| Anticarul a întrebat:

Situatie ipotetica cu o intrebare grea:

Am cautat pe www-ul, dar nu am gasit un raspuns concret la dilema care o am. Zilele trecute discutam cu cativa prieteni,si s-a ridicat contradictoria urmatoare avand la baza cuvantul "invidie": Definitie "invidia" - Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia (ura,dispret,pica, ciuda, dusmanie...etc). Bun, cu totii de comun acord, pana aici. Eu in schimb zic: dar cand cineva iti adreseaza fraza "te invidiez dar sensul bun, si ma bucur pentru tine", fara sentimente de ura sau dusmanie, cu gandul ca apreciaza ce ai sau ai facut/realizat, pana la varsta actuala. Sa zicem ca aceasta afirmatie vine din partea unui coleg de liceu dar undeva la 10-15 ani mai tarziu, ea, nerealizand macar jumate cat tine din diferite motive(irelevante motivele).
Concluzia urmatoare: invidia este sentimenul negativ fata de altcineva, dar este si/sau se poate confirma si pe post de compliment sau sentiment pozitiv?

Raspunsul concret primeste funda, eu as da mai mult pentru un raspuns corect, dar nu sunt distinctii mai mari.

Răspuns Câştigător
| foxsilver a răspuns:

Invidia,poate avea si o conotatie pozitiva,daca este insotita de admiratie-conditie obligatorie.
Cati dintre noi nu am invidiat un artist?! Asta inseamna ca il uram?! Nu,il invidiem pentru ca am fi vrut sa fim ca si el,sa avem succes, sa fim admirati, poate chiar imitati, etc.

5 răspunsuri:
| onasis1961 a răspuns:

Pentru a pune în evidenţă maximă un compliment se foloseşte cuvântul (invidie) care în acest sens îi arăţi respectivului aprecierea pe care o are din partea ta! Adică maximă!

| popeasca a răspuns:

Invidia este negativa. Dar atunci cind cuiva de care iti pasa iti povesteste ca i s-a intimplat un lucru bun, ii poti spune in gluma "te invidiez", cu sensul ca te bucuri ca i s-a intimplat acel lucru bun. Asta nu inseamna ca invidiezi cu adevarat, ci doar ca te bucuri pentru el.

| florinmarius20 a răspuns:

Depinde de fiecare fiinta umana.Un tip te poate invidia si iti poate dori raul fara sa ii faci nimic.Altul te poate invidia dorindu-si si el sa fie in pielea ta.

| Nyx a răspuns:

Invidia este un sentiment negativ, indiferent cat de constructiv s-ar dovedi in timp. Orice "bun" ar iesi, se naste din orgolii. Daca e sa avem un sentiment, a admira e mai indicat decat a invidia.

| Anticarul explică:

Tot nu este ceva concis in raspunsurile primite pana aici. Dar va multumesc pentru efort pana aici people. Astept in continuare, intelepciunea voastra. TPU Poeple.