Denumiri populare: imparateasa, doamna mare, cireasa-lupului, iarba codrului, floarea-cucului, tilidonie.
Denumire latina: Atropa Belladonna
Areal:
Nota: Planta din familia solanacelor. Beladona, planta erbacee inalta, este deosebit de otravitoare. Bacele ei violacee sunt raspunzatoare de intoxicatii grave (agitatie cu delir). Frunzele sale si radacinile sunt folosite pentru extragerea unor alkaloizi (atropina, hiosciamina) cu utilizari terapeutice.
Sinonim: iarba diavolului; matraguna.
1. Denumiri populare- Mătrăgună, iarba diavolului, mandragora, imparateasa, doamna mare, cireasa-lupului, iarba codrului, floarea-cucului, tilidonie.
2. Denumire latina- Atropa Belladonna(face parte din Increngătura Spermatophyta, subîncrengătura Angiospermae, clasa Dicotyledoneae, subclasa Rosidae, ordinul Scrophulariales, familia Solanaceae).
3. Areal- Locuri preferate: paduri de foioase, margini de padure, tufarisuri, luminisuri, poieni. Se simte bine pe soluri calcaroase. (in flora spontană sau in culturi supravegheate)
4. Nota- Planta din familia solanacelor. Beladona, planta erbacee inalta, este deosebit de otravitoare. Bacele ei violacee sunt raspunzatoare de intoxicatii grave (agitatie cu delir). Frunzele sale si radacinile sunt folosite pentru extragerea unor alkaloizi (atropina, hiosciamina) cu utilizari terapeutice.
Se povesteste ca beladona ar fi contribuit candva la succesul unei tactici de razboi. Pe la mijlocul secolului al XI - lea, danezii aflati sub comanda regelui lor Sven au asediat orasul scotian Perth, unde se adapostise regele Duncan impreuna cu insotitorii sai fideli. Duncan a trimis asediatorilor flamanzi paine si vin. Imbolditi de foame si sete, danezii au lasat prudenta deoparte, au mancat si au baut. Bucatele fusesera otravite insa cu cu zeama de beladona. Multi dintre danezi au murit, altii au cazut intr-un somn de plumb ori si-au pierdut mintile, asa incat scotienilor le-a fost usor sa-i biruie. Pana in trecutul nu prea indepartat, criminalistii au avut mereu de-a face cu asasinate in care beladona jucase rolul de "arma a crimei". In regiunea Rinului inferior, planta era supranumita "copacul valkyriilor", fiindca oamenii care mancau din boabele negre porneau in calatoria fara intoarcere, spre taramul valkyriilor.
Este posibil ca beladona sa fi fost utilizata si ca afrodisiac inca din antichitatea greaca. Ea si-a pastrat aceasta intrebuintare si in vremurile mai apropiate de noi, mai ales in estul si sud-estul Europei. De pilda, in Bucovina localnicii pregateau o fiertura de beladona, pentru a aprinde dragostea din inima celui dorit. Din pricina actiunii sale euforizante si narcotice, probabil ca beladona era si un ingredient al pomezilor magice. Iata un exemplu din documentele inchizitiei: Maria Renate Singer din Messa a fost invinuita ca s-a servit de aceasta planta in practicile-i vrajitoresti. Acuzata, calugarita intr-o manastire germana, a fost decapitata pentru magie, la 21 iunie 1749.
Cu veacuri in urma, unele femei obisnuiau sa-si picure in ochi zeama de beladona subtiata cu apa, ca sa-si dilate pupilele si sa dea stralucire ochilor. In Slovacia, femeile isi colorau obrajii palizi cu acelasi suc de beladona, din care se preparau si lotiuni pentru ingrijirea pielii. In Ungaria se credea ca acela care poarta o radacina de beladona, pe sub camasa, direct pe piele, va avea mereu noroc la jocul de carti. Radacina trebuie dezgropata in noaptea de dinainte de sarbatoarea Sfantului Gheorghe (23 aprilie). Cu ajutorul beladonei, caii se fac vanjosi si ageri, se spunea in Boemia.
Principalele substante active: alcaloizi, in special hiosciamina, atropina, scopolamina, beladonina.
Fitoterapie: preparate din radacina sau frunze, ca produse farmaceutice bazate pe extracte de beladona, pentru combaterea colicilor gastrointestinale si a spasmelor biliare.
Homeopatie: beladona este un remediu homeopatic important, obtinut din planta proaspta. Se administreaza cu precadere contra inflamatiilor si a starilor febrile.
Eu am un cartonaspe care scrie(e mic cartonasul si nu au putut fi tiparite foarte multe chiestii pe el):
Denumire populara: matraguna, iarba-corbului
Denumire latina: Atropa belladonna
Areal: Eurasia, zona mediteraneana
Nota: Frunzele deosebit de toxice pot provoca delirul si moartea. Folosita sub indrumare medicala poate fi foarte utila.
Multe felicitari pentru IMPERIA. Apreciez cat a scris asa ca i-am dat vot. Daca ar fi raspuns mai devreme ar fi primit si funda
dragonmagd întreabă:
Opomanapeviatamea întreabă: