| Nirvanaaa a întrebat:

Stimați confrați de pe TPU,

De preferabil cei care sunt/au fost studenți și au trăit minunata perioada a sesiunii, cum reușiți/ati reușit sa preveniți un burn out in acea perioadă? Sesiunea la mine (examenele teoretice) impreuna cu presesiunea (examenele practice) tine 6 săptămâni și am momente când simt ca cedez psihic. Sfaturi cum ati reușit sa va adunați și sa invatati pentru examene?

Mulțumesc anticipat pentru orice sfaturi și sugestii.
Seară faină!

Răspuns Câştigător
| StimabiluI a răspuns:

Dacă erai studentă la drept sau ASE, unde cei mai mulți ajung tot casieri la Kaufland după absolvire indiferent cât de mult se străduiesc în timpul facultății, ți-aș fi spus să stai relaxată și să înveți cât poți.

Însă la medicină este cu totul altceva, știi foarte bine că atunci când vei intra în profesie (și sunt convins că o să intri), viața oamenilor va depinde de competențele tale.

Eu am terminat economie și în facultate eu aveam un stil mai sintetic de învățare, în loc să învăț pagină cu pagină, mai întâi îmi făceam o schiță a materiei pe capitole, apoi din fiecare capitol extrăgeam câteva idei principale și învățăm în primul rând acele idei.
Apoi încercam să îmi amintesc cât mai multe lucruri când mă uitam pe schiță și abia la final intram în cursuri dacă nu îmi aminteam suficient la un anumit paragraf.
Învățarea prin stimularea curiozității este cea mai eficientă.

Și desigur, la fel de important ca și învățatul este organizarea timpului de odihnă, cu un număr suficient de ore de somn și cel puțin o pauză scurtă de plimbare.

În orice caz, chiar și câteva restanțe nu reprezintă un capăt de lume, uneori e chiar mai bine să dai un examen de mai multe ori și să înțelegi astfel materia în profunzime decât să treci prin facultate ca gâsca prin apă. Iar faptul că oricum ești la taxă ar trebui să îți mai ia din presiune.

Primii ani din facultate sunt întotdeauna cei mai grei, dar în timp o să te obișnuiești cu modul de predare și vei observa că vei reține informațiile mult mai ușor.
Este ca atunci petreci câțiva ani într-o țară străină iar limba de acolo îți sună atât de familiar încât nici nu mai depui efort ca să o înțelegi.

În rest, îți doresc mult succes!

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Daca inveti de fiecare data cand ti se preda ceva, nu ajungi la burn out si nici la picatul examenelor.

Dar ma asteptam sa stii asta, ca doar ai trecut prin 12 ani de scoala, unde era convinsa ca stii vorba aia: "porcul nu se ingrasa in ajun".
Deci: se invata lectie de lectie, iar la examene doar se repeta ceea ce deja ai invatat, ca sa ai totul proaspat in memorie.

| Nirvanaaa explică (pentru Violleta2022):

Pai "porcul nu se îngrașă in ajung", de acord cu tine.
Dar când ai examene practice pentru care trebuie sa revizuiești, nu ai cum sa te duci așa și încă ți se predau cursuri noi deși vin și examenele teoretice => e mai complicat sa îți împarți timpul. Eu încă merg la ore deci dacă facem un calcul: 7 ore la cursuri cu încă 4 pentru înțelegerea a ce s-a predat mai nou cu încă 4 pentru revizuirea materiei la examenul practic, mai greu cu odihna.
Deci dacă nu ai un sfat util, nu văd rostul comentariului. Zi buna!

suntserios
| suntserios a răspuns:

Simplu. Am învățat pe parcursul anului și nu am lăsat totul pentru sesiune.

| Nirvanaaa explică (pentru suntserios):

