anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare, intrebarea mea e cum sa convingi o persoana teista ca cea ce el crede nu e bazat pe adevar si logica, cand orice ii spun el gaseste o explicatie religioasa de ex.
Il avem pe Adrian, el provine dintr-o familie crestina, el crede in dumnezeu si e un copil bun, iar intr-o seara el merge pe trotuar spre casa, era seara si pe cand el se apropia de casa lui ii apare in fata un alt pusti care scoate un pistol si il impusca de mai multe ori.
Familia aude zgomotul si iasa din casa sa vada ce s-a intamplat si sunt ingroziti de ce se s-a intamplat.
Ei suna la salvare, salvarea vine il ia si il duce imediat la spital unde ii operat, ( acum va prezint 3 scenari diferite )
(scenariul 1 )Doctorul iasa dupa operatie si ii spune ca Adrian isi va revini total, toate gloantele iau trecut prin corp si iau ratat toate organele vitale, Familia cand aude asta spune / Gloantele au ratat toate organele inima, plamani rinichi coloana vertebrala, el e bine acu si o sa isi revina complet, e un miracol si dumnezeu e bun.
(Scenariul 2 )Adrian va trai dar un glont ia atins coloana vertebrala si va ramane paralizat de la bust in jos. Familia lui cand aude asa spune Adrian putea sa moara dar dumnezeu ia salvat viata, pentru ca dumnezeu a vrut sa il mai lase pe pamant alaturi de noi, inseamna ca planul lui dumnezeu pentru adrian nu sa incheiat, dumnezeu e cu el.
(scenariul 3 ) Adrian moare, familia cand aude e devastata la inceput, dar pe masura ce trece timpul membri familiei isi spune unul la altu, pai planul lui dumnezeu pentru Adrian sa incehiat pe pamant iar acum el e intr-un loc mai bun el e intr-un loc unde nu e violenta, durere sau suferinta el e langa dumnezeu si ne vom reintalni cu el dupa ce vom muri, dumnezeu e bun.
Credinciosi sunt indoctrinati sa creada asa, oriunde merg orice aud sau vad indiferent de ce se intampla pentru crestini raspunul final e asa a vrut domnul.
Asta findca de la o varsta frageta toti am fost obligati sa purtam ochelari cu dumnezeu, iar multi dintre noi nu mai stim cum sa ii dam jos.
Ce sunt ochelari cu dumnezeu? ei sunt cea ce crestini poarta tot timpul pe ochi iar cand privesc prin ei totul e asa de uimitor si de frumos, ei privesc la cer si vad complexitatea stelelor, ei sa uita pe pamant si vad toate animalutele frumoase si minunate si la orice problema sau realizare ei il vad pe dumnezeu si pe isus langa. Bine inteles ca oameni astia niciodata nu studiasa un lucru inainte de a vb despre el.
Cand porti ochelari cu dumnezeu pe ei, tu nu vezi problemele, cum ar fi cu pragusirea avionului airways airbus a 310 in oceanul indian in data de 30 iunie 2009 unde 152 de oameni au murit si o singura persoana a supravietuit un copil de 13 ani, tu findca privesti prin ochelari cu dumnezeu tu nu ii vezi pe cei 152 de oameni morti tu vezi numai pe cel care a supravietuit si iti spui in sinea ta ca e un miracol...( dar cum ramane cu cei 152 care au murit si pentru ei e tot un miracol?)
Daca porti ochelari cu dumnezeu poti sa privesti la imagini de la tsunami din 2004 in oceanul indian unde 14 tari au fost afectate in asia si africa, tsunami a avut energia echivalenta a 23000 de bombe precum cea de la hirosima rezultatul final la tsunami a fost de 230000 de morti, dar tu nu vezi asta pentru ca citesti in ziare despre o femeie in insarcinata din indonezia
a carui sot a fost luat de ape, iar ea se agata de un pom timp de 5 zile pana sa fie salvata, iar ziarele scriu asa Miracol femeie insarcinata a supravietuit. FB dar cum ramane cu ceilanti 230000 care nu au supravietutit.
Problema cu ochelari astia e ca tu nu vezi ce se intampla pe langa tine tu nu vezi lateral vezi numai frontal, si daca tu crezi mereu ca tot ce se intampla se intampla cu un motiv divin atuncea niciodata nu vei vedea un motiv ca sa ataci problemele si sa cauti sa le rezolvi.
Trebuie sa iti schimbi mentalitatea pentru ca de multe ori ce afecteaza le alti ne afecteaza si pe noi intr-un fel sau altul.
Cand e o problema trebuie sa fi pregatit sa o rezolvi prin fapte si decizi critice, si nu sa stai sa te rogi, desi eu gasesc rugaciunea ca find fascinanta, rugaiunea e singurul fel prin care nu faci nimic dar totusi ai impresia ca ajuti.
Intrebarea mea pentru voi cei de pe TPU este, ce parere aveti despre ce am spus pana acum.

Va multumesc pentru rabdarea si atentia care ati acordato pana acu
Cypronge

3 răspunsuri:
| Minks a răspuns:

De ce ai vrea sa-l convingi? Lasa-l sa se convinga singur.

| Gabriela0206 a răspuns:

Ceea ce a zis brandiburu e 100% corect si logic, din punctul meu de vedere.

