Pai, o sa am mult de scris, iti spun cum a fost la facultatea pe care am ales-o eu, de obicei facultatile din universitatile diferita sunt uneori schimbate, mai ales cele de stat fata de cele private.
Eu am fost la stat, la facultatea de drept.
Seminarile de obicei erau dimineata, o saptamana da, una nu. ( sau era pe grupe, la drept au fost 6 grupe, primele 4 grupe aveau intr-o saptamana, si celelate grupe in alta saptamana), la seminar la unele materii erau obligatorii prezenta ( la materile importante), se facea prezenta, si daca nu aveai jumatate de prezente din cate trebuia sa ai tot semenstru, nu te baga in sesiune ( profesorul). La seminarii se aprofunda ce se preda la curs, seminarile se facea cu alt profesor, de obicei asistenul profesorului de curs. Uneori ( depinde de asisten), dadeam si examene care daca erau peste 7, ne punea un punct in plus la nota de la examenul final, cel din sesiune, sau uneori mai facem referate, care la fel, se puncta cu un punct la nota finala de la materia respectiva.
Aveam cam 6-7 materii pe semestru, erau 14 cursuri pe semestru la fiecare materie ( bine nu toti profesorii respecta numarul de cursuri, uneori faceam doua cursuri intr-o zi, si scam cu materia respectiva mai repede).
Cursurile le aveam cam de la 14-20. Un curs tinea 2 ore ( cu pauza intre ele de 10 minute), de obicei cand aveam ultimul curs pana la 20, ne tinea doar 1 ora si jumatate fara pauza, ca sa plecam mai repede. Prezenta la cursuri ( dar depinde si de profesori) era obligatorie, daca nu faceai un anumit numar de prezente, nu intrai in examen la materia respectiva.
Eu am facut cursurile si cu cei de la frecventa redusa ( ei veneau doar la cursuri, nu si la seminarii, exameul era mai usor pentru ei, si uneori nu se cereau prezentele, dar depinde de profesor), eu fiind la zi.
Sesiunea de obicei era in ianuarie-februarie ( primul semestru), dupa 1 saptamana de la vacanta de iarna, sesiunea este grea, deoarece examenele sunt puse in mare parte la o distanta de 3-5 zile, iar daca nu ai invatat pana atunci, inveti incontinu cam 3 saptamani la materii diferite ( la mine 3 saptamani dura sesiunea),
a 2-a sesiune era in vara prin mai - iunie, si tiea tot 3 saptamani.
Mai exista o sesiune de restante, asta este prin septembrie, daca imi aduc bine aminte la faculate la mine incepea pe 3-5 septembrie prima zi de restante si tinea cred ca tot 3 saptamani. Sesiunea de restante era doar pentru cei care nu au trecut unele examene, sau chiar pe toate din anul universitar, adica care nu au luat nota 5. sau pentru cei care doreau mariri ( daca nu le convenea nota obtinuta la examen, dar trebuia sa ai minim 5, ), marirea consta 100 de lei pe materie. Prima sesiune de restante este gratuita, apoi se plateste cu 50 de lei restanta. Prin prima, ma refer ca ai dreptul la fiecare materie sa dai restanta o singura data gratuit, apoi daca pici din nou, sau nu te prezinti in sesiune de restanta in anul universitar in care esti, si te prezinti la anul, o platesti.
Restante poti sa ai din primul an pana in ultimul an, dar cu conditia sa ai jumatete plus 1 din credintele pe un an universitar. creditele sunt echivalenta notelor, sunt materii cu 2 credite, 3, 4, 5, 6 ( eu atatea am avut) si trebuie sa iei examenul cu minim 5, uite un exemplu din nota mea de asta vara ( am terminat anul acesta facultatea), Drept procesual civil (II), e materia Sem. II - 8, 00 ( e nota) 8, 00 ( e nota finala) 6, 00 ( sunt creditele) 48, 00 (Nr. puncte credit, adica din 6 credite, am facut 4, 8 credite pe mai pe inteles, daca luam 10, faceam 6 credite).
Sper ca ai inteles si ca am acoperit tot ce doreai sa afli.
Multumesc frumos pentru efort. Asta voiam sa stiu.O zi superba in continuare.
Nu ai pentru ce, ma bucur ca te-am putut ajuta.
O seara buna.
Opomanapeviatamea întreabă: