Nu se considera, cu scoala profesionala obtii o calificare intr-o meserie si esti muncitor calificat.
Abia cu liceul si diploma de bacalaureat ai studii medii.
Se pare ca angajatorii au ramasi ancorati intr-o epoca demult apusa!---- doar atunci se foloseau notiuni precum "studii primare" pentru primele 4 clase, "studii medii" pentru liceu si "studii superioare" pentru facultate
De alfel si in clasificarea ocupatiilor din Romania (codul COR) vei gasi ocupatii profesionale care au cerinta pentru nivelul de instruire de studii medii doar ca, in practica angajatorilor, notiunea de "studii medii" inseamna studii liceeale cu diploma de bacalaureat.
In opinia mea, atat scolile profesionale de 3 ani de acum cat si scolile postliceale ar trebui sa fie incluse in categoria studiilor medii tocmai pentru motivul ca Legea Educatiei(1/2011) la art.23 spune ca invatamantul preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri :
a) educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
b) învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV;
c) învăţământul secundar, care cuprinde:
(i) învăţământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX;
(ii) învăţământul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocaţională şi tehnologică
d) învăţământul profesional, cu durată între 6 luni şi 2 ani;
e) învăţământul terţiar nonuniversitar, care cuprinde învăţământul postliceal.
Școala profesională nu este echivalentă cu studiile medii.
Studii medii înseamnă liceul plus BAC.
Nu am înțeles ce ați vrut să apuneți.
Fiți, vă rog, mai explicit!
Cu scuzele de rigoare, va rog sa mentionati ce articol prevede acest lucru si in care Lege, OUG sau HG este publicata aceasta reglementare.
Va multumesc!
Într-un anume fel matale ai dreptate.
Cu alte cuvinte, așa cum spune și Alessia, ar trebui considerate drept studii medii toate acele forme de învățămînt cuprinse între școala generală și învățămîntul universitar.
Numai că, și aici nu neg, eu sînt puțin cam pensionar și la vremea mea noțiunea de studii medii însemna numai liceul, inclusiv BAC-ul.
Plus că, pentru a accede înt-o formă de învățămînt superior e necesară diploma de BAC, care diplomă nu se eliberează de la o școală profesională.
De aici, din cele scrise acum de mine, ia și matale în considerație ce crezi că poate e corect.
Nu m-am supărat că ai intervenit cu această observație.
Să ai sănătate!
Pentru unii angajatori se poate considera scoala profesionala ca si studii medii, dar, pentru diverse pozitii intr-o companie este necesar sa ai diploma de bacalaureat. Acest aspect il poti clarifica direct in timpul interviului cu angajatorul.
Http://legislatiamuncii.manager.ro/......si-hr.html
Ce sa inteleg atunci?
"Chiar daca in ceea ce priveste angajarea, legiuitorul nu prevede in mod expres actul de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii, practica inspectoratelor teritoriale de munca a statuat ca pentru inregistrarea contractelor individuale de munca era nevoie de diploma de bacalaureat pentru angajarea in ocupatii ce presupuneau indeplinirea conditiei studiilor medii. De altfel, diploma de bacalaureat va completa actele din dosarul personal al salariatului, putand face obiect al controlului inspectorilor de munca.", precizeaza specialistii din domeniu.
Atentie si la faptul ca absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii.
Asadar, tinand cont de cele mai sus precizate, intelegem ca finalizarea studiilor liceale este atestata de diploma de absolvire si foaia matricola, iar diploma de bacalaureat confera titularului acesteia dreptul de a accede in invatamantul superior.
Nimeni20192018 întreabă:
Adi1987 întreabă: