April
| April a întrebat:

Spunem, adeseori despre un semen al nostru:"E un cameleon"! Aprecierea e dispretuitoare sau admirativa? Ce insusiri ale animalului respectiv sunt surse ale comparatiei?

Răspuns Câştigător
| Bacemi a răspuns:

Spunem despre un semen al nostru ca e cameleon atunci cand este o enigma. Atunci cand nu actioneaza mereu la fel. Am si dedicat o poezie unei astfel de persoane :

Cameleon


Tu stii ce sunt
Eu nu ce esti
Nu pot a sti
In amanunt

De ieri zburai
Nu te cunosc
Nu stiu ce vise
Pe lume ai

Cate culori
Imbraca-ti pielea
Si cate ganduri
Si rigori

cand te trezesti
Si cand adormi
Cu ce culori
Dar stiu ca esti
cameleon...





6 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

In niciun caz comparatia nu are conotatii admirative. Ea il desemneaza pe individul oportunist, lingusitor, lipsit de coloana vertebrala. O celebra schita in cheie satirica a lui A. P. Cehov se si intituleaza "Cameleonul". A fost dramatizata si transmisa la TV.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Schimbarea culorii in functie de culoarea decorului, ca-n politica romaneasca! Apelativul are conotatii negative, referitoare la caracterul omului!

| carminaburana43 a răspuns:

Dupa parerea mea sigur e dispretuitoare. Un om drept nu-si schimba vesnic caracterul functie de conditiile aparute ci ramane aceeasi cu coloana vertebrala dreapta.

| elenahd a răspuns:

CAMELEÓN, cameleoni, s. m. 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci, și cu proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător (Chamaeleo vulgaris). 2. Fig. Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări. [Pr.: -le-on] - Din fr. cameléon.
Sursă: DEX '98
CAMELEÓNIC, -Ă, cameleonici, -ce, adj. (Livr.) Care își schimbă culoarea. ** (Despre oameni) Versatil. [Pr.: -le-o-] - Cameleon + suf. -ic.
Sursă: DEX '98
CAMELEONÍSM s. n. 1. Proprietate a unor reptile de a-și schimba culoarea pielii după culoarea mediului înconjurător. 2. Fig. Schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. [Pr.: -le-o-] - Cameleon + suf. -ism.
Sursă: DEX '98
CAMELEÓNIC adj. v. inconsecvent.
Sursă: sinonime
CAMELEONÍSM s. v. inconsecvență.
Cinstit iti spun ca nu mi-ar placea sa am in preajma mea oameni cu un caracter cameleonic...acest tip de oameni sunt foarte periculosi, niciodata nu stii la ce sa te astepti de la ei.Ca o concluzie deci daca un semen de-al nostru are un caracter cameleonic crede-ma ca nu e deloc admirativ... cel putin asta e parerea mea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am primit un compliment de zile mari azi in legatura cu familia cameleonului tau. Mi s-a spus ca am memorie de sopirla.Pe linga mine cred ca remarca la adresa cameleonului chiar e de apreciat.

| emy a răspuns:

De obicei este numita "cameleon" o persoana oportunista(adica o persoana care, pentru a-si satisface interesele personale, adopta si aplica, dupa imprejurari, principii si pareri diferite). Intr-un cuvant:merge incotro bate vantul.

Întrebări similare