Importanta Oxigenului pe Pamant.
Viata pe p mânt, atât pentru regnul vegetal cât si cel animal, are nevoie de doua componente de baza: hrana si oxigen, care sunt implicate în interactiuni complexe.
Perisabilitatea hranei în timp (alterarea ei) este un proces ce deriva din natura sa biologica, fiind inevitabil din punct de vedere biochimic, iar oxigenul este direct implicat în procesele de deteriorare a structurii sale biologice.
Organismele aerobe, depind direct de oxigen, care este necesar proceselor biologice oxidative, îndeosebi pentru substraturile energetice necesare activitatii celulei, tesuturilor si organelor, organismului în ansamblul sau si în final supravietuirea lui. Dar, în functie de prezenta unor modulatori, oxigenul pe lânga rolul sau benefic pentru metabolismul energetic, are si un rol malefic care se manifesta în anumite conjuncturi când se formeaza specii de oxigen reactive - ROS, instalându-se oxidari necontrolate, cu efecte directe si chiar devastatoare asupra structurii si functiei celulei în special, în care oxidarea lipidelor este una din cele mai relevante procese biologice [17].
Etapele reducerii unui numar de 4 electroni ai oxigenului sunt urmatoarele:
- acceptarea unui electron: O2 + e- O-2 (anion superoxid)
- acceptarea a 2 electroni: O-2 + e- + 2H+ H2O2 (apa oxigenata, peroxid de hidrogen)
- acceptarea a 3 electroni: H2O2 + e- HO• + OH- (reactia Fenton, radicalul HO• este un oxidant lezional, foarte puternic)
- acceptarea a 4 electroni: HO• + e- + H+ H2O aCircuitul carbonului si azotului in natura
Temperatura medie la suprafata pamantului depinde de cantitatea de dioxid de carbon (sau de gaz carbonic) pe care o contine atmosfera.in atmosfera, oceane, roci si vietuitoare are loc in permanenta un schimb de dioxid de carbon. Acesta este ciclul carbonului. In cursul acestor schimburi, cantitatea de gaz continuta de atmosferase poate modifica, iar aceasta modificare influenteaza clima.
Cel mai indicat e sa muncesti pentru acel referat, nu sa il iei de pe net sau sa il copiezi de undeva. Studiaza, citeste, cauta informatii... Daca am da macar putina importanta scolii si daca am invata sa invatam, poate am reusi sa facem ceva in viata...
Taci ba handicapatule! Ca vorbesti prostii si ii inveti si pe altii.
Buna uite aici:
Circuitul carbonului si azotului in natura
Anumite elemente ale planetei noastre absorb dioxid de carbon din atmosfera. Cel mai important din acestea e oceanul:in fiecare an el primeste 93 de gigatone de dioxid de carbon din atmosfera si restituie 90 gigatone.
Plantele joaca la randul lor un rol important in circuitul carbonului pentru ca, datorita fotosintezei, ele absorb dioxid de carbon reducand concentratia acestuia din atmosfera. In schimb fintele emana o cantitate destul de mare de dioxid de carbon in atmosfera. Si eruptile vulcanice p[roduc dioxid de carbon.
Circuitul carbonului si azotului in natura
De un secol se poate observa cresterea cantitatii de dioxid de carbon. Se considera ca aceasta crestere e provocata de o serie de activitati ale omului, ca defrisarea si arderea lemnului, a petrolului si carbunelui.
Acest fenomen este foarte important deoarece poate fi cauza cresterii temperaturii la nivelul pamantului.Gazele de sera rezultate din procesele industriale si din agricultura deregleaza echilibrul atmosferic. Retin razele infrarosii si le reflecta spre suprafata Pamantului. In consecinta creste temperatura medie globala.
Circuitul carbonului si azotului in natura
Zi de zi ajung in aer cantitati enorme de gaze de esapament, candva fenomenul s-a limitat doar la zonele puternic industrializate si orase. Metodele de agricultura intensiva care s-au extins in intreaga lume au contribuit la cresterea cantitatii gazelor poluante, precum si la producerea unor substante poluante, cum ar fi ierbicidele, insecticidele etc.
Petrolul si gazele naturale se formeaza prin descompunerea plantelor si animalelor din ocean, Iar carbunii prin descompunerea vegetatiei. Aceste procese dureaza milioane de ani. Rocile calcaroase sunt calcinate pentru a obtine materiale de constructie. In aceste procese se degaja mari cantitati de dioxid de carbon. Prin arderea combustibilor solizi se degaja, de asemenea dioxid de carbon.
Aici te poti uita tot pentru circuitul apei in natura:http://www.free-referate.ro/......erate.html
Sper ca te-am ajutat:D
Si mie mi-a trebuit pentru chimie. Sa vad cat iau pe el: http://www.google.ro/......http?/url
Pai o idee ar fi sa cauti in cartea de chimie... cu altceva nu te pot ajuta, imi pare rau...
Circuitele naturale(ale oxigenului,azotului,carbonului etc.) prezinta o importanta deosebita deoarece fac posibila mentinerea a numeroase substante in proportii relativ constante. Dereglarea acestor cicluri, in urma activitatii oamenilor sau a unor calamitati naturale, creeaza probleme in mediul inconjurator:se diminueaza o anumita rezerva, creste concentratia unor substante si poate aparea poluarea.Atmosfera contine oxigen.In cea mai mare parte, oxigenul este produs de plante prin fotosinteza
Madalina_2969 întreabă:
Victor979 întreabă:
BraiRotSkibidi întreabă: