce fiecare dintre absolvenții acestor facultați primește o repartiție ( așa era cu ani în urmă) lucrează doi ani în învățămînt. După doi ani are dreptul să dea un examen numit „de definitivat" și apoi are dreptul să se prezinte la un examen de titulari zare (dacă există posturi disponibile și dacă se organizează concurs pentru acele posturi).
Se înscrie pentru concurs, află ce bibliografie are de pregătit pentru concurs. Se prezintă la concurs și... dacă reușește să fie cel mai bun ( deși de cele multe ori posturile sînt amanetate pentru niște „piloși") va fi titularizat.
Dacă nu, se va prezenta la o așa zisă repartiție a celor care sînt profesori dar nu sînt titularizați.
Cu alte cuvinte, o ședință de repar tiție a celor care urmează să devi nă „suplinitori" ( adică țin un loc care există în schema Inspectoratului dar nu este titularizabil).
Și așa, poți munci vreme de 35 - 40 de ani numai ca suplinitor. Adică un fel de ceva „ca țiganul cu cortul".
Curios este altceva. Nu de puține ori, acești candidați pentru examenul de titularizare pot primi ( la acest examen) și note de 1, 2, 3, sau 4. Sînt ei profesori dar la respectivul examen ( de titularizare) au luat aceste note.
Ei bine, aici intervine partea hilară a lucrurilor. Chiar dacă au luat aceste note, ei nu sînt înlăturați din învățămînt ci, participă la acea ședință de repartiție a suplinitorilor și în anul următor vor fi din nou „respectabilii domni profesori".
Aceasta pentru că sînt foarte multe locuri în învățămînt ( mai ales la țară)care altfel nu ar avea profesori.
Și, ca să mai și rîzi puțin, la aceste examene, respectabilii candidați se pretează la acțiuni de copiat mai ceva ca cei mai prostovani și leneși școlari.
În asemenea situații, în occident, și în țările care se respec tă, cei prinși cu copiatul sînt radiați pe viață din sistemul de învățămînt și nu mai pot profesa niciodată în acest domeniu.
Și asemenea acte de „hoție" sînt înscrie la cazierul fiecărui individ. Și nu numai atît. Ele atîrnă ca o piatră de moară atunci cînd individul vrea să se angajeze cumva altundeva.
Și, pe aceleași considerente, cazierul fiecărui cetățean începe să fie umplut cu „bubuțe" încă de la vremea școlii elementare și se iau în considerație la oricare alte încercări ale individului de a încerca să ajungă spre mai sus în viață.
De aceea cel mai sfînt lucru, mai scump chiar decît viața( uneori) pentru acei oameni ai lumii civilizate este locul de muncă. Iar noi ne batem joc de învățătură și umblăm numai după muncă puțină ( în licee, în universități) și după posturi călduțe unde ar fi să muncim.
Citiți destule întrebări pe acest site și vă veți convinge de adevărul spuselor mele.
Ăsta e sistemul în România.
De aceea foarte mulți profesori nu prea se omoară cu munca pe care o fac.
De aceea sînt în România atîția școlari care ajung la BAC și nu știu română sau matematică mai mult decît au știut în clasele a VII-a sau a VIII-a.
Cam asta e! Nu știu de ce ai vrut să știi, dar cam așa se prezintă situația cu profesorii din România.
Și nu numai cu ei!
Să fii sănătos!
Multumesc pentru raspuns. M-ai lamurit insa am si eu ceva de adaugat: eu cand am terminat facultatea, nu am primit absolut nici o repartitie, si nu am lucrat doi ani nicaieri, toata lumea mi-a spus: "Dumnezeu cu mila".
Iar in legatura cu notele de 3 si 4: cunosc profesori care au elevi cu rezultate foarte bune la clasa si concursuri scolare, iti pot explica orice problema din orice manual si totusi iau note mici de 3 si 4. Explicatia este urmatoarea: la aceste examene, trebuie sa stii pe de rost rand cu rand lectia din manual, precum si metodica predarii acelei lectii. Bibliografie, cum ai zis si tu, eu nu am gasit, deci poate nici ei. Si cum pe piata exista zeci de modele de manuale la o singura materie, este foarte posibil ca tu sa scrii dupa un manual si ei sa corecteze dupa cu totul altul, caz in care nu primesti absolut nici un punct. Cel putin asa mi-au zis ei...
Daca mai stie cineva ceva despre asta, caci eu daca nu am fost inca in situatie habar nu am de unde sa incep, unde sa merg, cum sa-mi fac dosarul, apreciez orice ajutor, conform sloganului " Dumnezeu cu mila", in care eu inteleg: oameni buni, daca nu ne ajutam noi, atunci cine?
Va multumesc din suflet!