Drapelul Poloniei constă din două benzi orizontale de aceeași întindere, cea de sus fiind albă, iar cea de jos roșie. Aceste culori sunt definite în constituția țării drept culori naționale. O variantă a drapelului cu stemă națională la mijlocul benzii albe este rezervată legal pentru a fi folosită în străinătate. Drapelul asemănător, având pajură adăugată, este folosit ca pavilionul național al Poloniei.
Alb și roșu au fost adoptate oficial drept culori naționale în 1831. Sunt de origine heraldică și sunt luate drept din stemele țărilor constituente ale uniunii statale polono-lituaniene – Acvila Albă (Orzeł Biały) a Poloniei și Urmăritorul (Vytis) al Lituaniei, ambele amplasate pe scutul roșu. Înainte, soldații polonezi au folosit multe alte culori. Drapelul a fost adoptat oficial în 1919 și rămâne în uz neîntrerupt până astăzi. De la 2004, se sărbătorește Ziua Drapelului Național la data de 2 mai.
Drapelul este arborat neîncetat la clădirile autorităților statale superioare, precum parlamentul și sediul președintelui. Alte instituții și multe persoane civile arborează drapelul în timpul sărbătorilor naționale. Legea poloneză actuală nu limitează uzul drapelului fără stemă atâta timp cât el este respectat.
Pentru că bicolorul orizontal alb-roșu este designul cel mai larg răspândit, există câteva drapele foarte asemănătoare dar fără legătură cu el, de exemplu drapelul Boemiei (regiune în Republica Cehă) care este identic și drapelul Indoneziei și drapelul Principatului Monaco, care sunt inverse. De asemenea, drapelele voievodatelor poloneze sunt adesea bazate pe drapelul național.
Wikipedia
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Polonia
E foarte greu sa dai o cautare pe Google, nu?
Am cautat o gramada pe internet si pe wikipedia. Poate am sarit peste niste pasaje mai importante. Doar un fragment al Frencesca nu imi era cunoscut. Oricum multumesc!