De invatat s-a și invatat ca doar sunt colocvii la care trebuie sa înveți. Dar când ai examene de laborator și in același timp încă îți sunt predate cursuri noi creste stresul, părerea mea. Nu știu la care sa mă împart mai repede.
Oricum nu sunt adepta învățatului zile și nopti in sesiune, dar caut cum pot sa gestionez cel mai bine situația asta, având in vedere ca eu mă gândesc la toate examenele ca ansamblu și nu o iau chiar pas cu pas.
De asta întrebarea mea, sperând ca găsesc metode de coping la stresul constant.

| suntserios a răspuns (pentru Nirvanaaa):

Pai in primul an cum ai facut?
daca esti in anul 2 inseamna ca primul an a functionat.

| Nirvanaaa explică (pentru suntserios):

In primul an le-am dus ce le-am dus, dar problema e ca nu mă relaxam deloc și nu puteam sa dorm. Ultimele examene le-am dat cu alta serie pentru ca aveam vizite frecvente cu spital. Nu as mai vrea sa trăiesc totuși acea situație. Oricum din anul 4 începe învățământul modular, scap de sesiuni, deci dacă rezist pana acolo e bine.

| StimabiluI a răspuns:

Îmi dau seama că ești în sesiune dacă ești trează la ora asta laughing
În ce an ești și la ce facultate? Taxă ori buget? Sunt informații relevante pentru a da un sfat cât mai potrivit.

| Nirvanaaa explică (pentru StimabiluI):

Sunt an 2 la medicină in București.
Din pacate la taxa, având anul înghețat înainte, nu am avut drept de buget și anul ăsta.

| StimabiluI a răspuns (pentru StimabiluI):

Un lucru foarte important pe care l-am omis: ia suplimente pe bază de magneziu, combate oboseala foarte eficient, am testat pe pielea mea la recomandarea altor prieteni care l-au lăudat la fel de mult.

| Nirvanaaa explică (pentru StimabiluI):

Iti multumesc, niște sfaturi chiar utile. Intr-adevăr m-am odihnit mai mult astăzi și parca informațiile intra mai repede. Poate am pus și multă presiune pe mine ca sa mă reîntorc la buget, cum eram înainte de înghețarea anului.

| StimabiluI a răspuns (pentru Nirvanaaa):

Dacă erai studentă la drept sau ASE, unde cei mai mulți ajung tot casieri la Kaufland după absolvire indiferent cât de mult se străduiesc în timpul facultății, ți-aș fi spus să stai relaxată și să înveți cât poți.

Însă la medicină este cu totul altceva, știi foarte bine că atunci când vei intra în profesie (și sunt convins că o să intri), viața oamenilor va depinde de competențele tale.

Eu am terminat economie și în facultate eu aveam un stil mai sintetic de învățare, în loc să învăț pagină cu pagină, mai întâi îmi făceam o schiță a materiei pe capitole, apoi din fiecare capitol extrăgeam câteva idei principale și învățăm în primul rând acele idei.
Apoi încercam să îmi amintesc cât mai multe lucruri când mă uitam pe schiță și abia la final intram în cursuri dacă nu îmi aminteam suficient la un anumit paragraf.
Învățarea prin stimularea curiozității este cea mai eficientă.

Și desigur, la fel de important ca și învățatul este organizarea timpului de odihnă, cu un număr suficient de ore de somn și cel puțin o pauză scurtă de plimbare.

În orice caz, chiar și câteva restanțe nu reprezintă un capăt de lume, uneori e chiar mai bine să dai un examen de mai multe ori și să înțelegi astfel materia în profunzime decât să treci prin facultate ca gâsca prin apă. Iar faptul că oricum ești la taxă ar trebui să îți mai ia din presiune.

Primii ani din facultate sunt întotdeauna cei mai grei, dar în timp o să te obișnuiești cu modul de predare și vei observa că vei reține informațiile mult mai ușor.
Este ca atunci petreci câțiva ani într-o țară străină iar limba de acolo îți sună atât de familiar încât nici nu mai depui efort ca să o înțelegi.

În rest, îți doresc mult succes!