Spunem despre un semen al nostru ca e cameleon atunci cand este o enigma. Atunci cand nu actioneaza mereu la fel. Am si dedicat o poezie unei astfel de persoane :
Cameleon
Tu stii ce sunt
Eu nu ce esti
Nu pot a sti
In amanunt
De ieri zburai
Nu te cunosc
Nu stiu ce vise
Pe lume ai
Cate culori
Imbraca-ti pielea
Si cate ganduri
Si rigori
cand te trezesti
Si cand adormi
Cu ce culori
Dar stiu ca esti
cameleon...
In niciun caz comparatia nu are conotatii admirative. Ea il desemneaza pe individul oportunist, lingusitor, lipsit de coloana vertebrala. O celebra schita in cheie satirica a lui A. P. Cehov se si intituleaza "Cameleonul". A fost dramatizata si transmisa la TV.
Dupa parerea mea sigur e dispretuitoare. Un om drept nu-si schimba vesnic caracterul functie de conditiile aparute ci ramane aceeasi cu coloana vertebrala dreapta.
CAMELEÓN, cameleoni, s. m. 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci, și cu proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător (Chamaeleo vulgaris). 2. Fig. Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări. [Pr.: -le-on] - Din fr. cameléon.
Sursă: DEX '98
CAMELEÓNIC, -Ă, cameleonici, -ce, adj. (Livr.) Care își schimbă culoarea. ** (Despre oameni) Versatil. [Pr.: -le-o-] - Cameleon + suf. -ic.
CAMELEONÍSM s. n. 1. Proprietate a unor reptile de a-și schimba culoarea pielii după culoarea mediului înconjurător. 2. Fig. Schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. [Pr.: -le-o-] - Cameleon + suf. -ism.
CAMELEÓNIC adj. v. inconsecvent.
Sursă: sinonime
CAMELEONÍSM s. v. inconsecvență.
Cinstit iti spun ca nu mi-ar placea sa am in preajma mea oameni cu un caracter cameleonic...acest tip de oameni sunt foarte periculosi, niciodata nu stii la ce sa te astepti de la ei.Ca o concluzie deci daca un semen de-al nostru are un caracter cameleonic crede-ma ca nu e deloc admirativ... cel putin asta e parerea mea.
De obicei este numita "cameleon" o persoana oportunista(adica o persoana care, pentru a-si satisface interesele personale, adopta si aplica, dupa imprejurari, principii si pareri diferite). Intr-un cuvant:merge incotro bate vantul.