Religia e pe de-o parte o afacere...cea mai profitabila afacere vazuta vreodata. Dar e si o forma de organizare.
Da, ce zici tu este corect. Dar sa presupun prin absurd ca toti teistii din lume devin atei. Ce se intampla atunci? Pai, nu o sa fie toate bune si frumoase, din contra. Sunt foarte putini cei care au bun simti, care sunt educati, care respecta anumite principii, care gandesc logic, etc. Ce facem cu restul? Ar fi haos total in lume. Fara o religie care sa ii tina din scurt, cei mai multi ar face din lumea asta un loc mai rau decat este acum.
Si cu si fara "in numele lui Dumnezeu", raboaie tot vor fi, crime, violuri, furturi, fraude, minciuni, manipulari, etc vor fi si ele. Nu am ajunge nicaieri.
Religia este o idee chiar geniala, dupa parerea mea. Pt toti cei care nu au incredere in ei si stiu ca nu pot face fata vietii singuri, este singura forma de scapare. Si e bine. Ne fereste de multi oameni de genul asta. Ii organizeaza, ii tine mereu sub observatie, le insufla orice, le zice ce sa faca si ce nu...intr-un cuvant, ii controleaza.
Asta despre religie. Sa nu confundam religia cu credinta, sunt lucruri diferite.
Acum credinta. Pt mine, credinta e un stil de viata. E vorba despre incredere, pace, bunatate, etc, etc.
Inteleg ce vrei sa spui. Dar nu sunt total de acord. Nu e bine sa le explici credinciosilor ca dumnezeul lor e o inventie pamanteasca. Sau, cel putin, nu le poti spune totul de-o data. E ca atunci cand ii spui unui copil ca mos craciun nu exista. Reactioneaza foarte urat. Credinciosii ar reactiona la fel, dar la scara globala.
In fine. Sper ca intelegi punctul meu de vedere.
Religia ramane pentru cei naivi, credinta pentru cei slabi, iar logica pentru cei ce pot sa infrunte viata.

| brandiburu a răspuns:

Desi ma consider o persoana extrem de sceptica, sunt constient de faptul ca nu are cum sa nu existe "un ceva" sau "un cineva" care sa fie deasupra tuturor lucrurilor si faptelor si care sa dirijeze tot ce se intampla in acest Univers. Pur si simplu sistemul actual prin care planetele se invart, stelele apar, vietuitoare se nasc, etc este mult prea complicat ca sa fie aparut din nimic.

Problema apare atunci cand incerci sa iti explici "ceva-ul" sau "cineva-ul". Teoretic, marea lupta intre atei si credinciosi se da pe baza faptului ca "nimeni n-a reusit sa dea mana cu Dumnezeu, sa se reintoarca printre noi si sa aiba si o dovada care sa fie de necontestat". Tocmai din aceasta cauza fiecare este liber sa isi dea cu presupusul.

Religia in schimb (in special cand vorbim despre biserici, preoti, etc) pare sa fie cea mai mare afacere a tuturor timpurilor.
Pe net gasisem, mai demult, un citat extrem de interesant: "nu am o problema cu Dumnezeu ci cu sustinatorii lui" (citat aproximativ, din memorie).
Sa nu uitam ca cele mai mari atrocitati au fost savarsite in numele lui Dumnezeu (indiferent de cum il numeau popoarele- de la Iehova la Allah sau chiar Buddha):
- cruciade
- epurari de ordinul zecilor sau sutelor de mii de suflete
- genocid
- inchizitie
- etc, etc, etc.

De asemenea, in multe zone in care o religie predomina agresiv si unde membrii sunt religiosi fanatici (in Europa avem cazurile tarilor din Europa de Est - printre care si tara noastra + cazul special al Rusiei), cei care "nu se dau pe brazda" sunt, in cel mai bun caz, izolati din comunitate. In cazuri mai grave pot sa fie alungati, molestati sau chiar omorati. Totul in numele lui Dumnezeu. Ironic, nu?

Israelul este un alt caz clasic: au stat "prin straini" multe sute de ani pana cand au castigat aliatii al doilea razboi mondial si au venit americanii la palestinieni/iordanieni si le-au spus ceva de genul: "bai baieti, ia uite ce zic israelienii astia - cica asta e pamantul lor fagaduit din Biblie asa ca faceti bine si dati-va mai in spate pentru ca altfel se lasa cu nasoale". Astfel de cereri sunt de nesuportat si de neiertat pentru orice popor si totusi s-a intamplat pentru ca nu prea ai cum sa lupti in fata colosului american. In scurt timp (mai putin de 100 de ani) israelienii au inceput sa sicaneze tot mai mult tarile din jur cu tot felul de pretentii (in special teritoriale) si cu tot felul de atacuri murdare, omorand mii si mii de oameni... si pentru ce?

Discutam acum cateva zile cu un "pocait" (pare-mi-se ca din Martorii lui Iehova facea parte). Omul era chiar dezghetat la minte si nu era de ala care sa nu accepte alte pareri. I-am spus ca nu cred ca Pamantul si Universul au fost create acum 5800 ani cum se spune la Biserica, conform nu stiu carui citat din Biblie. O simpla datare cu Carbon 14 te poate intoarce la cel putin cateva zeci sau sute de mii de ani in urma. El a spus ca poate acel carbon a fost afectat de anumite radiatii si ca de aia arata asa. Dupa ce i-am explicat cam cum stau lucrurile cu timpurile de injumatatire si dupa ce i-am explicat ca un izotop de uraniu (nu-mi aduc aminte exact care) are timp de injumatatire de 4, 5 miliarde de ani si ca-l doare-n cur de radiatiile din exterior, el insusi fiind emanator de radiatii (si chiar puternic)... nu a mai avut replica.

Asadar, religia, ca si afacere, se bazeaza pe slaba pregatire intelectuala a adeptilor si pe manevrarea maselor. E mai usor sa "prostesti" unul care are cunostinte vagi sau deloc despre ce se petrece in jurul lui decat pe unul care a mai deschis si citit o carte la viata lui.

Totusi Dumnezeu, intr-o forma sau alta, exista. Dar asta e alta discutie.