| PuffU16 a întrebat:

Sppuenti-mi si mie va rog frumos ce constituenti celulari situati in apropierea nucelului stiti? Si imi spuneti si rolul lor happy! dau funda

Răspuns Câştigător
| Deutsa_7202 a răspuns:

În timpul interfazei, se evidenţiază principalele structuri existente în nucleu şi
anume:
a. membrana nucleară;
b. cromatina;
c. nucleolul;
d. ribozomii;
e. sucul nucleolar, denumit şi cariolimfă;
f. cromozomii.
Centrozomul. Centrozomul a fost identificat atât în celulele animalelor, cât şi în
cele ale plantelor, fiind implicat în formarea fusului de diviziune şi migrarea
cromozomilor. Este alcătuit din substanţe proteice şi plasat în apropierea nucleului

Membrana nucleară este o formaţiune foarte fină, ce delimitează nucleul de citoplasmă. Ea este formată din două foiţe lipoproteice, : una
externă, de natură citoplasmatică, ce continuă membranele reticulului endoplasmatic şi
alta internă, care face legătura cu sucul nuclear
Cromatina este reprezentată printr-o formaţiune filamentoasă subţire şi care are
drept constituent principal ADN-ul. Filamentele de cromatină reprezintă un fapt trecător
în viaţa celulei, pentru că forma filamentoasă se menţine numai în interfază. În cursul
fazelor de diviziune celulară, aceste filamente se fragmentează în porţiuni denumite
cromozomi. La începutul diviziunii, filamentele au o grosime redusă, însă, pe măsură ce
parcurg celelalte faze ale diviziunii, ele se îngroaşă şi iau forma unui ghem, denumit spire.
Sucul nuclear se mai numeşte şi cariolimfă sau nucleoplasmă. Este un lichid
transparent şi omogen, alcătuit din aminoacizi şi proteine nucleare şi reprezintă mediul în care se produc toate transformările cromozomilor.
Nucleolul este un organit nuclear care poate fi observat la microscop în
interfază. În nucleu există unul sau mai mulţi nucleoli. Formarea şi dezvoltarea
nucleolilor este condiţionată de o anumită regiune a cromozomului, denumită organizator nucleolar.
sper ca te-am ajutat >big grin

1 răspuns:
| SaveTheNature a răspuns:

Celula este formata din :
membrana
citoplasma
nucleu
Atat ma tin m imnte de la scoala-citoplasma are rolul de a stoca nutrientii necesari organismului, iar membrana are rol de protectie.