Numarul de credite necesar promovarii anului este stabilit de sentaul universitatii, acolo e libertatea lor. In schimb la noi treaba asta e folosita ca modalitate de stors taxe de la studenti.
Strategia e ca scazi numarul de credite necesar trecerii anului pentru ca studentul sa ajunga in anul urmator si sa plateasca iar taxa. Problema e ca fara 180 minim (la specializarile de 3 ani) nu poti da licenta. Asa ca studentul saracul a platit 3 ani de taxa dar nu poate da licenta pana nu isi ia toate restantele. In plus la toate restantele respective se adauga taxe pentru recontractari (la cele vechi) si reexaminari.
Deci cu oricate crezi ca treci in anul 3 (sigur numarul nu e 0) bucuria tine putin.
Pe vremea mea daca nu-ti luai examenele la facultate in sesiune/sesiunea de restante, pierdeai anul. Ciu-ciu credite, ciu-ciu golaneala asta numita scoala. Invatati si luati-va examenele. Nu spune nimeni sa luati toti 10. Dar invatati, oricum altceva nu aveti de facut alte obligatii nu aveti.
Depinde la ce facultate studiezi însă în principal este nevoie de jumătate din numărul total de credite pe un an, adică 30, pentru a promova anul universitar ci nu de 40.