Se poate, numai că e puțin cam complicat.
Există o construcție specială, în desenul tehnic, de construcție a unui pentagon, numai cu rigla și compasul ( e cam complicat și nu o pot exemplifica aici). Această construcție se realizează într-un cerc.
Unghiul unui pentagon este de 72 de grade.
Prin metoda clasică ( de șase ori raza, pusă consecutiv pe cerc) se construiește în același cerc, ca și la pentagon, un hexagon.
Unghiul unui hexagon este de 60 de grade.
Cu compasul, pe cerc, iau o distanță între un 72 și un 60 de grade. Diferența este de 12 grade.
Construiesc de două ori bisectoarele unghiului de 12 grade și obțin un unghi de 3 grade. Acest unghi de 3 grade îl pun de 7 ori pe cerc și am obținut un unghi de 21 de grade ( numai cu rigla și compasul).
Principalul lucru la această problemă este să cunoști construcția unui pentagon.
Lucru pe care eu l-am învățat în 1960 la desenul tehnic. Eram atunci în clasa a VIII-a. Adică eram deja în liceu.
Altcumva nu știu cum s-ar rezolva această problemă.
Iei deschizatura compasului dupa raportor. Pui primul varf al compasului pe raportor ( la 0 grade) si celalalt varf la 21 grade. Apoi cu rigla trasezi o dreapta si cu compasul deschis la 21 de grade trasezi unghiul. sper ca am fost destul de clara