| anonim669900 a întrebat:

Salutare. Am si eu o problema.
Am facut materia Religie in clasele IX-XI. Acum in clasa a XII-a nu mai doresc sa fac. Am anuntat diriginta, dar ea nu mi-a spus ce trebuie sa scriu in cerere, motivand,, Nu tu faci cererea, ci parintele. ". Ok, nu asta era problema mea. In fine. Trec 2 saptamani de scoala, si aflu intreband-o pe profesoara de engleza ca am absente la Religie. Cand am discutat astazi problema cu diriginta mi-a spus ca daca am facut 3 ani trebuie sa il mai fac si pe al 4-lea, obligatoriu. Nu am gasit nicaieri pe Internet ceva care sa ma oblige. Ceva argumente pro/contra a ceea ce a zis?
P.S. : Nu doresc sa mai fac Religie la scoala pentru ca la ora se barfeste numai, inclusiv profesoara barfeste ( ironie, nu? ) si consider ca as folosi acea ora mult mai bine invatand la bio/chimie etc. Multumesc anticipat happy

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Profesoara sau diriginta habar n-au de prevederile legale sau sunt de rea-credinta.
Conform art.18 din Legea nr.1/2011, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2)Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină."
De asemenea conform Regulamentului-cadru, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
„ART. 125.(1)Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la ora de Religie îşi exprimă opţiunea în scris, într-o cerere adresată unităţii de învăţământ, în care precizează şi numele cultului solicitat.
(2)Schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
(3)În situaţia în care părinţii/tutorii sau susţinătorilor legali ai elevului minor, respectiv elevul major decid, în cursul anului şcolar, schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie, situaţia şcolară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie.
(4)În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile necesare pentru frecventarea orelor la această disciplină.
(5)Elevilor aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (3) şi (4) li se vor asigura activităţi educaţionale alternative în cadrul unităţii de învăţământ, stabilite prin hotărârea consiliului de administraţie."
Fata de aceste prevederi nu trebuie sa faci ora de religie, daca n-ai depus cerere in acest sens la inceputul anului scolar. Daca esti major tu trebuia sa depui cererea, daca esti minor trebuiau s-o faca parintii. N-are nici o relevanta faptul ca ai facut religie in anii anteriori.
Verifica daca n-au depus parintii cerere, daca esti minor.

| anonim669900 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc foarte mult, m-am linistit. Inca sunt minor, iar parintii nu au depus nici o cerere sa fac, dar ca sa nu fie conflicte intre mine si diriginta, mama mea a scris o cerere de a nu frecventa acest curs optional.

1 răspuns: