Ma doare capul la ce raspunsuri sunt mai sus.
Trebuie sa gandesti logic. Ai doar o ecuatie cu 2 necunoscute, ceea ce este imposibil de rezolvat, insa numerele sunt mici si o poti lua prin incercari. Ca sa inlaturi majoritatea variantelor, incepi sa pui mintea la contributie: numarul 5y - se poate termina in 0 (in caz ca y=0), in cifra 5 ( iar atunci 4x va fi egal c-un numar ce se termina in 9, fiindca scazi din 54 numarul 5y), si-n 0, singurul caz in care tu ai putea sa ai x, y numere naturale. Daca 5y se termina in 0, vei face scaderea din 54 si vei realiza ca 4x va fi egal intotdeauna c-un numar ce se termina in 4. Si acum iei si te gandesti la multipli ce se divid cu 4, si-s mai mici ca 54: 44, 24, 4.
Bun, acum am trei variante: 4x=4, de unde rezulta x=1, y= 10.
4x=24, de unde rezulta x=6, y=6.
4x=44, de unde rezulta x=11, y=2.
Cam asta-i tot, exercitiul fiind rezolvat in multimea numerelor naturale, iar la varsta ta, nu cred c-ai trecut la alt nivel.
Bună,
Din moment ce presupun că nu ai trecut de numerele naturale, faci cu incercări.
Ajungi la 4 + 50 = 54, x = 1 şi y=10
Scrie enuntul COMPLET al problemei pentru ca asta nu e enuntul complet, nu ai cum sa rezolvi asta doar cu ceea ce stii
Zi tot enuntul problemei ca nu e suficient pentru a rezolva o ecuatie cu 2 necunoscute. Asa la prima vedere x=1; y=10 dar mai poti fi si alte solutii.
Uita-te prin caiet cum ai facut. Trebuie sa il scoti pe x din relatia data. Am incercat sa o rezolv asa: din relatia data rezulta ca x=54-5y supra 4. apoi inlocuiesti in relatia data scriind asa: 4*54-5y supra4 +5y=54. Mai uita-te cum faceti in clasa. Mie mi-a dat ca y e zero si x sase, dar daca verifici cu ce stim din start nu da bine. Cartea nu are raspunsuri?
Nu ti se zice nimic despre x sau y? Nu se poate rezolva de obicei cate necunoscute ai atatea relatii trebuie sa ai.Sau poate trebuie sa incerci toate nr care inmultite cu 4 si respecriv 5 adunate dau 58.Acum depinde si in ce clasa esti si daca profesoara a zis ca se poate rezolva, sigur este o varianta. Uite.te pe maculator vezi trebuie sa mai fi facut asfel de ex. Sper ca te.am ajutat te pup:*
N-a specificat in ce multime s-o rezolvi, deci se considera R.
Ecuatiile cu 2 necunoscute au o infinitate de solutii in R, asa ca se merge pe reprezentarea grafica a acestora sau gasirea catorva perechi care corespund. Pt asta, se inlocuieste o necunoscuta cu un nr si apoi se afla cealalta.
x=1 => 4+5y=54=> y=10, deci ai S= {1, 10}
x=2, 8+5y=54 => 5y= 46, y= 46/5. S={2, 46/5}
si asa poti continua pana la infinit.
daca vrei sa reprezinti grafic, pui pe axa absciselor(ox) solutiile x iar pe cea a ordonatelor(oy) solutiile y. trasezi grafica si cu asta ai terminat.
Incearca s-ai dai valori lui x. Poate se va primi
Ca de exemplu 4*2+5y=54
8+5y=54
5y=54-8
5y=46
y=46/5
y=9,2
Poate e corect poate nu.Mai intreaba de cineva!
4x+5y=54
5y=54-4x
y=54-4xsupra lui 5
4x+5*54-4x supra lui 5
aici 5 cu 5 se simplifica
4x+54-4x=54
4x-4x=54-54
Si in rezultat =0
Dar posibil si asa Succese!
SAR REZOLVA CU SISTEM DACA problema ar mai spune ceva cum ca x egal 4yceva de genu