Dragoș este cunoscut din cronicile moldovenești ca descălecător în Moldova și primul ei voievod. Cronicile spun că voievodul român, Dragoș, fiind la vânătoare și urmărind un zimbru, a venit din Maramureș la apa Moldovei, și plăcându-i locul, s-a așezat acolo și a populat țara cu români din Maramureș.
Dragos(1347-1348)-titlul de cneaz; intemeiaza o marca de aparare(Moldova) vasala Ungariei.Scopul acesteia era de a asigura apararea impotriva tatarilor si controlul drumului comercial de la Est de Carpati.
Bogdan, fost Voievod al Maramuresului, incepe sa-i inlature pe urmasii lui Dragos.Victoriile impotriva regelui Ungariei,Ludovic I(intai) de Anjou,au consecinte pozitive asupra Moldovei, devenind stat independent. Cauza rascoalei lui Bogdan, era nemultumirea fata de stapanirea Ungariei asupra Maramuresului pe care l-a transformat in comitat. Contextul fiind revolta romanilor de la Este de Carpati impotriva Ungariei.
După tradiția păstrată în Cronica Anonimă a Moldovei, apoi în unele copii ale cronicii lui Grigore Ureche cu părți interpolate, precum și la Miron Costin, se spune că Dragoș a ieșit cu oamenii săi din Maramureș și a descălecat în Moldova "în zilele lui Laslău craiul unguresc, care cu ajutorul românilor i-a scos pe tătari din Moldova, gonindu-i peste Nistru". Tătarii, care erau așezați din 1241 în Moldova, de unde obișnuiau să facă incursiuni peste Carpați, au fost înfrânți în Moldova de oștile regelui Ungariei, Ludovic I (1342 - 1382), în primii ani de domnie ai acestuia, sub conducerea voievodului Transilvaniei Andrei Lackfi. Astfel, tătarii au fost siliți să se retragă din țară peste Nistru, spre nordul Mării Neagre și Crimeea. Pentru ca aceștia să nu se mai întoarcă și să prade iar Transilvania, regele ungar l-a pus pe Dragoș, ca Marchiz (germ. Markgraf, fr. marquis), la conducerea noii Mărci numite Moldova cu reședința la Baia, având obiectivul de a apăra trecătorile prin care tătarii obișnuiau să treacă peste munți.
Deși Dragoș este descălecător în Moldova, totuși Bogdan I, este numit în Cronica (Pomelnicul) de la Mănăstirea Bistrița ca cel dintâi domn al țării. Ca descălecător al țării în dependență de Ungaria, Dragoș este începătorul, iar Bogdan I trebuie considerat adevăratul întemeietor al Principatului Moldova, ca stat de sine stătător.
Dragoș a avut doi fii: Sas, voievod în Moldova, Bélteki Szász și Gyula de Giulesti, cneaz în Maramureș.
andreea5elena întreabă: