Gabriel, cand reactioneaza cu Cl2, fierul prezinta valenta +3(deci va rezulta FeCl3, adica clorura ferica din reactia de combinare).
Cand reactioneaza cu HCl, fierul da, in urma reactiei de substitutie, FeCl2(clorura feroasa), deci prezinta valenta +2.
Bafta!
Si daca nu am solutia de HCl/Cl2?
Gabriel, in primul rand multumesc pentru funda. Din ce stiu eu, nu este(cu exceptia reactiilor cu Cl2, respectiv HCl) o regula generala legata de cat are valenta Fe in reactie cu cutare compus. Cand se studiaza combinatiile Fe, se discuta despre combinatiile Fe divalent, apoi ale Fe trivalent, apoi despre combinatiile lui in alte stari de oxidare(4, 5,6) si apoi despre combinatiile lui complexe.
Sfatul meu este sa citesti despre compusii ferosi(deci cu Fe divalent) si despre cei ferici(cu Fe trivalent) si apoi, in functie de reactantul cu care intra in reactia ta concreta Fe, sa incerci sa intuiesti care este valenta sa si care este formula produsilor de reactie corespunzatori.
Imi pare rau, dar numai cu atat te pot ajuta. Intreaba si un profesor de chimie. Bafta multa!
Adi1987 întreabă: